Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Sigma 70-200 2.8 APO DG - słabiutka ostrość?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Po tych postach obawiam się zainwestować w Sigme 70-200mm f/2.8 DG APO Macro.. A używki Canona 70-200mm f/2.8 nikt nie sprzedaje..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Ja sobie Sigmę odpuszczam.Wiem ze 70-300 DG APO nie ma co porownywac z 70-200 f2,8 ale AF w Sigmach,zwłaszcza na długim końcu doprowadza mnie do szewskiej pasji.Pewnie HSM w 70-200 spisuje się o niebo lepiej ale uraz już pozostanie. W planach jest Canon 70-200 f4,tańszy,lżejszy i mniejszy od Canona 70-200 f2,8 i Sigmy 70-200 f2,8 .Wiadomo,że gorsza jasność ale cena jest głównym powodem wyboru f4.

BTW.Czy są może tacy na forum którzy przesiedli się z Sigmy 70-300 DG APO na Canona 70-200 f4? Jeśli tak to czy skok jakościowy jest b.widoczny bo co do AF nie mam wątpliwości ze jest na duży +
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie
    BTW.Czy są może tacy na forum którzy przesiedli się z Sigmy 70-300 DG APO na Canona 70-200 f4? Jeśli tak to czy skok jakościowy jest b.widoczny bo co do AF nie mam wątpliwości ze jest na duży +
    Jestem. Skok jakościowy jest po-tęż-ny! To znaczy, żeby nikogo nie skrzywdzić 70-300 APO DG Macro jest warta swej ceny. Jest ostra (podobno do 200, moja była do 300). Jest lekka, tania i poręczna. Przyjemna w dotyku i wyglądzie. No i to mniej więcej wszystko.
    EF 70-200 f/4 w porównaniu jest super ostry. Ale to nie najważniejsze. A co? :
    1. Saturacja koloru i jego odcień - odlot. I nie mówię tu o braku :smile: yellowgreen cast -u sigmy.
    2. Kontrast :-D
    3. AF - cisza, szybkość, praktycznie 100% celne.

Podsumowując, Sigmę oceniam jako przyzwoity, użyteczny obiektyw za rozsądną cenę. Porównywanie jej z L-ką Canona jest niegodziwe.

EDIT: Sigmę i EF-a używałem na 350d.
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 05-07-2006 o 13:34

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    Porównywanie jej z L-ką Canona jest niegodziwe.
    Nawet bym nie śmiał ich porównywać, wiadomo ze Lka to inna klasa.Dzięki za wypunktowanie głównych różnic.Zresztą do takiej optyki nie trzeba się zbyt mocno przekonywać,wiadomo ze wymiata konkurencję w tym przedziale cenowym.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Po tych postach obawiam się zainwestować w Sigme 70-200mm f/2.8 DG APO Macro.. A używki Canona 70-200mm f/2.8 nikt nie sprzedaje..
    Czyli wersja 70-200 f4 mam rozumieć nie wchodzi w grę?Ja wychodze z założenia ze jeśli kupię wersję f4 to przy sprzedaży (związana z przesiadką na f2,8) niewiele na niej stracę.Sigma już na wartości traci sporo (ostatnio na Allegro 70-200 f2,8 poszła za 1610zł). Jesli nie robisz większości zdjęć w pomieszczeniach (hale koncertowe,sportowe) to swiatełko f4 powinno wystarczyć zwłaszcza ze ta wersja już od pełnej dziury jest ostra. Zresztą niedługo test na Optyczne.pl wiec się okaze jak z tą ostrościa i jakością jest.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Była ostatnio w komisie sklepu e-oko. Zaglądaj tam czasem.

Przed chwilą sprawdziłem. Mają trzy używane 70-200/2.8 bez IS. Od 3750 do 4800. Ta ostatnia to raczej nówka.
    FOTOINKWIZYTOR

qczek
    Guest

Domyślnie

czesc,
    Na początek chciałem sie przywitać bo to mój pierwszy post na forum, chociarz czytam od dawna .
    Co do sigmy i serwisów to miałem podobne przejscia wiec moze kogoś to zainteresuje.
    Mam 350D, kupilem do niego jakies 2 miesiace temu sigme 24-70 DX cos tam cos tam macro. Ta najbardziej wypasiona 82mm rura. Wygladała niezle, niemniej co do działania AF miałem małe obiekcje, był lekki ff (jakies 2 cm) ale się nie podniecałem za bardzo. Po jakimś miesiącu zaczeło w niej cos chrobotać przy zmianie ogniskowej wiec oddałem do serwisu sigmy. No i to była porażka. Przetrzymywali tam obiektyw ponad miesiąc, jak dzwoniłem do w zależności z kim rozmawiałem takie były wersje co jest zgrane, ze jest juz naprawiony, albo ze czekają na czesci itp itd. W koncu odesłali go. Generalnie jak mineło coś 25 dni roboczych zadzwoniłem i pan technik powiedział mi ze brakuje jakiejś płytki i ze bedą musieli czekać conajmniej 2 tygodnie zanim przeslą z japoni. BO ostrzy ponad 30 mm zle. No nic, czekam czekam, po 2 dniach obiektyw przyszedł (pewnie dlatego ze po 31 dniach musieli by oddac kase). Obiektyw bo sbadaniu na statywie, swietle studyjnym itp itd wykazywał 35 mm ff niezaleznie od ogniskowej. Po przeczeytaniu wszystkich raczej negatywnych komentarzy na temat serwisu canona na zytniej, z pewna obawą zadzwoniłem tam i przedstawiłem problem. Pan powiedział ze nie zrobią mi z sigma i juz. Niemniej pojechałem przy okazji wo wawy i oddałem z sigma. Pani coś tam pomruczała ale powiedziala ze na wyrazne moje zyczenie ustawią ze z sigmą bedzie git. Po jakis 2 dniach zadzwonil technik, i bardzo milo wytlumaczyl ze aparat mial lekki bf, i jak sie wyzeruje go to z sigma jest 30m ff. Tak ze zadecydowalismy ze ustawi zle body, tak zeby obiektyw chodzil dobrze bo i tak nie mam innego (tylko jeszcze kit i m42). No i teraz wyglada na to ze jest ok. Na statywie jeszcze nie mierzylem ale sprawdze. Co do serwisu canona to jestem miło zaskoczony, co do sigmy, to nigdy juz nie kupie zadnego produktu, nie dlatego ze są złej jakości tylko dlatego, że serwis tak traktuje klienta a nie inaczej.
    pozdrawiam
    Krzysiek

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qczek
    czesc,
    Mam 350D, kupilem do niego jakies 2 miesiace temu sigme 24-70 DX cos tam cos tam macro. Ta najbardziej wypasiona 82mm rura. Wygladała niezle, niemniej co do działania AF miałem małe obiekcje, był lekki ff (jakies 2 cm) ...
    qczek miałem zamiar kupić ten obiektyw i na kilku sprawdzanych też miałem FF z tym że trochę większy 3-4 cm.
    Mam pytanie u Ciebie FF występował w całym zakresie ogniskowych czy tylko prze szerokim otwarciu.

qczek
    Guest

Domyślnie

czesc,
    W calym, z tym ze przy szerokim koncie, obraz jest cały rozmydlony jeszcze bardziej niz zwykle.
    Jak chcesz to Ci sprzedam za powiedzmy 60% ceny i dołoże jeszcze UVke
    Masz prawie 3 lata gwarancji, jak masz czas to mozesz sie wozić z serwisem, ja go niestety nie mam ))
    pozdro
    Krzysiek

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie Odnosnie Sigmy

Witam wszystkich,
    jestem tu nowy, ale postanowilem zabrac glos, gdyz tez skusilem sie na Sigme.
    Jestem osoba, ktora zaczyna przygode z fotografia, mam 350D i kupilem Sigme 24-135 f2.8-4. Parametry dla mnie ok. jasny i troche dlugi.
    Bylem w gorach i na 300 zdjec wywalilem okolo 80, gdzie wiekszosc robilem na dlugich ogniskowych i przeslonach od 5.6 wzwyz. Ogolnie bylem zadowolony.
    Kilka dni temu ze wzgledu na jasnosc postanowilem, ze wezme ten obiketyw do kumpla na slub i sie pobawie.
    I tu drodzy Panstwo zaczyna sie moj horror. Uzywalem troche lampy i te sa do przezycia, natomiast na sali, kiedy bylo jasno ustawialem na AV i f2.8. Migawka ustawiala sie na 1/80 do 1/160 a nawet 1/200, wiec sadze, ze swiatla bylo dosc.
    Na lcd nie widac, ale po przyjsciu do domu i wrzuceniu zdjec na kompa, rece mi opadly, wiekszosc (okolo 90%) byla nieostra. Pomyslalem na poczatku, ze to moja wina, dopiero sie ucze, ale bylo sporo (okolo 30 zdjec), ktore robilem na pelnym automacie, aparat ustawial wszystko i pstryk, a nawet kilka ustawionych na stole i z samowyzwalaczem i te tez sa zle. Sprawdzalem pozniej, zalozylem kit-a i nie bylo tego typu problemow.
    Teraz niestety stoje przed dylematem, czy go sprzedac, czy zatrzymac do "dlugich" zdjec, bo te wychodzily w miare OK.
    Jedyny plus to, ze dalem za ten obiektyw male pieniadze, ale widze, ze temat dotyczy ogolnie tej firmy, dlatego postanowilem zabrac glos. Moim zdaniem nie warto oszczedzac i lepiej wziac cos lepszego mimo, ze wieksza kasa, bo niestety slub kolegi juz sie nie powtorzy (no moze ). pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów