Dokładnie tak - docelowe i źródłowe pliki są na PCcie, a na laptoku i dyskach przenośnych w trakcie wyjazdu. Zgranie z karty i wstępna selekcja, czasem szybka obróbka. I tak jak pisze mxw, metody na pliki są różne, ja akurat jestem starej daty i przenoszę sobie dyskami zewn. W Chmurze trzymam tylko pliki tymczasowe do podzielenia się z innymi, nigdy przenigdy nie wrzucę tam danych służbowych czy prywatnych, a do foto/video chmura jest dla mnie za mała. Nie mam cierpliwości na upload np. swojego video USA roadtripu 17GB i potem ściągania jeśli bym potrzebował, a też nie zawsze jest internet. Już nawet nie mówię o np. Górach Skalistych, ale np. ostatnio wziąłem na weekend mieszkanie w Iławie przez Booking i się okazało na miejscu że nie ma netu (jak widać w 3ciej dekadzie XXIw w dużym polskim mieście trzeba się dopytywać o te sprawy).
Każdy ma swoje preferencje i potrzeby. Ale ogólnie filozofia PC + laptok jest taka, że PC do docelowej roboty w domu, laptok do sprawdzania wyników na wyjazdach, jakaś szybka selekcja, obróbka itp.