najlepiej zrob test z linijkazamiast baterii
najlepiej zrob test z linijkazamiast baterii
Super przykład dlaczego należy wybrać Canona 70-200 zamiast rzygmy ;-)Zamieszczone przez alx_80
Przy tej fotce największa wada 70-300 DO IS wydaje się nie istnieć![]()
Oczywiście ostrzyłem w tym zdjęciu na koszu...faktycznie studzienka o niebo ostrzejsza. Już rece mi opadają - co to oznacza, czego to wina?
Hmm... ciekaw jestem jak będzie zatem "wyglądać" ten nowy model, który ma wyjść lada moment: sigma 70-200mm f/2.8 EX DG Macro APO HSM
O! Sigma4Less ma ją już w ofercie.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Jeśli z innymi szkłami nie masz BF, to znaczy że ten obiektyw coś źle współpracuje z Twoim body i nalezy mu się wizyta w serwisie.Zamieszczone przez tad
BTW, jak to wygląda w przypadku szkieł niefirmowych? Canon z canonem regulowany jest na Żytniej. Czasem szklo czasem body. A tu jak to się robi? Napierw sigma powie, że na ich testowym sprzęcie jest wszystko ok, potem Canon powie, że body jest ok i to wina sigmy![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Imo najlepiej sprzedac takie szkło :smile: choc jeszcze z 70-200F/4 takie numery mi sie nie trafiły.
Pozdro
Witam
Zrobiłem jeszcze testy na manualnym focusie. Ogólnie wydaje mi sie, ze wyraznie lepsze efekty udaje sie uzyskać. Zrobiłem 5 zdjęć na auto i zadne z nich nie jest tak ostre jak na manualu... Załączam poniżej dwa przykłady. Co to moze oznaczac - jesli na manualu uzyskuje ostrosc w miare ok, to znaczy ze to kwestia body czy obiektywu?
http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/auto_focus.jpg
http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/manual_focus.jpg
no roznica zdecydowana jest
testujac w manualu nie dowiesz sie czy to wina body czy obiektywu
najlepiej sprawdz body z innym obiektywem jasnym koniecznie (np 50mm 1,8 )
albo sprawdz szklo swoje na czyims body i bedziesz wiedzial
No tak, ale ewidentnie wychodzi na to, ze nie jest to problem optyki tylko raczej działania focusa, prawda? Czyli coś na linii współpracy aparat-obiektyw...?
A ja twierdzę, że sprawdzi i test wykazał złe działanie obiektywu.Zamieszczone przez alx_80
Samo body w dobrym miejscu stwierdza ostrość. Tę część systemu AF, z zupełnym wyłączeniem serwa AF w obiektywie, sprawdza się ostrząc ręcznie i bazując na kropce potwierdzenia ostrości.
W tej części testu nie bierze udziału napęd AF w obiektywie i moim zdaniem właśnie w ten sposób wykazano jego błędne działanie, bo gdy się go uruchomi jest kaszana. Jeśli obiektyw na gwarancji to do serwisu. Jeśli nie, to albo też do serwisu, a jeśli ma się sprawne manualnie ręceto można sprawdzić następującą rzecz.
Zaglądałem do paru obiektywów. Niekiedy na płytce elektroniki jest intrygujacy potencjometr. Do niego zwykle stosunkowo łatwo sie dostać, wystarczy rozebrać bagnet i już. I jeśli taki potencjometr jest, to można zaznaczyć jego pierwotne położenie (ołówek, lakier do paznokci) a następnie pobawić się w jego pokręcanie i sprawdzanie efektów metodą chybił-trafił. A nóż się uda
Jeśli się nie uda to przekręcamy go z pierwotne położenie i myślimy dalej.
Uwaga - nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne szkody.![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0