Samyang to nie Chiny, tylko Korea. Jeszcze do Japonii daleko, ale też dużo lepsza jakość niż z Chin.
Miałem już sporo Samyangów, byłem zadowolony (szczególnie z: 135 1.8, 45 1.8, 75 1.8 i 85 1.4), ale do Sigmy czy Tamrona zwykle im sporo brakuje.
Samyang to nie Chiny, tylko Korea. Jeszcze do Japonii daleko, ale też dużo lepsza jakość niż z Chin.
Miałem już sporo Samyangów, byłem zadowolony (szczególnie z: 135 1.8, 45 1.8, 75 1.8 i 85 1.4), ale do Sigmy czy Tamrona zwykle im sporo brakuje.
Może źle się wysłowiłem w poprzednim poście. Chodziło mi o to, że jak masz 2 obiektywy i sobie je testujesz, to widzisz różnice między nimi (i w tym przypadku tani Samyang dorównuje RF15-35 jak pisałem), ale kiedy masz ze sobą już tylko 1 obiektyw (bo po co nosić 2 niemal takie same, w sensie ogniskowych), to jesteś zachwycony obrazkiem z tego, który masz i robisz zdjęcia i nie odnosisz się do budżetowego Samyanga.
I analogicznie do filtrów polaryzacyjnych - różnice między nimi są, naturalnie, ale nie nosisz 2 filtrów ze sobą o tej samej średnicy dwóch różnych producentów, bo po co? Jedynie w celach testowych można byłoby to zrobić. W teście różnicę zauważysz, ale tak na co dzień używając tylko 1 filtra polaryzacyjnego - nie bardzo, bo nie masz punktu odniesienia.
Ostatnio edytowane przez mystek ; 13-02-2024 o 17:22
OK, teraz zrozumiałem![]()
Ja też będę niebawem kupował filtry (trochę szkieł przybyło, trzeba je przymknąć trochę), ale głównie UV dla ochrony. Przypomniało mi się.....Oprócz Hoya i Marumi koledzy z innego forum polecają Nisi (ja tej marki nie znam) i Carl Zeiss - jak się ma dobre szkło to warto mu też dać porządny filtr.
W Tamronie wiele obiektywów ma tę samą średnicę, więc można trochę ograniczyć koszty.
#WzW - dyskutowaliśmy o filtrach, a dzisiaj sam się śmieję do siebie. Akurat sprzedałem przez OLX Tamrona 24-70, no i wziąłem go żeby spakować. Patrzę, a on ma 82mm średnicę filtra. Zawsze byłem pewny, że ma 77mm, dlatego na pewniaka kupiłem to Marumi. Co ciekawe do Tamrona już od dawna mam polara Hoya. Tak więc... chcecie test filtrów polaryzacyjnych 82mm Hoya vs Marumi? Bo się składa, że akurat mam 2
![]()