Synchro android-win też jest upierdliwe, korzystałem, przestałem korzystać, no ale jest.
Generalnie tak jak piszesz - przy wyborze sprzętu ma duże znaczenie całe ogólne środowisko - więc jak ktoś ma ajfona, to nie ma co się zastanawiać - musi kupić macbooka - co najwyżej może zastanawiać się jaki model.
A potem ipada pro z pencilem. Przecież to jest mistrzostwo świata. Gdybym bardziej zajmował się grafiką i fotografią, to nie wyobrażam sobie życia bez tego.
Co do 12-13" to tak, dokładnie - można na tym popracować biurowo, sprawdzić maile, nawet odpisać, zrobić calla, zrobić prezkę u klienta, i jeszcze klient będzie w szoku, że tak mały laptopik wielkości zeszytu w kratkę ma tak duży ekran i tak z wszystkim wymiata. No i to jest naprawdę ciche i mobilne. Szok i przyjemność - na spotkaniach w korpo.
Ale zdjęć na tym nie obrobisz.
I to jest odpowiedź dlaczego potrzebny jest drugi laptop: typu macbook pro 15-16" z retiną - to jest inna liga, praca nawet na samym laptopie i gładziku (!) może być przyjemnością. No ale nosić takiego klocka (nie wiem, 1.5kg + zasilacz 80W?) codziennie już mi się nie chce.
Dlatego piszemy tu o różnych opcjach i podejściach - imho nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania - do tego każdy ma inne preferencje, potrzeby, a nawet fazę w życiu.![]()