Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Jak działa push-pull w canon 100-400 4,5-5,6 L IS USM ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leszekel
    W zyciu nie utrzymam obiektywu bez poruszen czatujac kilka godzin np. na dzieciola, gdzie niestety jest slabe swiatlo. Przyznam, ze nie lubie lazic po krzaczorach z tym dlugasnym kijem, ale monopod czasami to jedyne wyjscie przy tego rodzaju fotografii.
    No tu przyznam racje - na czatowanie to tez bym bral jakas podporke. Moje pytanie odnosnie monopoda dotyczylo bardziej 'reporterskich' zastosowan tego szkla... bo do ptakow to jakos sporo czesciej widze w uzyciu "maniakow" tego typu fotografii stalki 400tki lub 300tki , rownie czesto z konwerterami (np 300 2.8 IS + TC 2x).

Vitez, fota tego helikopteru jest mz nie ostra i nie jest to powiedziane zlosliwie bo sam wlasnie mam wiekszosc takich robionych na 400 mm czy to z monopodem czy bez i nawet na krotkich czasach.
    Jest odrobinke poruszona - to moge przyznac. Napisalem, ze bylem w czasie baletu helikopterow juz troszke zmeczony. Grunt ze da sie utrzymac 1/80 na 400mm bez okropnego poruszenia nawet po wielogodzinnym wczesniejszym foceniu - to ma to zdjecie udowadniac a nie pokazywac zyletke.
    Co do ostrosci na 400mm a ponizej to sie nie wypowiem bo (juz) nie naleze do maniakow porownujacych ostrosc zdjecia na 100% powiekszeniu - wystarczy mi ze z efektow koncowych jestem zadowolony.
    Jak przestane byc zadowolony to dopiero bede sie za jeszcze lepszym szklem rozgladal.

A moze AF w moim 350D jes do d....
    Podobno nieco gorszy niz w 20D... ja z AF w 20D (i bufora i szybkosci serii i LCD i braku uszczelnien i kiepskiego gripa) tez nie do konca jestem zadowolony i w koncu kieys mnie jedynka czeka... ale przy obecnej sytuacji na rynku to chyba warto sie wstrzymac do wiosny przyszlego roku zobaczyc jakie nowosci zaprezentuje i Canon i konkurencja.

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    I slusznie Zanim wydasz pieniadze na TC do 100-400 koniecznie sprawdz jak to w Twoich zastosowaniach sie sprawdza... bo strach moze przerodzic sie we wscieklosc ;-)
    Pieniadze nie za duze, to przezyje jakby co :razz:

1. A tak naprawdę, to co masz na mysli, bowiem wiadomo, ze do ptaszkow czym dluzszy tym lepszy , a takiego obiektywu, o ktorym Vitez wspomina, to niestety nigdy nie kupie, bo focenie fruwajacych traktuje wylacznie jako mile spedzanie wolnego czasu, a cena jednak za powazna jak na niezobowiazujace mnie do niczego hobby.
    2. Myslalem takze o stalce, niemnej wybralem 100-400 jako bardziej uniwersalne szklo, no bo wiesz, jakby mi przeszły ptaszki to se co innego pofoce .

Vitez, pisząc te słowa "Co do ostrosci na 400mm a ponizej to sie nie wypowiem bo (juz) nie naleze do maniakow porownujacych ostrosc zdjecia na 100% powiekszeniu - wystarczy mi ze z efektow koncowych jestem zadowolony" potwierdzasz, to co ja sam uważam, ale czasami "wkurzaja" mnie rozni madrale gdy na sile doszukuja sie braku ostrosci w moich fotach. I wtedy sie zastanawiam, czy cos ze mna moze jest nie tak?
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez leszekel ; 21-06-2006 o 12:36

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

1. A tak naprawdę, to co masz na mysli
    Szybkosc AF i jakosc fotek. Mam 100-400 i TC1.4x, wiem co mowie Ta kombinacja jest fajna... na robienie fotek ksiezyca

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

potwierdzam
    z cropem daje niemal 1m ogniskowej
    oczywiście tygrysy chciałyby więcej tak ze 2m

robiłem takim zestawem łysego, coprawda TC to był kenko nie klejone i ostrzenie manualne, pełnia z ręki

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Szybkosc AF i jakosc fotek. Mam 100-400 i TC1.4x, wiem co mowie Ta kombinacja jest fajna... na robienie fotek ksiezyca
    No to teraz po mału zaczynam sie robic zły :-D
    Ale raczej nie pekam i wyprobuje to na wlasnym tylku, no bo w sumie co mi innego zostalo?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

ale czasami "wkurzaja" mnie rozni madrale gdy na sile doszukuja sie braku ostrosci w moich fotach.
    Nie wkurzaj się ;-)

...it is very difficult to calibrate for autofocus over the entire zoom range...
    Chuck Westfall, Canon USA

BTW: Szykują się nowe firmware'y dla Marków II dające możliwość używania SD 4 GB
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 21-06-2006 o 15:20

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to teraz po mału zaczynam sie robic zły :-D
    Ale raczej nie pekam i wyprobuje to na wlasnym tylku, no bo w sumie co mi innego zostalo?
    Tez mam taki zestaw (jeszcze) 100-400 + tc 1.4x i nawet do ksiezyca go nie uzylem. To znaczy sprobowalem (na MF) i jakosc lepsza mi wyszla po cropowaniu w PS zdjecia bez TC niz na zdjeciu z TC bez przycinania w PS.
    Wniosek prosty - nie ma co sie szarpac na TC 1.4... ale na upartego - swojego wlasnie wystawilem w dziale Sprzedam, mozesz sie sam przekonac , choc sam fakt ze go sprzedaje to juz jakis argument .

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Vitez pokaż tego z TC porównamy może 100-400 TC canon vs TC kenko

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadeit
    Vitez pokaż tego z TC porównamy może 100-400 TC canon vs TC kenko
    Nie chce mi sie odzyskiwac

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Domyślnie Czy z moim mechanizmem push-pull w Canon 100-400 jest coś nie tak ?

Witam wszystkich.
    Właśnie dotarł do mnie wspomniany w temacie obiektyw 100-400. Poczytałem instrukcję i coś mi nie pasuje. Znalazłem tam zapis: ... To lock the zoom ring in place, turn the adjustment ring towards TIGHT until it stops...
    Sprawa dotyczy regulacji oporu wysuwania obiektywu w celu zmiany ogniskowej.
    Obracam pierścieniem w kierunku oznaczonym jako TIGHT i mogę tak kręcić w nieskończoność. Jak rozumieć powyższy zapis.
    1. Jak ustalić czy dane położenie pierścienia oznacza najlżejszy przesuw lub najcięższy (czyli blokada)?
    2. Czy można go zablokować tak żeby nie dał się wysunąć ? Mam wrażenie, że nie da się, tylko będzie to po prostu dość duzy opór przesuwu a nie kompletna blokada.
    Może coś z obiektywem jest nie tak ? Czy może na początku będzie stawiał duży opór a później będzie chodził luźniej?

Za wszelkie wyjaśnienia i pomoc z góry dziękuję,
    Uldum

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów