Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: telekonwerter 2X vs 5D i 350D

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie telekonwerter 2X vs 5D i 350D

Mam pytanie czy ktoś z was juz testował czy telekonwerter 2X w połączeniu z ciemnym ob. np. 4.5-5.6 bedzie działał z 5D lub 350D Pewnie we wnętrzach nie zadzaiła AF ale czy np. w dzień na zewnątrz bedzie działał AF. Kiedyś testowałem taki zestaw z nikonem D100 i działał, ostatnio próbowałem z D200 i też chodzi ale z Nikonem D2X nie działa (telekonwerter mam tamrona) Nie chce sprawdzać kupująć bo jesli nie działa to forsa zmarnowana.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam konwerter 1.7x (Soligor, może nie zabiera tyle światła co 2x, ale przez to będziesz wiedział, że na 2x lepiej nie będzie) i podpinam go zazwyczaj do obiektywu Canon 75-300/4-5.6 IS USM. Co do AF to przy wybraniu punktu środkowego potrzeba na prawdę dużo światła, żeby łapał ostrość, a i to nie jest rewelacyjnie (często się myli). Można pomóc sobie przez wybranie wszystkich punktów ostrości, aczkolwiek też nie jest wtedy różowo i czasami obiektyw ostrzy nie tam gdzie się chce. Zwłaszcza gdy obiekty są daleko. Podpinałem go też do Tamrona 28-75/2.8 i tutaj jest już normalnie (AF działa w miarę bezproblemowo), chociaż gorzej jak bez konwertera.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów