Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Dokładność punktów AF

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    hmm ... to jest jakaś alternatywa pomiędzy źle działającymi "bocznymi" focusami, 1-nką za bajońską jak dla mnie sumę, a błędami ostrości wynikającymi z przekadrowania ????
    pewnie ze jest - jest to wieksza GO ktora lekko niweluje bledy fokusa albo wogole je wyklucza np 17mm @ f/8 ;-)... ale powaznie ... nie ma, trzeba sie nauczyc "jak dziala" aparat i to niestety na swoich bledach w wiekszosci...
    ale znowu tez bym nie demonizowal tego problemu, zreszta ostrosc jest tylko jednym z elementow zdjecia... niekoniecznie wymaganym ;-)... jesli tylko ostrosci by mi brakowalo na zdjeciach to bym byl chyba najszczesliwszy na tym forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    ... zreszta ostrosc jest tylko jednym z elementow zdjecia...
    Święta prawda, ale jak zmieniłem obiektyw i uświadomiłem sobie, że te rozjazdy to nie jest wina KIT-a tylko mojej puszki to mnie to lekko rozeźliło.

Najgorsze jest to, że opinie są jednoznaczne - tylko 1-nka!!!

OT:
    Czy wysyłanie na Żytnią całego zestawu ( puszka + wszystkie szkła ) i regulacja coś daje? Co trzeba wcześniej wiedzieć, na co zwrócić uwagę przed tym zabiegiem ?
    EOT

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Witam na forum. To mój pierwszy post.
    Jeśli chodzi o ostrość zdjęć z 30D to chyba niestety zależy to też od egzemplarza. Mój kolega ma podobne problemy. U mnie nie dość że ostrzy bardzo szybko , praktycznie nie mam nieostrych zdjęć to nie ma też problemów z bocznymi punktami. Ostatnio używałem takowych w niezbyt jasnym kościele ( z T 28-75) i nie było żadnego problemu, wszystko wyszło ostre. Jest też możliwe że moje wymagania co do ostrzenia nie są zbytnio wysokie ale jak oddaje zdjęcia to nikt akurat o ostrość się nie rzuca. Tak na marginesie to (T 28 -75) z 30 -tką lubi szukać ostrości. Z L-kami nie ma tego problemu.

Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Moze by sprobowac starej, ale pewnej na 100% sztuczki?
    Przelacza sie aparat w MF ostrzy na dany punkt a gdy przedmiot- motocykl na zawodach zuzlowych, lub koszykasz przed tablica- znajda sie w tym miejscu- cyk. Takze panoramuje sie w ten sa spasob, ustawia ostrosc na miejsce, prowadzi samochod do tego miejsa i cyk. Zawsze pewne, zawsze skuteczne.
    Jesli jednak poluje sie na akcje w polu i jakies niespodziewane wydarzenie to trudno, nalezy sobie sprawic lepszy sprzet. Amatorski najwyrazniej nie wyrabia.
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    ... to trudno, nalezy sobie sprawic lepszy sprzet. Amatorski najwyrazniej nie wyrabia.
    Czesc.Ch.
    To dla kogo robi się sprzęt amatorski? Co mieliby do roboty "profi" jak ja i mi podobni (wszyscy na CB z wyjątkiem tych co już mają) przesiedliby się na 1-nki. Czym oni by pstrykali?

Niestety Twoje słowa nie przemawiają do mnie.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

hmm.
    Profi by pstrykali dobre zdjęcia.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    To dla kogo robi się sprzęt amatorski? Co mieliby do roboty "profi" jak ja i mi podobni (wszyscy na CB z wyjątkiem tych co już mają) przesiedliby się na 1-nki. Czym oni by pstrykali?

Niestety Twoje słowa nie przemawiają do mnie.
    Najwyrazniej nie miales do czynienia z fotografia!?!
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów