Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Kadrowanie i obróbka fotek w PC

Bywalec
    Miasto
    Ełk

Domyślnie Kadrowanie i obróbka fotek w PC

Mam problem, zrobiłem moją małpką kilka fotek na rajdzie samochodowym; net krzyczy, że fajne, tylko ostrość nie ta (kompresja automatyczna) i żeby trawę z kadru usunąć.
    Jaką procedurę zastosować?
    Kadrowanie, zmniejszanie (800x600??), wyostrzanie, itd...
    Nie podejmuję się samodzielnie korzystać z opcji kolor/ostrość, wolę pozostać na autokontrast i autokolor.
    Tylko jaka kolejność tych operacji jest optymalna?
    Mam jakieś opory przed stosowaniem obróbki graficznej, ale chciałbym korzysta z prostych zasad kadrowania i ulepszania wyglądu fotek.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A610
    Mam problem, zrobiłem moją małpką kilka fotek na rajdzie samochodowym; net krzyczy, że fajne, tylko ostrość nie ta (kompresja automatyczna) i żeby trawę z kadru usunąć.
    Jaką procedurę zastosować?
    Kadrowanie, zmniejszanie (800x600??), wyostrzanie, itd...
    Nie podejmuję się samodzielnie korzystać z opcji kolor/ostrość, wolę pozostać na autokontrast i autokolor.
    Tylko jaka kolejność tych operacji jest optymalna?
    Mam jakieś opory przed stosowaniem obróbki graficznej, ale chciałbym korzysta z prostych zasad kadrowania i ulepszania wyglądu fotek.
    kolejność: kadrowanie>zmniejszanie>wyostrzanie, nie inaczej....

Bywalec
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

A może mi na szybko odpowiecie, czy w programach graficznych można ustawić funkcję kadrowania, aby zachowywać proporcje fotki albo jeszcze lepiej wybierać takowe proporcje?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Oczywiście. Z darmowych polecam Adobe Photoshop Album Starter Edition. Możesz wybierać kadrowanie z proporcjami zdjęcia albo zastosować kilka innych (do wyboru).

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

FastStone Image Viewer to program o naprawdę sporych możliwościach. I do użytku domowego - jest za darmo.
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Domyślnie

I oczywiście www.irfanview.com
    Za darmo i po polsku.

Uprawnienia umieszczania postów