Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
Ale mówiąc poważnie, być może nie doprecyzowałem, ale ani fotografia ani video nie są moim głównym zajęciem
Ależ moim także absolutnie nie są. Tu chodziło o zwykłą wygodę w pracy - 90% roboty zawodowej robię i tak na laptopie (widać go po prawej) - ale nie dotykając go. Gdy lecę na spotkania, to po prostu zabieram laptopa, odpinam jeden (!) kabel usb-c, i w drogę.

Co do Macbooka (ogólnie, nie tylko Air z M1/M2) to IMHO wszystko zależy co i jak robisz. Macbooki są naprawdę dobrze zoptymalizowane systemowo i aplikacyjnie (choć dotyczy to zazwyczaj tylko dość standardowych operacji).
Dlatego nie ma prostej odpowiedzi - trzeba samemu spróbować i ocenić.

Generalnie zawsze wszystkim polecam Macbooki, bo to dobry sprzęt i dobra inwestycja (za identyczny sprzęt PC trzeba zazwyczaj zapłacić więcej, i jeszcze dopłacić do systemu), ale zazwyczaj temat rozbija się o... polskie literki i krzyżyki po lewej.
Osobiście pracuję na windzie, bo jest szybsza i stabilniejsza, ja jestem na niej szybszy (gesty, skróty itp.), używam sprzętów (np. myszki), które w ogóle nie mają sterowników pod MacOS, ale absolutnie nie dam złego słowa powiedzieć o sprzęcie apple - jest bardzo dobry i jeżeli chodzi np. o fotografię, to tylko apple przychodzi mi do głowy (jest tu wydajniejszy, jest też trochę softu foto, który został napisany tylko pod MacOS itp. itd.). Ale to tylko moje skromne zdanie.

BTW w marketingu spotykam 90% ludzi z Macbookami.