Daj znać jak działa AF. Na dpreview są głosy że ma problemy (nowa seria) z ostrzeniem na 28mm przy 2.8:Zamieszczone przez Waldi
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15550227
Daj znać jak działa AF. Na dpreview są głosy że ma problemy (nowa seria) z ostrzeniem na 28mm przy 2.8:Zamieszczone przez Waldi
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15550227
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
oki , jak tylko go bedę miał napisze jak ma sie sprawa z ostrzeniem .
Też jestem ciekawy jak się spisuje Tamronik .Mam obecnie 28-135IS ale teraz gdy szykuje mi się kilka ślubów pluję sobie w brodę że nie kupiłem Tamrona 28-75 f/2.8XR Di .Miałem wcześniej przez miesiąc Tokina AF 28-70mm f/2,8 AT-X PRO SV która nawet po kalibracji body miała ff i dlatego boję się używać innych obiektywów niż z systemu Canona...
Spokojnie możesz go brać, nawet na śluby dobry ale przy dużum kościeleZamieszczone przez krs76
![]()
20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580
Witam, mam problem z kolegą, a właściwie to mój kolega ma problem, otóż zakupił Canon 28-135 USM IS i wszystkie zdjęcia wychodza mu nieostre, koszmar, miał może taki problem ?? może to jest brak współpracy z tym aparacikiem ?? może to uszkodzony obiektyw, może aparat ??
Jak ktoś wie cos na ten temat to prosiłbym o odpowiedź![]()
poczytaj o FF/BF - juz wiele o tym napisano..
najpewniej jest to problem obiektywu, ew jesli kolega jest poczatkujacy to moze byc to tez wynik "bledów w obsludze" ;-) .. jesli aparat dziala ok z innymi obiektywami, to winy doszukiwalbym sie w 2 wymienionych wczesniej przyczynach..
ps. powiedz cos o tym o jakie zdjecia chodzi?? w jakich warunkach robione, z jakimi ustawieniami??
Za photozone:
Ten obiektyw to szał ciał nie jest raczej...
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
oki, dzięki za odpowiedź. Ja przypuszczałem własnie że to jednak jest coś z obiektywem i nie do końca współpracuje z 350D. A tak przy okazji co to jest FF/BF ?? wogóle jak wpisuje FF w wyszukiwarke na forum to mi błąd wyskakuje![]()
Wiele jest właśnie takich obiektywów, które były ostre na kliszach, a na matrycach już niestety nie. Problem nazywa się telecentryczność.Zamieszczone przez majgot
FF front focus (ostrzy przed celem)Zamieszczone przez majgot
BF back focus (ostrzy za celem)
Ale raczej z obiektywem 28-135 te problemy nie występują.
Forumowa wyszukiwarka jest "trochę" niesprawna i nikt nie zamierza nic z tym zrobić :-(Zamieszczone przez majgot
Co do tego obiektywu, to było już troche o nim na forum. Ogólnie wynikało z tego, że do cyfry to on jest nie bardzo..
30D,grip, C17-40@4, C50@1.8, C24-70@2.8, C70-200@2.8, C430EX,