Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Marquee - nie mam odpowiedniego narzędzia

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Marquee - nie mam odpowiedniego narzędzia

szukam w PS CS narzędziea zaznaczenia "marquee" w formie pędzla, trudno mi sie ez niego obejść a nie mogę takowego znaleźć, nie ma go czy znaleźć nie mogę???

[ Dodano: 25 Październik 2004 ]
    chyba nie ma, ale ****

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

a co to za narzedzie?
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Marquee - nie mam odpowiedniego narzędzia

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    szukam w PS CS narzędziea zaznaczenia "marquee" w formie pędzla, trudno mi sie ez niego obejść a nie mogę takowego znaleźć, nie ma go czy znaleźć nie mogę???
    Nigdy w ten sposob nie tworzylem masek wiec nie wiem czy jest taka mozliwosc, ale jesli uwazasz ze byloby ci wygodniej to zawsze mozesz stworzyc sobie nowa warstwe i zamalowac np. na czarno te obszary, ktore chcesz objac maska. Potem tylko na liscie warstw klikasz na tej z maska (trzymajac Ctrl) i gotowe - warstwe "pomocnicza" mozna usunac.
    Dziala to zarowno z pedzlem o ostrych krawedziach (jak chcesz maske precyzyjna) jak i z pedzlem o krawedziach lagodnych (dla maski 'feathered', czyli... wtopionej ). W tym drugim przypadku oczywiscie rozmiar pedzla determinuje sile featheringu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    a co to za narzedzie?
    w Picture Publischer masz możliwośc znaczenia kółkiem lub kwadratem lub innym kształetem jak pędzlem, o dowolnych wymiarach, malujesz sobie, tylko, że efektem jest zaznaczenie, dobre, do zaznaczania precyzyjnego małych obszarów...

[ Dodano: 25 Październik 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Nigdy w ten sposob nie tworzylem masek wiec nie wiem czy jest taka mozliwosc, ale jesli uwazasz ze byloby ci wygodniej to zawsze mozesz stworzyc sobie nowa warstwe i zamalowac np. na czarno te obszary, ktore chcesz objac maska. Potem tylko na liscie warstw klikasz na tej z maska (trzymajac Ctrl) i gotowe - warstwe "pomocnicza" mozna usunac.
    Dziala to zarowno z pedzlem o ostrych krawedziach (jak chcesz maske precyzyjna) jak i z pedzlem o krawedziach lagodnych (dla maski 'feathered', czyli... wtopionej ). W tym drugim przypadku oczywiscie rozmiar pedzla determinuje sile featheringu.
    dzięki, dobry pomysł, choć pokrętny, ale w duchu PS

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze i pokretny, ale bardzo wygodny i precyzyjny. Rozwiazanie z PP o ktorym piszesz ma swoje wady, bo w ten sposob mozesz uzyskac maske tylko o ostrych krawedziach, i dopiero potem nadajesz jej okreslony w pixelach feathering (jednolity dla calej maski).
    Tutaj moze dochodzi jedna czynnosc (dodanie/usuniecie warstwy "tymczasowej"), ale za to masz pelna kontrole nad featheringiem i mozesz (stosujac pedzle o roznej srednicy) dla _jednej_ maski zastosowac rozne poziomy featheringu w roznych jej miejscach 8)

Domyślnie

Moze i pokretny, ale bardzo wygodny i precyzyjny. Rozwiazanie z PP o ktorym piszesz ma swoje wady, bo w ten sposob mozesz uzyskac maske tylko o ostrych krawedziach, i dopiero potem nadajesz jej okreslony w pixelach feathering (jednolity dla calej maski).
    Tutaj moze dochodzi jedna czynnosc (dodanie/usuniecie warstwy "tymczasowej"), ale za to masz pelna kontrole nad featheringiem i mozesz (stosujac pedzle o roznej srednicy) dla _jednej_ maski zastosowac rozne poziomy featheringu w roznych jej miejscach 8)
    w PS brakuje mi opcji featheringu w różdżce, jest tylko antyaliasing, szkoda, bo często używam jej od wydzielenia nieba i wtedy niestety zawsze krawędzie sa ostre...

masz może na to jakiś pomysł?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w PS brakuje mi opcji featheringu w różdżce, jest tylko antyaliasing, szkoda, bo często używam jej od wydzielenia nieba i wtedy niestety zawsze krawędzie sa ostre...

Feathering nie dotyczy _sposobu_ dzialania magicznej rozdzki, to jest opcja dotyczaca _maski_ - czyli efektu zastosowania np. rozdzki ;-)

Domyślnie

Feathering nie dotyczy _sposobu_ dzialania magicznej rozdzki, to jest opcja dotyczaca _maski_ - czyli efektu zastosowania np. rozdzki ;-)
    no dobra, rożdżką robię maskę, da się jej następnie zapodać feathering?

P.S.

macie jakiś cudowny sposób na korektę nieba prześwitującego przez gałęzie drzewa?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najlatwiej sprawdzic i sie samemu przekonac ;-)

macie jakiś cudowny sposób na korektę nieba prześwitującego przez gałęzie drzewa?
    Problem na horyzoncie ;-)

Sprobuj zamiast rozdzki uzyc maski koloru, ale przy mocniejszej korekcie na brzegach galezi bedzie wylazic cos na ksztalt aberracji chromatycznej.
    Najlepiej chyba bedzie kupic polarka, nie bedziesz musial korygowac nieba ;-)

Domyślnie

Najlatwiej sprawdzic i sie samemu przekonac ;-)

Problem na horyzoncie ;-)

Sprobuj zamiast rozdzki uzyc maski koloru, ale przy mocniejszej korekcie na brzegach galezi bedzie wylazic cos na ksztalt aberracji chromatycznej.
    Najlepiej chyba bedzie kupic polarka, nie bedziesz musial korygowac nieba ;-)
    no właśnie nie bardzo próbowanie mi wychodzi...

mam polarka, w pochmurne dni jest do niczego, a wtedy najbardziej potrzeba w zdjęciach korekty robić...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów