Ależ moim także absolutnie nie są. Tu chodziło o zwykłą wygodę w pracy - 90% roboty zawodowej robię i tak na laptopie (widać go po prawej) - ale nie dotykając go. Gdy lecę na spotkania, to po prostu zabieram laptopa, odpinam jeden (!) kabel usb-c, i w drogę.
Co do Macbooka (ogólnie, nie tylko Air z M1/M2) to IMHO wszystko zależy co i jak robisz. Macbooki są naprawdę dobrze zoptymalizowane systemowo i aplikacyjnie (choć dotyczy to zazwyczaj tylko dość standardowych operacji).
Dlatego nie ma prostej odpowiedzi - trzeba samemu spróbować i ocenić.
Generalnie zawsze wszystkim polecam Macbooki, bo to dobry sprzęt i dobra inwestycja (za identyczny sprzęt PC trzeba zazwyczaj zapłacić więcej, i jeszcze dopłacić do systemu), ale zazwyczaj temat rozbija się o... polskie literki i krzyżyki po lewej.
Osobiście pracuję na windzie, bo jest szybsza i stabilniejsza, ja jestem na niej szybszy (gesty, skróty itp.), używam sprzętów (np. myszki), które w ogóle nie mają sterowników pod MacOS, ale absolutnie nie dam złego słowa powiedzieć o sprzęcie apple - jest bardzo dobry i jeżeli chodzi np. o fotografię, to tylko apple przychodzi mi do głowy (jest tu wydajniejszy, jest też trochę softu foto, który został napisany tylko pod MacOS itp. itd.). Ale to tylko moje skromne zdanie.
BTW w marketingu spotykam 90% ludzi z Macbookami.