Ja bym nie zadawał takiego pytania, tylko zastanowił się, czy kupując laptopa za 6000 zł będę mógł na nim uruchomić aktualną wersję Photosopa i Camera RAW / Lightroom za rok, czy dwa, mając wtedy możliwość użycia wszystkich aktualnie dostępnych funkcji w sofcie.
Adobe już podaje na swojej stronie jako zalecane parametry: 8 GB dedykowanej pamięci GPU lub 16 GB pamięci współdzielonej do pełnego przyspieszenia GPU. Czyli jeśli dziś to zalecane wymagania, to za rok, czy dwa mogą to być wymagania minimalne...
Adobe robi się bardzo zasobożerne jeśli chodzi o karty graficzne (stają się one dużo ważniejsze niż procesor). Już dziś starsze grafiki zostały odcięte od najnowszych wersji ACR (można ich użyć tylko do podglądu RAW, bez możliwości jego edycji - sam tego doświadczyłem, co było ostatecznym bodźcem do wymiany kompa).
RTX 3050 sam w sobie jest znacznie wolniejszy od 3060, co w połączeniu z połowę mniejszą ilością pamięci dodatkowo może spowolnić pewne zadania przy obróbce. Napisałem pewne, bo pewnie przy niektórych nie będzie widocznej zauważalnej różnicy. Jak duża będzie to różnica, to Ci nie odpowiem. Ja w każdym razie poszukałem RTX'a 3060 z 12GB pamięci, żeby mieć jeszcze rezerwę.