Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Dokładność punktów AF

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Dokładność punktów AF

Przez długi czas focenia D60 przywykłem do focenia z użyciem centralnego punktu AF i ewentualnego przekadrowywania (niestety ze wszystkimi tego konsekwencjami w niesprzyjających okolicznościach). Po przesiadce na 30D wpadłem w zachwyt nad 9 punktami AF (ciekawe co bym zrobił jakbym miał 45 punktów :-) ) ale ostatnio ten mój zachwyt zaczyna trochę mijać. Pierwsza sprawa (poza tematem w sumie), to wybór punktów przy pomocy joysticka - dla osób patrzących w wizjer lewym okiem, to porażka, bo zmieniając punkt AF dłubię sobie w nosie :-) Ale do rzeczy - mam wrażenie, że dokładność punktów AF innych niż centralny jest lekko mówiąc do bani. Tzn. działają często bardzo dobrze, ale czasami potrafią dawać efekty zupełnie przypadkowe (szczególnie przy słabszym świetle, gdzie centralny ostrzy "w punkt" a pozostałe "jak sobie zechcą"). Tak więc albo moja puszka jest kropnięta albo zbyt wiele oczekuję od sprzętu (to drugie dzisiaj usłuszałem od człowieka, który na Canonie "zjadł zęby"). Szczególnie licho wypadają te punkty przy współpracy z 70-200/4 L - nie wiem teraz już czy to kwestia tego akurat egzemplarza szkła, czy po prostu dłuższe ogniskowe z małą GO bardziej uwidaczniają mizerię punktów AF innych niż centralny (oczywiście to nie jest tak, że za każdym razem "wali" gdzie popadnie - ostrzy często ok, ale czasami potrafi nieźle wkurzyć). Przy okazji stwierdziłem (choć pewnie Ameryki nie odkryłem), mizerną przydatność dodatkowych punktów AF do focenia w trybie AF Servo - aparat się z nimi nie wyrabia w wielu przypadkach. Tutaj pewnie znowu się kłaniają moje wygórowane oczekiwania ;-) (tylko nie mówcie - "Trzeba sobie było kupić 1D..."). Jestem ciekaw opini użytkowników puszek 30D - może ktoś podzieli się swoimi refleksjami w temacie punktów AF innych niż centralny sensor?
    Tak, tak... to już zaczyna pachnieć onanizmem :-) :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    :-) ...Tak więc albo moja puszka jest kropnięta...
    No 30D to zdecydowanie cropnięta puszka, przecież to nie full frame
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla mnie inne punkty poza środkowym moga nie istnieć, więc chwalenie się producenta 9 czy 40 punktami AF jest mało istotne..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Dla mnie inne punkty poza środkowym moga nie istnieć, więc chwalenie się producenta 9 czy 40 punktami AF jest mało istotne..
    Mogą nie istnieć, bo tak fatalne jest ich działanie, czy też Twoje przyzwyczajenia do centralnego punktu (focus+przekadrowanie) są takie mocne?

Cytat Zamieszczone przez kami74
    No 30D to zdecydowanie cropnięta puszka, przecież to nie full frame
    :-) Na nie-cropniętą dopiero zbieram fundusze i może uda mi się jeszcze za rządów obecnego Pana Prezydenta ;-)
    Ostatnio edytowane przez bundy ; 18-06-2006 o 17:18
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Tu jest artykulik (niestety w lyngłydżu), który sporo wyjaśnia:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic2/241524/0
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Mam 1D i boczne punkty sa znacznie dokładniejsze niz w 20D ktorego tez posiadam, w 20D tylko srodkowy i przekadrowanie bo w jasnych szkłach typy 50 1.8 to mam wrazenie ze aparat ostrzy gdzie mu sie podoba :wink:

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Mam 1D i boczne punkty sa znacznie dokładniejsze niz w 20D ktorego tez posiadam, w 20D tylko srodkowy i przekadrowanie bo w jasnych szkłach typy 50 1.8 to mam wrazenie ze aparat ostrzy gdzie mu sie podoba :wink:
    Z innej beczki - zadowolony jesteś ze "starej" jedynki? Ja od momentu przestrzelenia paru klatek 1dMkII z podpiętym 300/2.8L patrzę na mój sprzęt już w bardziej "zabawkowych" kategoriach ;-)

Cytat Zamieszczone przez Jerry99
    Tu jest artykulik (niestety w lyngłydżu), który sporo wyjaśnia:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic2/241524/0
    Spoko - jestem uczony w tym lengłydżu, więc nie ma problemu :-) Powiedziałbym, że wnioski po lekturze tego tekstu są szokujące. Można to ująć krótko - Cieszcie się, że w ogóle to działa i nie oczekujcie za wiele :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W 5d na tej matówce wszystkie punkty AF są blisko środka, wiec przestawianie ich IMHO nie ma żadnego sensu.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    W 5d na tej matówce wszystkie punkty AF są blisko środka, wiec przestawianie ich IMHO nie ma żadnego sensu.
    Ale nie powiedziałeś, czy używasz centralnego bo lubisz lub nie chcesz przełączać z podanego powyżej powodu, czy też działają one dużo gorzej niż centralny :-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Z canonem jest tak: jest seria 1 i jest reszta... nie ma pol profi sprzetu.. albo masz jedynke albo nie... wiadomo, z czasem AF sie poprawia ale canon nie widzi jeszcze potrzeby montowania calego systemu AF z jedynek w nizszej klasie sprzetu... mozna sie wspodziewac ze kazde nowsze body bedzie mialo lepszy AF, ale nigdy 5D czy 30D czy nawet 3D bonka nie bedzie jedynką ;-)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów