chwila, chwila, ZTCP to w serii xx0D jest taka oczywista możliwość i to dostępna bardzo prosto - ostatnia pozycja na kółku programów - daje taki właśnie efekt: wspomaganie AF, ale bez błysku.
chwila, chwila, ZTCP to w serii xx0D jest taka oczywista możliwość i to dostępna bardzo prosto - ostatnia pozycja na kółku programów - daje taki właśnie efekt: wspomaganie AF, ale bez błysku.
pozdro.,
m.
Tyle tylko iż po uaktywnieniu tego programu oświetlenie wspomagające automatykę ostrości generowane przez lampę nie działa (przynajmniej przy wykorzystaniu 430EX oraz korpusów : 300D, 350D oraz 400D). Po wybraniu w/w programu body nie korzysta z żadnej lampy błyskowej czy to wbudowanej czy to zewnętrznej i w związku z tym iż nie komunikuje się z lampą, nie ma możliwości "wymuszenia" oświetlenia wspomagającego automatykę ostrości.
Ostatnio edytowane przez axk ; 23-12-2008 o 00:36
EOS + Speedlite
Wspomaganie AF ustawia się w C.Fn-05 "AF-assit beam". Są tam 3 opcje (str. 169 instrukcji):
0. Emits - oświetlenie wspomagające włącza się, gdy potrzebne (działa dla lampy wbudowanej i zewnętrznej).
1. Does not emit - nie działa bez względu na rodzaj lampy.
2. Only external flash emits - działa tylko dla lamp zewnętrznych. W lampach Speedlite powoduje to emitowanie czerwonego światła (kratka). I o to chyba chodziło wcześniej pytającemu.
Funkcja 07 "Flash Firing" blokuje lub nie wyzwalanie błysku, nic więcej (str. 170 instrukcji).
Pozdrawiam, Rafał
We wszystkich eosach posiadających menu "Sterowanie lampą" też można wyłączyć błysk, zostawiając wspomaganie AF (nawet w 1000D i 450D).
Wystarczy w menu Sterowanie lampą ustawić "Lampa błyskowa" na wyłącz.
Tylko trzeba mieć lampę 430exII albo 580exII.
Mam przed soba obie lampy. Moja 430ex oraz sklepowa 580exII. Planuje zmienic lampe na 580exII i zrobilem kilka testow mocy, pomijam wszelkie roznice jak uszczelnienia, tryb master, odblysnik czy inne dodatki. Roznice w mocy na zdjeciach sa wg. mnie zbyt male, albo tak faktycznie jest. Nie wiem czy zrobilem dobrze ustawienia:
Obie lampy na MANUAL tak aby blyskaly zawsze na max., 20D mam ustawiony na MANUAL, czas 1/250, ISO 100, podpiety mialem EF-S 17-85 w 17mm i F13.
Zrobione dwie fotki - jedna sufit, druga na wprost (kazda fotka osobno dla lampy). Schody byly bardzo ciemne.
Widzialem kiedys podobny test, chyba tu na forum ktos wstawil i byla roznica nieco wieksza (ale nie az tak duza). Czy faktycznie realnie moc lampy jest taka niewielka?
Czy powinienem cos inaczej ustawic w aparacie aby bylo widac roznice mocy?
430EX SUFIT:
580EXII SUFIT:
430EX WPROST:
580EXII WPROST:
Chyba nie ma sensu zmieniac lampy? Chodzi mi o moc, a nie o inne roznice.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 05-03-2009 o 15:40
Oczywiście, że jest sens. Co to za test. Odbij w dużej budzie od ściany lub sufitu, a zobaczysz różnice, zrób serię, a zobaczysz etc.
Ale moc której lampy i dlaczego niewielka? Przecież to w jaki sposób zostanie oświetlona dana przestrzeń (w tym przypadku klatka schodowa) nie zależy tylko i wyłącznie od mocy lampy ale także od jej "fizycznego ukształtowania" oraz wielkości. Co tak naprawdę chciałeś przedstawić powyższym "testem"?
EOS + Speedlite
A co niby mialem przedstawic? Pisalem wyraznie, chce sprzedac 430 i kupic 580ex, ale nie wiem czy warto. Wszelkie inne roznice poza moca znam doskonale, moc (roznice) jak zwykle wyczytalem tylko z for i opini userow 'na słowo' np. "mocniejsza" (ale sampli nie widzialem). Bylem przed chwila na duzym parkingu w centrum handlowym, zrobilem podobne dwa zdjecia - 580ex nie oswietlilo nic wyraznie lepiej jak 430ex.
Roznica byla podobna jak na klatce schodowej zrobionej wczesniej. O to chodzi, czy warto zmienic z 430ex na 580. Z tego co widze sam i na duzych obiektach jak i na malych, to jednak nie bede zmienial.