Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Cała prawda o Canon Polska (...)

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Cała prawda o Canon Polska (...)

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Dyskusja o poczynaniach serwisu na Żytniej wraca co jakiś czas. W takiej samej tonacji.
    Równocześnie serwis w DE jest przedstawiany jako ostatnia deska ratunku (skuteczna).
    Mam 2km do poczty w DE i nawet nie pomyślałem o serwisowaniu w PL. Teraz pierwszy raz usłyszałem, że to jakiś problem terytorialny
    Pisałem już o moim problemie: okazało się, że wysyłka z Polski z odpowiednim ubezpieczeniem kosztuje wielokrotnie więcej niż 12 € na terenie Niemiec. Może i mnie stać, ale nie lubię być przerabiany. O problemach z rejestracją, punktami i innych takich, opisanych w oryginalnym poście nic nie wiem. Nawet okazało się, że w niemieckim Canonie jest pani, która pisała do mnie po polsku.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 08-02-2024 o 01:22
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Co do CPS to tu są szczegóły
    https://www.canon.pl/pro/canon-professional-services/

Oni (Canon) prawdopodobnie to ubezpieczają, stąd wprowadzili opłaty, żeby zrekompensować sobie po części koszty programu.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    To ja bym kupował w UE z fakturą.
    też tak chciałem zrobić z R6 ponad dwa lata temu, ale zderzyłem się z biurokracją (a właściwie przypomniałem sobie jak to wygląda w SAPie):
    1. musisz być zarejestrowany jako płatnik VAT w EU, a to co innego niż nasz NIP
    2. w związku z kupowaniem/sprzedażą towarów, rozliczaniem kosztów itd musisz deklarować potem dokumenty WNT, co jest dodatkowym zbędnym procederem z pktu widzenia 1-os działalności, zwłaszcza jeśli kupujesz coś raz od wielkiego dzwona
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Żadna powłoka na soczewkach nie ma prawa zejść przy normalnym czyszczeniu normalnymi płynami do czyszczenia soczewek. Jeżeli Canon nie zaznaczył w instrukcji obsługi jaki środek jest jedynie dopuszczalny, bo inne mogą zmyć powłokę, to jest to jego wina, i jest to ten sam casus, co z suszeniem kotów w mikrofalówce, czyli brak szczegółowych wytycznych użytkowania obciąża producenta, a nie klienta.

A do serwisu na Żytniej sam mam zastrzeżenia i wcale mnie nie zdziwiło, że olali gościa, a fakt, że telefony odbiera jakaś panienka, która o niczym nie ma pojęcia, a z technikiem się nie można połączyć, jest mi znany aż za dobrze, i woła o pomstę do nieba (a właściwie o rozniesienie tego pseudo serwisu na flekach).
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Żadna powłoka na soczewkach nie ma prawa zejść przy normalnym czyszczeniu normalnymi płynami do czyszczenia soczewek.
    Najczęstszy płyn to skroplona para z jamy ustnej
    I tutaj trzeba się zastanowić co wcześniej jedliśmy lub piliśmy. Mikstura kebaba z browcem może być bardziej szkodliwa od śledzika z wódeczką.

Tak serio to chyba jest coś na rzeczy. Już kilka razy obił mi się o uszy ten temat. Pierw traktowałem sprawę tej powłoki jako pojedynczy błąd użytkownika (może koleś miał czymś dziwnym nasączoną szmatkę), który stara się załatwić sobie darmową naprawę, ale tych głosów jest jednak już sporo i zaczynają to być osoby mniej anonimowe.

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To wkurzające. Nie wiem czy kogokolwiek (mnie nie) pocieszy, ze tak samo jest w Nikon Polska. Na stronie przedstawiciela jest sklep. Też z Holandii. By być dokładniejszym to mozna dostać VAT, ale trzeba mieć europejski.
    Nasi dystrybutorzy nie sprzedają sprzętu klientom indywidualnym. Jedynie hurtowniom.
    Jesli masz europejski NIP to robisz import wewnątrzwspólnotowy i towar nabywasz w kwocie netto po uprzedniej korekcie faktury przez księgowość sklepu po weryfikacji numeru EU NIP.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    też tak chciałem zrobić z R6 ponad dwa lata temu, ale zderzyłem się z biurokracją (a właściwie przypomniałem sobie jak to wygląda w SAPie):
    1. musisz być zarejestrowany jako płatnik VAT w EU, a to co innego niż nasz NIP
    2. w związku z kupowaniem/sprzedażą towarów, rozliczaniem kosztów itd musisz deklarować potem dokumenty WNT, co jest dodatkowym zbędnym procederem z pktu widzenia 1-os działalności, zwłaszcza jeśli kupujesz coś raz od wielkiego dzwona
    Z tego co pamietam to jest kwestia jednego pisma w urzędzie skarbowym (czyli można zdalnie) oraz zgłoszenia do księgowości faktury wewnątrzwspólnotowej. Roboty tyle co nic...
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Miasto
    Warszawa

tyle co nic, tylko jak się ma 2 dni na black fridayową promkę to czasu brak a ja właśnie taką miałem wtedy sytuację, będąc jednocześnie na Kanarach, bez planowanego szybkiego powrotu do PL
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Robiac import wewnatrzspolnotowy wysyłka i tak musi iść na adres firmowy pod którym zarejestrowany jest NIP wiec będąc na kanarach i tak możesz mieć problem :P
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Wydaje mi się, że firma Canon płaci serwisowi takie same pieniądze za naprawę gwarancyjną jak klient bez gwarancji. Za decyzją serwisu PL stoi chyba tylko przekonanie o winie klienta.
    Gwarantem może być: producent, importer, dystrybutor, sprzedawca.
    Nie jestem pewien, czy serwisowi w Polsce płaci producent czy polski importer/dystrybutor - i to może być klucz do wyjaśnienia problemu.
    R3 + RF85LDS

Miasto
    Warszawa

Jakkolwiek by było, ścieżka wyjasnienia i naprawy powinna być jednoznaczna, niezależnie czy szkło kupione w PL czy gdziekolwiek indziej w EU.
    Flickr | YT

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów