Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Akumulatory

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie Akumulatory

Czy doładowywanie niewyczerpanego akumulatora Li-ionowego lub NiMh jest dla takiego akumulatorka szkodliwe ? Czy lepiej jest wyczerpać całą energię i ładować pusty , czy też nie ma to znaczenia ?

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

nie ma znaczenia bo te akumulatorki nie posiadają pamięci cokolwiek by to znaczyło...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Dopiero zaczyna Awatar Amek
    Miasto
    Zakopane

No, nie wiem slyszalem, ze raczej nie powinno sie doladowywac aku,ale sam ostatnio mialem dylemat czy podlaczyc, czy nie bo byl mi potrzebny a mam tylko jeden! Wiec tez jetem ciekaw opini!
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Wiem , że teoretycznie tego typu aku nie mają efektu pamięci , ale chciałbym to zweryfikować u osób posiadających doświadczenie z aku

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja tam przesądny nie jestem, ale czasami profilaktycznie rozładowuję do przysłowiowego zera. Oczywiście jak są na wyczerpaniu i jak mam czas na takie zabawy, to znaczy nie są mi potrzebne na zachwilę.
    Jak? No wiadomo, że nie podczas fotografowania. Aku do lampy - w latarce (włączonej), aku do aparatu - w aparacie. Włączam autoplay w 350d i sobie gra najwyżej parę godzin. Muszą być jakieś zdjęcia na karcie. Potem się wyłącza.

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

NiMH - raz na kilka cykli mozna głęboko rozładować ( do ok.0,9 V na ogniwo ).
    LiIon - wolna amerykanka - ładujemy jak i kiedy chcemy. trzeba tylko pamiętać że przechowywanie w pełni naładowanych LiIonek powoduje szybszą nieodwracalną utratę pojemnosci niż przechowywanie nienaładowanych. W związku z tym stosuję następującą metodę - ładuję aku przed fotografowaniem a nie po.
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Ubysz
    W związku z tym stosuję następującą metodę - ładuję aku przed fotografowaniem a nie po.
    Czyli po każdym foceniu wyrzucasz aku ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    Czyli po każdym foceniu wyrzucasz aku ??
    Nie bardzo rozumiem dlaczego miałbym to robić? Po prostu nie ładuję ich jak się rozładują tylko ładuję je przed użyciem.
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Ubysz
    LiIon - wolna amerykanka - ładujemy jak i kiedy chcemy. trzeba tylko pamiętać że przechowywanie w pełni naładowanych LiIonek powoduje szybszą nieodwracalną utratę pojemnosci niż przechowywanie nienaładowanych. W związku z tym stosuję następującą metodę - ładuję aku przed fotografowaniem a nie po.
    A to news!! TEGO nie wiedziałem. Jużlece rozładować awaryjne akumulatory.
    A tak ogólnie,to zawsze ładuje jak już nic z nich nie można wyciągnąć.
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Domyślnie

ja zwykle wyładowuję aku (NiMH) robiac zdjęcia, ale czasami też doladowuje nie w pełni rozładowane i nie zauważyłem, żeby coś się z nimi działo (zmniejszyły pojemność). Jeśli jednak wiem, że nie będę wykorzystywał ich przez dłuższy okres czasu (przyjąłem sobie tydzień i więcej), to je rozładowuję - u mnie akurat ładowarka to umożliwia. W instr. obsługi, i ładowarki, i aku pisało żeby tak robić...

Uprawnienia umieszczania postów