Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Dokładność punktów AF

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Potwierdzam, boczne punkty pozostawiają wiele do życzenia. Też myślałem że w porównaniu z 350D to już będzie cudownie działać, a wyrażna poprawa jest tylko na centralnym punkcie.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 03-01-2007 o 11:12

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Z canonem jest tak: jest seria 1 i jest reszta... nie ma pol profi sprzetu.. albo masz jedynke albo nie...
    Ech....mam tego świadomość :-) Dwa dni temu fociłem meczyk i po zgraniu fot do kompa, całkiem dużo poszło na dzień dobry do kosza z powodu źle złapanej ostrości (30d+70-200/4, focus łapany centralnym punktem najczęściej). I w sumie problemem nie było błędne ustawienie ostrości (BF/FF) ale często całkowity OOF, bo sprzęt się nie wyrabiał (a zawodnicy nie byli specjalnie szybcy, bo to był meczyk AZS'owski, więc raczej nie poziom Brazylii ;-) ).
    No ale do sportu są inne zabawki o których kiedyś trzeba będzie pomyśleć :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Należy pamiętać, że przekadrowanie (zwłaszcza przy szerokich kątach) może wprowadzać poważny błąd w ustawieniu ostrości. Wynika to z tego, że powierzchnia ostrości jest płaszczyzną a nie sferą.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Należy pamiętać, że przekadrowanie (zwłaszcza przy szerokich kątach) może wprowadzać poważny błąd w ustawieniu ostrości. Wynika to z tego, że powierzchnia ostrości jest płaszczyzną a nie sferą.
    Tak, zawsze o tym pamiętam i nie raz się o tym przekonałem. Poruszyłem ten temat dlatego, że po przesiadce z d60 w którym właśnie jechałem cały czas na "focus&recompose" (bo punktów AF było aż 3 :-) ), liczyłem po cichu na komfortową pracę ze wszystkimi punktami AF w 30D. W praktyce okazało się niestety, że do ideału jest baaardzo daleko (wiem - nic nowego tutaj nie powiedziałem)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Z innej beczki - zadowolony jesteś ze "starej" jedynki? Ja od momentu przestrzelenia paru klatek 1dMkII z podpiętym 300/2.8L patrzę na mój sprzęt już w bardziej "zabawkowych" kategoriach ;-)

Jestem diabelnie zadowolony, AF i jego precyzja to bajka w porowaniu z 20D, o servo nie wspomne bo to jest taka przepasc ze szkoda cokolwiek pisac 1D + szkło z USM = extaza :smile: a 4mln pix spokojnie wystarczaja.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja u siebie spostrzegłem cos dziwnego - coraz częściej obiektyw przełączam w MF (wcześniej, też bardzo często po ,,złapaniu ostrości'' i przekadrowaniu używałem pierścienia ostrości przed wciśnięciem spustu do końca).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja mam tylko 350-tke, ale wczesniej miałem Minolte Dynax 60 i tam AF działał
    o wiele lepiej niż w Canonie. Robiłem na wszystkie pola i zdjęc z nietrafioną ostroścnią było stosunkowo niewiele...chociaż przyznac muszę, że przy robieniu na kliszy zwracałem większą uwagę na to czy AF ustawia ostrośc dokładnie tam gdzie chce...
    30D,grip, C17-40@4, C50@1.8, C24-70@2.8, C70-200@2.8, C430EX,

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    I w sumie problemem nie było błędne ustawienie ostrości (BF/FF) ale często całkowity OOF, bo sprzęt się nie wyrabiał (a zawodnicy nie byli specjalnie szybcy, bo to był meczyk AZS'owski, więc raczej nie poziom Brazylii ;-) ).
    Podobny problem mam z żużlem. Na 400 klatek, kolo 100 jest do wywalenia lub ostrego sharpowania (ja uwazam zdjecie nieudane gdy nie jest 100% ostre) takie jak to : http://www.la.pl/IMG165746302.JPG

Często jest tak że kiedy żużlowcy jadą w moją stronę od chwili złapania focusa do przycisniecia spustu mija za duzy czas i potrafią zmienić pozycje o pol metra nawet. Przykład:

Celowane w zawodnika. Na powierzchni żużla widać doskonale gdzie trafił focus

Sprzęt mam taki jak w stopce. Ale nie narzekam - wiadomo ze 350d ma swoje ograniczenia. Szczególnie tryb servo jakos nie dziala dobrze w tym wypadku. Trzeba mu pomagac szybkim naciskaniem spustu do połowy.

Oczywiście punkt centralny. Inny nie wchodzi w grę.
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 18-06-2006 o 23:05
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

witam wszytskich

Ja mam 30d i powiem ze na centralnym strzela tez jak chce

nie zawsze sprawdzalem na roznych szklach takich jak ponizej i powiem jedno jedyne co chodzi w miare ok to 70-200 reszta zalezy od czego, nie wiem. ??
    na 400 mm gdy strzelam do ptakow ciezko jest zlapac ostrosc na glowie czy oku, czasami wali gdzie chce i ciezko jest ustalic gdzie dokladnie ...........
    Przesiadlem sie z 350 i widze poprawe ale w sumie boje sie zblizac do 1 bo znowu zachoruje a po co mi to
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 19-06-2006 o 07:04
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gargamelos
    Ja mam tylko 350-tke, ale wczesniej miałem Minolte Dynax 60 i tam AF działał
    o wiele lepiej niż w Canonie. Robiłem na wszystkie pola i zdjęc z nietrafioną ostroścnią było stosunkowo niewiele...chociaż przyznac muszę, że przy robieniu na kliszy zwracałem większą uwagę na to czy AF ustawia ostrośc dokładnie tam gdzie chce...
    No tak, kiedy przesiadłem się z Minolty (700si, 600si, 7, 5) na 10D, a następnie 20D stwierdziłem, że istnieje coś takiego jak AF i że to potrafi źle działać.
    Ciekawe czy Sony Alpha A100 "odziedziczyło" zdolności KM?

Co do manualnego focusu - może w jedynkach i 5D - w 20D za mało widać...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów