szukam w PS CS narzędziea zaznaczenia "marquee" w formie pędzla, trudno mi sie ez niego obejść a nie mogę takowego znaleźć, nie ma go czy znaleźć nie mogę???
[ Dodano: 25 Październik 2004 ]
chyba nie ma, ale ****![]()
szukam w PS CS narzędziea zaznaczenia "marquee" w formie pędzla, trudno mi sie ez niego obejść a nie mogę takowego znaleźć, nie ma go czy znaleźć nie mogę???
chyba nie ma, ale ****![]()
20Dset
maj łeb...
a co to za narzedzie?
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Nigdy w ten sposob nie tworzylem masek wiec nie wiem czy jest taka mozliwosc, ale jesli uwazasz ze byloby ci wygodniej to zawsze mozesz stworzyc sobie nowa warstwe i zamalowac np. na czarno te obszary, ktore chcesz objac maska. Potem tylko na liscie warstw klikasz na tej z maska (trzymajac Ctrl) i gotowe - warstwe "pomocnicza" mozna usunac.Zamieszczone przez Tytus
Dziala to zarowno z pedzlem o ostrych krawedziach (jak chcesz maske precyzyjna) jak i z pedzlem o krawedziach lagodnych (dla maski 'feathered', czyli... wtopionej). W tym drugim przypadku oczywiscie rozmiar pedzla determinuje sile featheringu.
w Picture Publischer masz możliwośc znaczenia kółkiem lub kwadratem lub innym kształetem jak pędzlem, o dowolnych wymiarach, malujesz sobie, tylko, że efektem jest zaznaczenie, dobre, do zaznaczania precyzyjnego małych obszarów...Zamieszczone przez Przemek Białek
dzięki, dobry pomysł, choć pokrętny, ale w duchu PSZamieszczone przez kavoo
![]()
20Dset
maj łeb...
Moze i pokretny, ale bardzo wygodny i precyzyjny. Rozwiazanie z PP o ktorym piszesz ma swoje wady, bo w ten sposob mozesz uzyskac maske tylko o ostrych krawedziach, i dopiero potem nadajesz jej okreslony w pixelach feathering (jednolity dla calej maski).
Tutaj moze dochodzi jedna czynnosc (dodanie/usuniecie warstwy "tymczasowej"), ale za to masz pelna kontrole nad featheringiem i mozesz (stosujac pedzle o roznej srednicy) dla _jednej_ maski zastosowac rozne poziomy featheringu w roznych jej miejscach 8)
w PS brakuje mi opcji featheringu w różdżce, jest tylko antyaliasing, szkoda, bo często używam jej od wydzielenia nieba i wtedy niestety zawsze krawędzie sa ostre...Zamieszczone przez kavoo
masz może na to jakiś pomysł?
20Dset
maj łeb...
Feathering nie dotyczy _sposobu_ dzialania magicznej rozdzki, to jest opcja dotyczaca _maski_ - czyli efektu zastosowania np. rozdzki ;-)Zamieszczone przez Tytus
no dobra, rożdżką robię maskę, da się jej następnie zapodać feathering?Zamieszczone przez kavoo
P.S.
macie jakiś cudowny sposób na korektę nieba prześwitującego przez gałęzie drzewa?
20Dset
maj łeb...
Najlatwiej sprawdzic i sie samemu przekonac ;-)Zamieszczone przez Tytus
Problem na horyzoncie ;-)Zamieszczone przez Tytus
Sprobuj zamiast rozdzki uzyc maski koloru, ale przy mocniejszej korekcie na brzegach galezi bedzie wylazic cos na ksztalt aberracji chromatycznej.
Najlepiej chyba bedzie kupic polarka, nie bedziesz musial korygowac nieba ;-)
no właśnie nie bardzo próbowanie mi wychodzi...Zamieszczone przez kavoo
mam polarka, w pochmurne dni jest do niczego, a wtedy najbardziej potrzeba w zdjęciach korekty robić...
20Dset
maj łeb...