Laptop foto + video

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Laptop foto + video

Od dwóch tygodni jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Macbooka Air M2 15", 16GB/1TB. W tej cenie był też nowy M3, ale tylko 512GB, więc poświęciłem parę sekund na eksporcie i szybkiego wifi na rzecz 2x większego SSD.

Co mi się podoba:
    1. Ekran - od zawsze nie cierpiałem glossów, a tu mi kompletnie nie przeszkadza, za to kolory, rozdzielczość, obróbka na nim - baja. Nie ma w ogóle porównania do wszystkich moich poprzednich laptoków (wszystkie biznesowe). Bez wahania mogę obrobione foty wrzucać do sieci, na PCcie i dużym monitorze nie widzę prawie zupełnie różnicy.
    2. Lekkość, zgrabność tego 15". Wszędzie na YT mówią "weź w tej cenie MBPro 14". A dla mnie 14tak jest za mały. Co z tego że Pro ma 120Hz, czarne czernie, co z tego że będzie miał 10s szybciej na renderze jak non stop będę walczył o miejsce na ekranie.
    3. W nawiązaniu do powyższego przeglądałem jeszcze konkurencję i... nie ma nic podobnego. Wszystkie 15tki są duże, ciężkie, mają numeryczną klawiaturę i gładzik z lewej strony a nie na środku, co mnie zawsze irytuje.
    4. całkowita bezgłośność, i natychmiastowość wykonywania zadań.
    5. integracja z ajfonem - baja
    6. całkiem przyzwoite głośniczki
    7. mega długi czas pracy na baterii
    8. zabezpieczenia wszystkiego odciskiem palca

Co mi się nie podoba:
    1. gdzie jest delete i czemu nie ma go pod jednym przyciskiem?
    2. gdzie jest printscreen i czemu nie ma go pod jednym przyciskiem?
    3. gdzie jest normalna przeglądarka zdjęć, taki irfanview np? w sensie wchodzę w folder ze zdjęciami, dwuklik żeby otworzyć fotkę, kolejny dwuklik żeby była na pełny ekran i strzałeczkami sobie przeglądam, a deletem usuwam. Ach zapomniałem, nie ma delete.. czy to na pewno jest najlepszy system dla fotografów?
    4. 4h walczyłem żeby odpalił appkę kilkuletniego Samsunga T5, abym mógł podać hasło i dostać się do zawartości. Żaden tutorial nie działał, aż wreszcie okazało się, że na dysku mam stary soft, nie działający na Sonomie (nowa wersja macOS). Update softu ze strony Samsunga podziałał.
    5. nieustanna egzotyczność systemu, wszystko na opak niż w Windzie jak choćby 3 przyciski do okna, poświęcenie masy czasu aby dostosować system pod siebie
    6. mimo wielu zalet uważam jednak, że nie jest wart ceny mojego PCta. 6-7k tak, 9 nie.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• WinSho
      Uzależniony
      • 2008
      • 945

Przywykniesz do systemu i serio wady przestaną mieć aż takie znaczenie. Zalety są niepodważalne i konkurencja nie ma startu do tego co oferuje już od kilku lat Apple z procesorami od M1 wzwyż. Wydajność, również ta bez kabla, ja się pytam jaki Windows ma praktycznie taką samą wydajność? Do tego obudowa, ekran wszystko klasa top. A to, że nie ma delete i kilku funkcji z Win no cóż poradzić lajf is brutal
      Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
      www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
      https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
      https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• mxw
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2315

Zamieszczone przez WinSho
        Przywykniesz do systemu i serio wady przestaną mieć aż takie znaczenie.
        Hehe, najlepsza rekomendacja MacOS X.

Zamieszczone przez WinSho
        A to, że nie ma delete i kilku funkcji z Win no cóż poradzić lajf is brutal
        Cóż, wszystkim polecam Macbooki, sam ma dwa, sprzętowo są naprawdę spoko (nie patrzymy na Razer Blade), ale jak przychodzi do szybkiej pracy i wygody, to jednak.... MacOS nie ma nawet sterownika do mojej myszki
        Z tego powodu od kilku lat używam macbooka. Ale z Windows. I mam delete, i to tam, gdzie być powinien: w prawym górnym rogu klawiatury.
        pozdro.,
        m.

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2939

Laptop zabierany i odpalany jedynie na wyjazdach, w domu mi się nie chce, a to na wyjeździe daje mi motywację do tego, żeby zabić czas ustawianiem kompa pod siebie. I tak mam kolejne uwagi:

1. najlepsza przeglądarka zdjęć - ApolloOne. Ma polskie menu, ma worfklow taki jakiego oczekuję, można ustawić backspace jako delete, przeglądanie w full screenie, na dole na pasku zadań oprócz rozdzielczości, daty i wielkości są również dane o parametrach foty jak przesłona, iso, czas itp. Pixea była prawie idealna, ale okazało się, że przy przeglądaniu CR3 w folderze nie wspiera tego formatu, choć pojedynczego RAWa można otworzyć.

2. głośniki są na tyle dobre i dźwięk akceptowalny dla ucha, że zupełnie zapomniałem o boomboxach JBL jakie zabieram zwykle na wyjazdy

3. 1TB > 512GB

4. nauczyłem się obsługiwać katalogi w LR, a potem w domu importować i merge'ować z głównym katalogiem, żeby nie robić znów tej samej roboty.

5. domowy monitor mam ustawiony na nieco chłodniejszy ton (tak lubię, nie cierpię wynalazków typu blokowanie niebieskiego światła, które to ustawienia zwykle przepomarańczowiają wszystko co widać i zakłamują kolory), w związku z tym muszę pamiętać o nie przechładzaniu tonów na Maczku.

6. może to głupie i snobistyczne, ale serio, obcowanie z takim małym cudem techniki jest bardzo przyjemne gdy przesiadam się na nowego, ale trochę tańszego służbowego Della Latitude wyraźnie czuć downgrade, i po smukłości, i po ekranie, i po klawiaturze. Jakbym brał do ręki jakiegoś kloca sprzed 15 lat.
          Flickr | YT

Komentarz

• mxw
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2315

No proszę Cię, Dell Latitude tu nie ma startu - ale porównaj z Dell XPS albo z Huawei X pro albo z Razer i już tak źle nie będzie (podobna półka cenowa).

Pytam, bo działam bardzo podobnie (z Maczkiem): jak masz ustawione w Lightroom pliki XMP? Pytam właśnie w kontekście synchronizacji.

ApolloOne jest faktycznie free?
            pozdro.,
            m.

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2939

Jesli chodzi o katalogi zrobiłem dokładnie tak jak radzi Sabine - na wyjeździe tworzę nowy katalog i trzymam go na dysku zewn., a po powrocie na PCcie otworzyłem swój normalny katalog, a potem import danych z katalogu wyjazdowego z opcją mergowania. Na koniec tylko wskazanie folderu z fotami i tyle.
              ApolloOne za free, za Pixea zapłaciłem 50zł i ostatecznie apka poszła do kosza bo nie obsługuje przeglądania CR3. Jak się okazało podczas poszukiwań, sporo z polecanych aplikacji jest już niedostępnych.

Flickr | YT

Komentarz

• mxw
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2315

Oki, dzięki, obejrzę to.

To jeszcze pytanie odnośnie Apollo - czy widzi gwiazdki zrobione w aparacie? (rating 1, 2, 3 itd.)
                pozdro.,
                m.

Komentarz

• WinSho
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 945

To ja w temacie laptopów dodam dość ważną informację. W końcu mają procesory porównywalne z tymi od Apple. Cała nowa linia produktów Microsoftu dostała nowe procki od Qualcomma. Jest to o tyle rewolucja, że po raz pierwszy Microsoft odchodzi od Intela. Zresztą nie tylko oni bo powstanie też szereg innych sprzętów opartych o te procesory. Jeśli ktoś lubi, z jakiś względów, Windowsa to uważam, że teraz będzie można zakupić dobry i wydajny sprzęt z baterią na cały dzień pracy.
                  Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                  www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                  https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                  https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

no wreszcie, miały być na koniec 2023, a to się sporo opóźniło
                    ale jakiś 15" smukły laptok na qualcomie, o takim parametrach jak macbook air na pewno będzie fajną opcją
                    ja na razie zostaję z maczkiem
                    EDIT: Surface Laptop 15" / Snapdragon X Elite / 16 GB+1 TB - 9199 zł

gwiazdek nie używam, ratingu itp. ani w aparacie ani w LR, nie wypowiem się tutaj
                    Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                    Flickr | YT

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Miałem kiedyś do czynienia już z RISC i Windows - czyli PowerPC - generalnie było to... nieużywalne. Mam nadzieję, że teraz lepiej im wyjdzie.

No jak nie używasz gwiazdek? To jak selekcjonujesz fotki?
                      Lightroom widzi gwiazdki, które wbijesz sobie już w aparacie np. jeszcze na imprezie i to właśnie jest fajnie - brak tego to wręcz dealbreaker. Ok, zaraz sobie sprawdzę to Apollo.
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

ale po co mi to
                        jak selekcjonuję - wracam, zgrywam foty na duży ekran i patrzę co idzie do LR a co do kosza. Na etapie robienia fot w terenie nie za bardzo mam tą możliwość, po pierwsze dlatego że nie ma na to czasu gdy scena jest dynamiczna, a po drugie ekran jest za mały by ocenić czy zdjęcie jest udane czy nie (np ostrość na oczach). Kasuję jedynie ewidentne faile. W LR wywołuję jakiś procent najlepszych i tyle.
                        Flickr | YT

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

Sprawdziłem to ApolloOne - jak się można było spodziewać - nie czyta Canonowskich gwiazdek. Czyli lipa.
                          Niemniej jednak sam program jest owszem całkiem przyjemny, jak na standardy MacOS oczywiście.

Jak już mówimy o sofcie tylko na maczki - Narrative Select widzi gwiazdki, ale tylko w JPEG, w RAWach już niestety nie.

Czyli na razie tylko Lightroom dobrze ogarnia temat importu.
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

zależy kto ma jaki workflow
                            ja np nie lubię pakować śmieci do LR, wole najpierw przejrzeć i odsiać niepotrzebne kadry. Kasowanie faili w LR zabiera dużo więcej czasu.
                            Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...