Ty wymyśliłeś to Tobie daję pierwszeństwo....
Wątek jest o tym czemu Canon mimo jojczenia niektórych ma taką pozycję rynkową jaką ma. I to że można podpiąć do nowych korpusów stare szkła ma znaczenie. I nie chodzi tu tylko o mnie ale o liczne przypadki w których ktoś sobie kupił korpus R nie kupując szkieł RF. Moim zdaniem biorąc pod uwagę ilość wyprodukowanych szkieł EF (niektóre wciąż w produkcji) ma to znaczenie niebagatelne.
Do tego dochodzi czynnik o którym kiedyś już pisałem. I który moim zdaniem w Canonie biorą pod uwagę ustalając taką, a nie inna kolejność wypuszczania szkieł. Lans i czynnik ryzyka. Bez rozwijania to pierwsze jest jasne a to drugie to proste przekonanie użytkowników, że kupując Canona nie stawiają sobie ograniczeń mogących wpłynąć na jakość ich fot. I nie chodzi o tu o jakość techniczną. Sumując to nie system jest ograniczeniem tylko ja.
Co do drobnicy to wydaje się, że Canon nadal robi dosyć spory biznes na sprzedaży tanich dslr. Według danych CIPA łączna sprzedaż dslr w zeszłym roku to ponad milion sztuk. Biorąc pod uwagę mikrą ofertę na rynku, udziały Canona są tu pewnie dużo większe niż średnia.