Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: 30D i obiektywy ??? 24-105 is +tokina12-24

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Do autora- jesli dokładka do C 10-22 to nie duzy problem to kup to szkiełko, mechanicznie od tokiny jakby gorsze ale optycznie jest rewelacyjne moza je spokojne dostac za około 2.1-2.3k uzywane co daje bardzo mało roznice w cenie tokina-canon. Zamiast 24-105 wchodziłbym w 24-70 tez mozna uzywanca dostac w podobnej cenie.

Pozdro

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Po pierwsze drogi kolego dzieckiem nie jestem i swoje lata też mam. Po drugie nie trzeba MIEĆ wielu szkieł by o nich pisać. Posiadam kilka, mam dostęp do wielu. Także tych z mocowaniem Nikona i do samych Nikonów. Akurat do tej Sigmy (wogóle do Sigmy) nie byłem szczególnie przekonany. Ale przez tego właśnie kolegę zostałem licznymi przykładami wyprostowany. A zaufaj mi, ten człowiek ma pojęcie o fotografii i wie jak się robi zdjęcia. I dyskusja też troszkę trwała. Co się zaś tyczy aparatu cropowego... Taki aparat wcale nie musi mieć szkieł do cropa. Wręcz lepiej jest mieć szkła do pełnej klatki, gdyż wtedy aparat z cropem zbiera z tego szkiełka samą śmietankę. Wiadomo, że uśredniając może mieć mniejszą winietę i być bardziej ostre na brzegach. Dlatego, że było projektowane na PEŁNĄ KLATKĘ. Kwestia filtrów nie jest wadą, tam są filtry żelowe, więc nic nie ogranicza patrzenia na boki. Ja nikogo nie zmuszam do kupna takich szkieł. Wyrażam swoje zdanie i sugeruję coś co moim zdaniem jest bardziej perspektywiczne. Jeżeli ktoś kupi teraz kilka szkiełek na APS-C a za dwa lata zechce kupić za małe pieniądze niezłego 5D z wyprzedaży za "małe" pieniądze to... zostanie z ręką w nocniku i albo tego 5D (lub następcy) nie kupi, albo sprzeda swoje szkła z ogromną stratą. Tylko to chciałem zasugerować. Bo tak naprawdę body się zmienia a szkła zostają. Ja sam chciałem kupić coś szerokiego na niepełną klatkę. Długo o tym myślałem i wybrałem inną drogę. Mogę chyba tymi wnioskami podzielić się z innym kolegą. A może jest to zabronione? Czasami zamiast zapędzać się w szczegóły warto spojrzeć na problem z ogólnej perspektywy. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę udanych wyborów. A teraz śmigam robić zdjęcia bo o to w tym wszystkim chyba chodzi

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ
    Kwestia filtrów nie jest wadą, tam są filtry żelowe, więc nic nie ogranicza patrzenia na boki.
    Są żelatynowe polary? Jeśli tak to jak nimi kręcić? Bo mi np. UWA do krajobrazów pasuje najbardziej. Tam polar jest milo widziany. A połówki? Jak Cokina do tego przymocować. Moim zdaniem to szkło warto kupić, jeśli właśnie tego szkła się potrzebuje. A jest ono dość specyficzne.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów