Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Sigma 70-200 2.8 APO DG - słabiutka ostrość?

Domyślnie

najlepiej zrob test z linijka zamiast baterii

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Super przykład dlaczego należy wybrać Canona 70-200 zamiast rzygmy ;-)
    Przy tej fotce największa wada 70-300 DO IS wydaje się nie istnieć

Coś już napisał

Domyślnie

Oczywiście ostrzyłem w tym zdjęciu na koszu...faktycznie studzienka o niebo ostrzejsza. Już rece mi opadają - co to oznacza, czego to wina?

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Hmm... ciekaw jestem jak będzie zatem "wyglądać" ten nowy model, który ma wyjść lada moment: sigma 70-200mm f/2.8 EX DG Macro APO HSM

O! Sigma4Less ma ją już w ofercie.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tad
    Oczywiście ostrzyłem w tym zdjęciu na koszu...faktycznie studzienka o niebo ostrzejsza. Już rece mi opadają - co to oznacza, czego to wina?
    Jeśli z innymi szkłami nie masz BF, to znaczy że ten obiektyw coś źle współpracuje z Twoim body i nalezy mu się wizyta w serwisie.

BTW, jak to wygląda w przypadku szkieł niefirmowych? Canon z canonem regulowany jest na Żytniej. Czasem szklo czasem body. A tu jak to się robi? Napierw sigma powie, że na ich testowym sprzęcie jest wszystko ok, potem Canon powie, że body jest ok i to wina sigmy
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Imo najlepiej sprzedac takie szkło :smile: choc jeszcze z 70-200F/4 takie numery mi sie nie trafiły.

Pozdro

Coś już napisał

Domyślnie

Witam
    Zrobiłem jeszcze testy na manualnym focusie. Ogólnie wydaje mi sie, ze wyraznie lepsze efekty udaje sie uzyskać. Zrobiłem 5 zdjęć na auto i zadne z nich nie jest tak ostre jak na manualu... Załączam poniżej dwa przykłady. Co to moze oznaczac - jesli na manualu uzyskuje ostrosc w miare ok, to znaczy ze to kwestia body czy obiektywu?
    http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/auto_focus.jpg
    http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/manual_focus.jpg

Domyślnie

no roznica zdecydowana jest
    testujac w manualu nie dowiesz sie czy to wina body czy obiektywu
    najlepiej sprawdz body z innym obiektywem jasnym koniecznie (np 50mm 1,8 )
    albo sprawdz szklo swoje na czyims body i bedziesz wiedzial

Coś już napisał

Domyślnie

No tak, ale ewidentnie wychodzi na to, ze nie jest to problem optyki tylko raczej działania focusa, prawda? Czyli coś na linii współpracy aparat-obiektyw...?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alx_80
    testujac w manualu nie dowiesz sie czy to wina body czy obiektywu
    A ja twierdzę, że sprawdzi i test wykazał złe działanie obiektywu.

Samo body w dobrym miejscu stwierdza ostrość. Tę część systemu AF, z zupełnym wyłączeniem serwa AF w obiektywie, sprawdza się ostrząc ręcznie i bazując na kropce potwierdzenia ostrości.

W tej części testu nie bierze udziału napęd AF w obiektywie i moim zdaniem właśnie w ten sposób wykazano jego błędne działanie, bo gdy się go uruchomi jest kaszana. Jeśli obiektyw na gwarancji to do serwisu. Jeśli nie, to albo też do serwisu, a jeśli ma się sprawne manualnie ręce to można sprawdzić następującą rzecz.

Zaglądałem do paru obiektywów. Niekiedy na płytce elektroniki jest intrygujacy potencjometr . Do niego zwykle stosunkowo łatwo sie dostać, wystarczy rozebrać bagnet i już. I jeśli taki potencjometr jest, to można zaznaczyć jego pierwotne położenie (ołówek, lakier do paznokci) a następnie pobawić się w jego pokręcanie i sprawdzanie efektów metodą chybił-trafił. A nóż się uda Jeśli się nie uda to przekręcamy go z pierwotne położenie i myślimy dalej.

Uwaga - nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne szkody.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów