Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: Burza i efekty z tym związane

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Najfajniej by było ustawić się w jakimś wysokim bloku, przy szklanej ścianie
    Albo na wysokim bloku, uzbrajając się w klatkę Faraday'a . Wersja dla hardcoreowców :]

Domyślnie

Sorry za odkop Czy fotografując z wnętrza auta można mieć otwarte okno? Wydaje mi się to nie do końca bezpieczne. Czy "samochodowa klatka Faraday'a wtedy zadziała"?

Bo trafić w piorun to jedno (łatwiejsze), gorzej zawsze jest z kompozycją w takich zdjęciach (bloki, krzaki...).

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Ja robie to tak
    Najniższe iso
    czas ok 15s
    przysłona z reguły 5.6 (ilość światła wpadającego reguluje przysłoną a nie krótszym czasem ze względu na to że w taki sposób jest większe prawdopodobieństwo że coś nam się trafi ).
    I RAW iczywiście

efekt..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I ostrosc na nieskończoność
    Ostatnio edytowane przez ska ; 05-02-2011 o 14:13 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swimmer Zobacz posta
    Sorry za odkop Czy fotografując z wnętrza auta można mieć otwarte okno? Wydaje mi się to nie do końca bezpieczne. Czy "samochodowa klatka Faraday'a wtedy zadziała"?

Bo trafić w piorun to jedno (łatwiejsze), gorzej zawsze jest z kompozycją w takich zdjęciach (bloki, krzaki...).
    Obawiam się, że fotografując z samochodu na czasach rzędu kilku sekund zabawa skończy się poruszonymi zdjęciami.

Domyślnie

Ja otwieram okno na samej górze bloku
    Tryb Bulb. naświetlanie ok 10s. i tylko trzeba wcześniej obliczyć częstotliwość piorunów ; )
    Efekt:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Obawiam się, że fotografując z samochodu na czasach rzędu kilku sekund zabawa skończy się poruszonymi zdjęciami.
    Nie chcę focić z ręki, tylko użyć statywu, jakoś go tam rozłożę

Pytanie o otwarte okno nadal aktualne...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Klatka Faradaya działa tak, że siedząc w niej, jesteś jej częścią. Jedynym zagrożeniem byłaby sytuacja, gdy piorun trafiłby w wystający poza samochód łokieć, lub obiektyw aparatu. W każdym innym przypadku nic Ci nie grozi.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swimmer Zobacz posta
    Nie chcę focić z ręki, tylko użyć statywu, jakoś go tam rozłożę
    w ten sposób aparat względem samochodu będzie stabilny ale nie wziąłeś pod uwagę zawieszenia samochodu (w stosunku do foconej sceny już takiej stabilności nie będzie w tym zestawie samochodowo- statywowo- aparatowej :wink: )
    400D/grip/17-40L/24-105L/70-200L/kit/S18-200/580 EXII

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr1 Zobacz posta
    w ten sposób aparat względem samochodu będzie stabilny ale nie wziąłeś pod uwagę zawieszenia samochodu (w stosunku do foconej sceny już takiej stabilności nie będzie w tym zestawie samochodowo- statywowo- aparatowej :wink: )
    Właśnie o to mi chodziło. Wystarczy podmuch wiatru, kichnięcie czy pierdnięcie i poruszenie gotowe

Domyślnie

Na pewno trzeba zwracać uwagę, żeby pieron Cie nie trzasnoł ;D
    Canon 5d MarkII, Canon 50d, Canon 50mm/1.4, Canon 24mm/1.4II, Canon 70-200/2.8 USM, Canon 580 EXII i dużo innych śmieci.
    Pkt 8 regulaminu forum

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów