Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Cała prawda o Canon Polska (...)

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Cała prawda o Canon Polska (...)

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Jakim cudem firma nie wystawiająca faktur Vat może być oficjalnym dystrybutorem w cywiizowanym kraju
    To wkurzające. Nie wiem czy kogokolwiek (mnie nie) pocieszy, ze tak samo jest w Nikon Polska. Na stronie przedstawiciela jest sklep. Też z Holandii. By być dokładniejszym to mozna dostać VAT, ale trzeba mieć europejski.
    Nasi dystrybutorzy nie sprzedają sprzętu klientom indywidualnym. Jedynie hurtowniom.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Cała prawda o Canon Polska (...)

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To wkurzające. Nie wiem czy kogokolwiek (mnie nie) pocieszy, ze tak samo jest w Nikon Polska. Na stronie przedstawiciela jest sklep. Też z Holandii. By być dokładniejszym to mozna dostać VAT, ale trzeba mieć europejski.
    Nasi dystrybutorzy nie sprzedają sprzętu klientom indywidualnym. Jedynie hurtowniom.
    Jesli masz europejski NIP to robisz import wewnątrzwspólnotowy i towar nabywasz w kwocie netto po uprzedniej korekcie faktury przez księgowość sklepu po weryfikacji numeru EU NIP.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    też tak chciałem zrobić z R6 ponad dwa lata temu, ale zderzyłem się z biurokracją (a właściwie przypomniałem sobie jak to wygląda w SAPie):
    1. musisz być zarejestrowany jako płatnik VAT w EU, a to co innego niż nasz NIP
    2. w związku z kupowaniem/sprzedażą towarów, rozliczaniem kosztów itd musisz deklarować potem dokumenty WNT, co jest dodatkowym zbędnym procederem z pktu widzenia 1-os działalności, zwłaszcza jeśli kupujesz coś raz od wielkiego dzwona
    Z tego co pamietam to jest kwestia jednego pisma w urzędzie skarbowym (czyli można zdalnie) oraz zgłoszenia do księgowości faktury wewnątrzwspólnotowej. Roboty tyle co nic...
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Uprawnienia umieszczania postów