Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Sigma 70-200 2.8 APO DG - słabiutka ostrość?

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tad
    Więc dostałem aparat i obiektyw z serwisu. Canon wyregulował body (30D) pod standardowy obiektyw canona 1.8 85mm USM. Niestety jest tak samo albo nawet gorzej niż było z tą sigmą.
    Ręce mi opadają - chyba pozostaje tylko sprzedać tę Sigme i kupić Canona.
    Body wyregulowali pod dość jasną stałkę bo one są najbardziej wyczulone na błędy AF. Trzeba było napisać by skalibrowali Ci Sigmę pod body i ze z innymi szkłami AF trafia w punkt.Ewidentnie szkło ma BF i jedyną radą bedzie regulacja samego szkła.

BTW.Kilka dni temu na Allegro poszła taka sama Sigma jak Twoja za jedyne 1610zł.Przypadkiem nie Twoja?
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Coś już napisał

Domyślnie

Wszystko im opisałem i przeslalem obiektyw (sigme), ale niestety oni raczej nic co nie jest Canona tykać najwyraźniej nie chcą. Natomiast serwis Sigmy to z tego co słyszalem lepiej omijać z daleka - czeka sie na wszystko koszmarnie długo...

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Po tych postach obawiam się zainwestować w Sigme 70-200mm f/2.8 DG APO Macro.. A używki Canona 70-200mm f/2.8 nikt nie sprzedaje..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Ja sobie Sigmę odpuszczam.Wiem ze 70-300 DG APO nie ma co porownywac z 70-200 f2,8 ale AF w Sigmach,zwłaszcza na długim końcu doprowadza mnie do szewskiej pasji.Pewnie HSM w 70-200 spisuje się o niebo lepiej ale uraz już pozostanie. W planach jest Canon 70-200 f4,tańszy,lżejszy i mniejszy od Canona 70-200 f2,8 i Sigmy 70-200 f2,8 .Wiadomo,że gorsza jasność ale cena jest głównym powodem wyboru f4.

BTW.Czy są może tacy na forum którzy przesiedli się z Sigmy 70-300 DG APO na Canona 70-200 f4? Jeśli tak to czy skok jakościowy jest b.widoczny bo co do AF nie mam wątpliwości ze jest na duży +
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ostatnio na wyścigach konnych rozmawiałem z fotoreporterem z taką właśnie Sigmą. W redakcji przećwiczyli kilkanaście sztuk, żeby zostawić 2. Miały FF/BF po kilka metrów..

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Ostatnio na wyścigach konnych rozmawiałem z fotoreporterem z taką właśnie Sigmą. W redakcji przećwiczyli kilkanaście sztuk, żeby zostawić 2. Miały FF/BF po kilka metrów..
    Dziwne, że nie zrezygnował w ogóle z tego obiektywu.
    DSLRs & lenses

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Włąśnie.Dorzucił by kilka stówek do Canona 70-200 f2,8 a nie szczędził,zwłaszcza ze pewnie dzięki fotografi zarabia.Miałby spokój z AF no i konstrykcja oraz optyka dużo lepsza. Zasada,oszczędzaj ale z głowa by się przydała przed zakupami.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Wiesz, pewnie nie on decydował o zakupie tylko jakiś El Kerownique. A on foci sprzętem jaki dadzą.

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Po tych postach obawiam się zainwestować w Sigme 70-200mm f/2.8 DG APO Macro.. A używki Canona 70-200mm f/2.8 nikt nie sprzedaje..
    Czyli wersja 70-200 f4 mam rozumieć nie wchodzi w grę?Ja wychodze z założenia ze jeśli kupię wersję f4 to przy sprzedaży (związana z przesiadką na f2,8) niewiele na niej stracę.Sigma już na wartości traci sporo (ostatnio na Allegro 70-200 f2,8 poszła za 1610zł). Jesli nie robisz większości zdjęć w pomieszczeniach (hale koncertowe,sportowe) to swiatełko f4 powinno wystarczyć zwłaszcza ze ta wersja już od pełnej dziury jest ostra. Zresztą niedługo test na Optyczne.pl wiec się okaze jak z tą ostrościa i jakością jest.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie
    BTW.Czy są może tacy na forum którzy przesiedli się z Sigmy 70-300 DG APO na Canona 70-200 f4? Jeśli tak to czy skok jakościowy jest b.widoczny bo co do AF nie mam wątpliwości ze jest na duży +
    Jestem. Skok jakościowy jest po-tęż-ny! To znaczy, żeby nikogo nie skrzywdzić 70-300 APO DG Macro jest warta swej ceny. Jest ostra (podobno do 200, moja była do 300). Jest lekka, tania i poręczna. Przyjemna w dotyku i wyglądzie. No i to mniej więcej wszystko.
    EF 70-200 f/4 w porównaniu jest super ostry. Ale to nie najważniejsze. A co? :
    1. Saturacja koloru i jego odcień - odlot. I nie mówię tu o braku :smile: yellowgreen cast -u sigmy.
    2. Kontrast :-D
    3. AF - cisza, szybkość, praktycznie 100% celne.

Podsumowując, Sigmę oceniam jako przyzwoity, użyteczny obiektyw za rozsądną cenę. Porównywanie jej z L-ką Canona jest niegodziwe.

EDIT: Sigmę i EF-a używałem na 350d.
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 05-07-2006 o 13:34

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów