Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Jak poradzić sobie z takimi zdjęciami ?

Domyślnie Jak poradzić sobie z takimi zdjęciami ?

Witam wszystkich.
    Dziś po raz pierwszy miałem okazję porobić zdjęcia podczas zawodów jeździeckich (skoków przez przeszkody). W domu okazało się, że do wykonania dobrych zdjęć mam jeszcze bardzo daleko. W końcu jestem początkującym w tej materii.
    Fotografowałem między godzinami 12 a 14, stąd słońce miałem chwilowo prostopadla do ziemi, a później było coraz niżej.
    Najczęstsze problemy jakie pojawiły się to albo przepalanie zdjęć - być może spowodowane pomiarem matrycowym, gdzie za ciemno umaszczonymi końmi znajdowały się wielkie białe bannery reklamowe, albo niedoświetlenie głównego obiektu - spowodowane robieniem pod słońce.

Wykorzystanie lampy nie wchodzi w grę z racji odległości (wykorzystywałem teleobiektyw).

Dane dotyczące zdjęć.
    zdjęcie 1 zrobione pod słońce - tryb M, f6,7, ogniskowa 150mm, ISO 200, czas 1/750s, korekta ekspozycji 0.0, pomiar światła matrycowy
    zdjęcie 2 zrobione pod słońce - tryb M, f6,7, ogniskowa 126mm, ISO 200, czas 1/750s, korekta ekspozycji 0.0, pomiar światła matrycowy
    zdjęcie 3 zrobione mając słeńce z boku, ale białe banery reklamowe za koniem - tryb M, f4,5, ogniskowa 208mm, ISO 200, czas 1/1000s, korekta ekspozycji 0.0, pomiar światła matrycowy

Czy może zdecydować się na pomiar puntowy (celuję na konia o ciemnej maści)? Czy może wprowadzić korektę ekspozycji na plus. Korzystałem z obiektywu Sigma 100-300 f4.

Ponieważ zawody jeszcze trwają dwa dni, wybiorę się na nie ponownie i spróbuję nowych ustawień, które mi szanowni forumowicze zasugerujecie.

PS:Jakość pomniejszonych zdjęć nie jest najlepsza bo ją pogorszyłem, gdyż chciałem żeby się zmieściły w wymaganym rozmiarze.

Z góry dziękuję za pomoc.

pbart
    Guest

Domyślnie

jakim aparatem robiles foty?

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa / sosnowiec / gliwice

Domyślnie

exif mówi 10D

a.
    cood [czyt. kud]
    http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
    przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
    moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ogólnie chyba ciężka sprawa.... myśle że lepiej jakbyś się starał skupić na węższych kadrach - aparat powinien mieć łatwiej z pomiarem światła
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Wiesz zależy co chcesz osiągnąć.. to powiedz lepiej.
    Jeżeli chodzi Ci, żeby oddać kolor maści.. to banery musza być przepalone..

Nie mam tutaj moich zdjęć, z zawodów konnych byłem raz.. ale padał desz i nie było mowy o ostrym słońcu, więc to co innewgo..

Robiłe je wtedy z preselekcją czasu.. pomiar matrycowy i było ok..

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja robiłem tak: preselekcja przysłony, ok 0,7 - 1ev na minusie i strzelam. (bo w razie czego z cieni sie latwiej wyciaga niz z przepalonych swiatel )
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

jesli problem wystepuje na wszystkich mozna bylo ustawic kompensacje expozycji na +1EV lub nawet 2EV. Wtedy konie byly by wyrazniejsze
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Ta a reklamy by porażały.. adamek prawde mówi.. tylko z tym grzebaniny troche jest jakby nie było. (jak ktos chce mieć super kul)

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Połowa sukcesu to trafic na odpowiednie oświetlenie. Wybrac miejsce o odpowiednim kacie padania swiatła.
    Robiłem 300D i Sigma APO 75-300. Miałem to szczęście że nie było kontrastowego słońca. Unikałem robienia pod słońce

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów