Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: win xp prawa dostępu

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie win xp prawa dostępu

jest tak, chciałem pod XP prof ustawić ograniczenia dostępu dla różnych użytkowników [kuzyn przyjeżdża, trzeba było ratować zasoby], coś mi się popieprzyło i zablokowało mi część folderów, nawet z poziomu administratora

jak loguję się w trybie awaryjnym pojawia mi się konto administratora z hasłem, jakiego nigdy nie miałem, do tego utworzyło mi się "nieznane konto" które ma chyba dostęp do części zasobów, ale skąd ono nie mam pojęcia, parę dziwnych komunikatów podaję poniżej

ma ktoś pomysł jak odblokować dostęp do wszystkich zasobów???

interesuje mnie zwłaszcza to konto nieznane, długo nie miałem dostępu nawet do moich dokumentów, nagle, gdy chciałem po raz enty dodać grupy uprawnione do dostępu zamiast jednej jaką wybrałem pojawiły mi się wszystkie i do tego to dziwne konto

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

mo9że miałeś włam na kompa ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    mo9że miałeś włam na kompa ??
    raczej nie, Outpost podaje mi czasami jakieś komunikaty, że ktoś czegoś próbuje ale raczej nic poza tym, to się stało jak zacząłem w ustawieniach grzebać...

Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

chciałeś dobrze wyszło źle...ciekawe czy da się odratować pliki...
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    chciałeś dobrze wyszło źle...ciekawe czy da się odratować pliki...
    dało się, ZABEZPIECZENIA>ZAAWANSOWANE>WŁAŚCICIEL - wybrałem, admina, kliknąłem zastosuj i nagle dodały sie wszystkie grupy użytkowników jako dopuszczone

może niektóre katalogi tworzyłem jakoś inaczej i po wyłaczeniu uproszczonego udostępniania folderów system potraktował je inaczej...

ale szafa gra :smile:

ale jedna rzecz jest pojeb....ciekawe, czy to dziura jakaś???

otóż z poziomu konsoli nie mogłem zmienić uprawnień i zabezpieczeń poszczególnych dysków ale z poziomu głupiego eksploatora i wybraniu zabezpieczeń już tak...tego to ja już nie rozumiem...
    Ostatnio edytowane przez Tytus ; 17-06-2006 o 16:37

Coś już napisał
    Miasto
    Michigan, USA

Domyślnie

Proste udostępnianie jest do d...y, najlepiej je wyłącz. Problemy o których pisałeś związane były z tym że usunięty został właściciel z danego zasobu (pliku, katalogu, dysku) którym jest administrator (default). Jesli tak sie stanie nie możesz dokonywać zmian w uprawnieniach, do momentu kiedy ponownie stanie się on twoją wlasnością.

Twoje nieznane konto to konto ktore istniało poprzednio w twoim systemie, lecz zostało usunięte, to co widzisz w uprawnieniach (S-1-5-21.....) to pozostałości po nim. Dzieje sie tak kiedy właściciel tego konta mial uprawnienie do danego zasobu, a konto zostało usunięte z systemu.

--
    marnow

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wylacz proste udostepnianie i przejmij wlascicuela plikow (nie zpomniej o dziedziczeniu pracwnien z podkatalogami - w razie czego naklikasz sie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marnow
    Proste udostępnianie jest do d...y, najlepiej je wyłącz. Problemy o których pisałeś związane były z tym że usunięty został właściciel z danego zasobu (pliku, katalogu, dysku) którym jest administrator (default). Jesli tak sie stanie nie możesz dokonywać zmian w uprawnieniach, do momentu kiedy ponownie stanie się on twoją wlasnością.

Twoje nieznane konto to konto ktore istniało poprzednio w twoim systemie, lecz zostało usunięte, to co widzisz w uprawnieniach (S-1-5-21.....) to pozostałości po nim. Dzieje sie tak kiedy właściciel tego konta mial uprawnienie do danego zasobu, a konto zostało usunięte z systemu.

--
    marnow
    Dzięki, pewne rzeczy kumam teraz lepiej, amator jestem pod tym względe straszny, słuchajcie, a jak najlepiej i najłatwiej przede wszystkim ustanowić konto które miałoby bardzo ograniczony dostęp do zasobów i programów?

Nie radzę sobie np z tak banalną rzeczą jak pulpit i menu start "gościa", teoretycznie w folderze [document setings>gość]nie ma tam nic, a jak loguję się jako gość są na pulpicie linki do niektórych programów a menu start jest kompletne jak dla admina...
    Ostatnio edytowane przez Tytus ; 17-06-2006 o 20:19

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

Wpisz sobie w "uruchom" gpedit.msc
    Tam jest mnóstwo różnych ustawień, zabezpieczeń, etc. Na pewno znajdziesz coś dla siebie
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.

Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

a nie lepiej poukrywać foldery albop przypisać hasło do nich i tyle ??
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów