Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Dokładność punktów AF

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    hmm ... to jest jakaś alternatywa pomiędzy źle działającymi "bocznymi" focusami, 1-nką za bajońską jak dla mnie sumę, a błędami ostrości wynikającymi z przekadrowania ????
    pewnie ze jest - jest to wieksza GO ktora lekko niweluje bledy fokusa albo wogole je wyklucza np 17mm @ f/8 ;-)... ale powaznie ... nie ma, trzeba sie nauczyc "jak dziala" aparat i to niestety na swoich bledach w wiekszosci...
    ale znowu tez bym nie demonizowal tego problemu, zreszta ostrosc jest tylko jednym z elementow zdjecia... niekoniecznie wymaganym ;-)... jesli tylko ostrosci by mi brakowalo na zdjeciach to bym byl chyba najszczesliwszy na tym forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    ... zreszta ostrosc jest tylko jednym z elementow zdjecia...
    Święta prawda, ale jak zmieniłem obiektyw i uświadomiłem sobie, że te rozjazdy to nie jest wina KIT-a tylko mojej puszki to mnie to lekko rozeźliło.

Najgorsze jest to, że opinie są jednoznaczne - tylko 1-nka!!!

OT:
    Czy wysyłanie na Żytnią całego zestawu ( puszka + wszystkie szkła ) i regulacja coś daje? Co trzeba wcześniej wiedzieć, na co zwrócić uwagę przed tym zabiegiem ?
    EOT

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Witam na forum. To mój pierwszy post.
    Jeśli chodzi o ostrość zdjęć z 30D to chyba niestety zależy to też od egzemplarza. Mój kolega ma podobne problemy. U mnie nie dość że ostrzy bardzo szybko , praktycznie nie mam nieostrych zdjęć to nie ma też problemów z bocznymi punktami. Ostatnio używałem takowych w niezbyt jasnym kościele ( z T 28-75) i nie było żadnego problemu, wszystko wyszło ostre. Jest też możliwe że moje wymagania co do ostrzenia nie są zbytnio wysokie ale jak oddaje zdjęcia to nikt akurat o ostrość się nie rzuca. Tak na marginesie to (T 28 -75) z 30 -tką lubi szukać ostrości. Z L-kami nie ma tego problemu.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja u siebie spostrzegłem cos dziwnego - coraz częściej obiektyw przełączam w MF (wcześniej, też bardzo często po ,,złapaniu ostrości'' i przekadrowaniu używałem pierścienia ostrości przed wciśnięciem spustu do końca).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja mam tylko 350-tke, ale wczesniej miałem Minolte Dynax 60 i tam AF działał
    o wiele lepiej niż w Canonie. Robiłem na wszystkie pola i zdjęc z nietrafioną ostroścnią było stosunkowo niewiele...chociaż przyznac muszę, że przy robieniu na kliszy zwracałem większą uwagę na to czy AF ustawia ostrośc dokładnie tam gdzie chce...
    30D,grip, C17-40@4, C50@1.8, C24-70@2.8, C70-200@2.8, C430EX,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gargamelos
    Ja mam tylko 350-tke, ale wczesniej miałem Minolte Dynax 60 i tam AF działał
    o wiele lepiej niż w Canonie. Robiłem na wszystkie pola i zdjęc z nietrafioną ostroścnią było stosunkowo niewiele...chociaż przyznac muszę, że przy robieniu na kliszy zwracałem większą uwagę na to czy AF ustawia ostrośc dokładnie tam gdzie chce...
    No tak, kiedy przesiadłem się z Minolty (700si, 600si, 7, 5) na 10D, a następnie 20D stwierdziłem, że istnieje coś takiego jak AF i że to potrafi źle działać.
    Ciekawe czy Sony Alpha A100 "odziedziczyło" zdolności KM?

Co do manualnego focusu - może w jedynkach i 5D - w 20D za mało widać...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

przemoc: to musi być, że się widzieliśmy.
    jak przekraczają szybkość afu (w co wątpie trochę..) zawsze moższ zafiksować ostrość i wyzwalać jak wpadnie w punkt ostrości. Do tego ciut większa rpzesłona i będzie git.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    przemoc: to musi być, że się widzieliśmy.
    jak przekraczają szybkość afu (w co wątpie trochę..) zawsze moższ zafiksować ostrość i wyzwalać jak wpadnie w punkt ostrości. Do tego ciut większa rpzesłona i będzie git.
    Czyli sugerujesz rowerek ?

Na zawodach widziałem jednego pana w pomarańczowej kamizelce foto z długą L-ką, i małego chłopca z KM + sigma 70-300, później zacząłem focić i już nic nie widziałem (tak mnie to wciąga).
    Pozdrawiam

PrzemoC

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    (...) później zacząłem focić i już nic nie widziałem (tak mnie to wciąga).
    A wiesz chociaż kto wygrał?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    A wiesz chociaż kto wygrał?
    Jasne, gość na zielonym motorze.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów