Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Jak działa push-pull w canon 100-400 4,5-5,6 L IS USM ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony
    No Vitez, widziałem Cię już ze dwa razy i nie powiedziałbym, żebyś jakiś taki za szeroki był...w ramionach
    Do Pudziana daleko
    No pewnie ze daleko, ale jednoczesnie nie mam zadnych problemow z utrzymywaniem 100-400 w lapkach, wrecz bardzo mi pasuje (choc 70-200 odrobinke poreczniejszy w uzytkowaniu bo nie trzeba wysuwac ani bawic sie blokada).
    Wcale nie trzeba miec wygladu kafara by miec jako-tako przyzwyczajone do utrzymywania kadru ramiona (a IS BARDZO pomaga).

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A po co 100-400 mocowac do monopoda jak na najdluzszym koncu+crop spokojnie wyrabia sie przy 1/80 ?
    Oj, bo mnie lapki lataja, ale juz pracuje nad tym :-D
    A po drugie, to po co oni tam ten uchwyt do statywu (monopoda) dali
    Ja mam klopoty przy 1/200 na pelnej ogniskowej, zeby nie poruszyc, a Ty 1/80 dajesz rade. No,no-gratulowac czy do konca nie wierzyc?
    Ostatnio edytowane przez leszekel ; 20-06-2006 o 23:10

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

był już człowiek-pająk... jesteś człowiek-statyw?

ale skoro kadr Ci się w ogóle nie rusza w ręce... to pogratulować.
    heh
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    był już człowiek-pająk... jesteś człowiek-statyw?

ale skoro kadr Ci się w ogóle nie rusza w ręce... to pogratulować.
    heh
    Buehiehiehie, by był z nami BONK to by pewnie zapodał jedno foto to byś się adamek zdziwił, że to... prawda. A nawet lepiej

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leszekel
    A po drugie, to po co oni tam ten uchwyt do statywu (monopoda) dali
    A robiles kiedys zdjecie ksiezyca? Tu juz nie z lapki a ze statywu, czyli IS na off i zakladamy ta obejme. To tylko jeden z przykladow.
    Wiekszosc zasiadkowych zdjec przyrodniczych rowniez ze statywu leci wiec i po to obejma. To szklo jest cholernie uniwersalne dzieki takiemu wlasnie zakresowi do ktorego dorzucono IS - i reporterke i namiastki astrofoto i foto przyrodnicza ze statywu lub z reki - wszystko bez obaw mozna uprawiac tym szklem... a na upartego to i portrety :> .

Ja mam klopoty przy 1/200 na pelnej ogniskowej, zeby nie poruszyc, a Ty 1/80 dajesz rade. No,no-gratulowac czy do konca nie wierzyc?
    W swoim watku w galeriach uzytkownikow dalem link do zdjec z Goraszki. Sa one robione na czasach 1/250, 1/125 i 1/80 i w ogromnej wiekszosci na 400mm, iso 100, IS mode 1 lub 2 . Przykladowo to zdjecie to 400mm*crop @ 1/80 i to robione juz pod koniec dnia kiedy bylem juz mocno zmeczony. Kadr oryginalny, nie ciachane potem w PS, wyostrzane na oryginal size Smart Sharpen 80%/0.9, zmniejszane z 8 mpix do 800x533 metoda Bicubic Sharper bez pozniejszego wyostrzania.

Domyślnie

wszystko co napisal vitez ale jedno poprawie na ptaki z tym ciezko sie wybrac chyba do parku tylko i nad morze na mewy czy czaple jak jest odplyw( i to jak nie sa za daleko )

generalnie szko klasa ale na 400 nie za super !!
    Dlatego sie wciaz glowie nad 300 is + 1,4 lub 400 f5,6 jak ma Kubaman

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 21-06-2006 o 07:26
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
    wszystko co napisal vitez ale jedno poprawie na ptaki z tym ciezko sie wybrac chyba do parku tylko i nad morze na mewy czy czaple jak jest odplyw( i to jak nie sa za daleko )
    Pozdrawiam
    No własnie, na ptaki. Tutaj sa moje ptaki http://www.obiektywni.pl/uzytkownik/ , ostatnie 20 fot od góry jest robione tym szkłem, jedno czy dwa focone w parku, pozostale w lasach i na lakach. W lasach zazwyczaj jest ciemnawo, przy 400 mm chcac miec niskie ISO (do odbitek) niestety trzeba dlugie stosowac czasy. W zyciu nie utrzymam obiektywu bez poruszen czatujac kilka godzin np. na dzieciola, gdzie niestety jest slabe swiatlo. Przyznam, ze nie lubie lazic po krzaczorach z tym dlugasnym kijem, ale monopod czasami to jedyne wyjscie przy tego rodzaju fotografii.
    Ale takze czesto przeszkadza. Kiedys wyszedł na mnie lis i za nim sie ustwilem juz zwial sobie. Zreszta ptaki tez nie czakaja na ustwienie sie :-D , ale zawsze jest cos za cos. No, chyba, ze jest sie cyborgiem.

Vitez, fota tego helikopteru jest mz nie ostra i nie jest to powiedziane zlosliwie bo sam wlasnie mam wiekszosc takich robionych na 400 mm czy to z monopodem czy bez i nawet na krotkich czasach. Obecnie jestem w trakcie poszukiwania przyczyn :-D . Czyzby na 400 mm z tym obiektywem nie bylo najlepiej? A moze AF w moim 350D jes do d....
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Czyzby na 400 mm z tym obiektywem nie bylo najlepiej?
    No Ameryki raczej nie odkryłeś ;-)
    Jeśli chcesz coś pstrykać na 400mm to pierwsza (ekono) opcja to 400/5.6

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    No Ameryki raczej nie odkryłeś ;-)
    Jeśli chcesz coś pstrykać na 400mm to pierwsza (ekono) opcja to 400/5.6
    1. Własnie odkrywam Ameryke, bo zanim kupilem ten obiektyw, to duzo czytalem na jego temat, szczegolnie tutaj i chyba nikt nie "donosil" o tym fakcie.
    2. Chce pstrykac na wiecej niz 400 mm i dlatego niedlugo kupuje TCx1,4. Cholera, juz sie boje

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

2. Chce pstrykac na wiecej niz 400 mm i dlatego niedlugo kupuje TCx1,4. Cholera, juz sie boje
    I slusznie Zanim wydasz pieniadze na TC do 100-400 koniecznie sprawdz jak to w Twoich zastosowaniach sie sprawdza... bo strach moze przerodzic sie we wscieklosc ;-)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów