Witajcie,
bawię się pożyczonym od znajomego R8 (starając się podjąć ostateczną decyzję, czy się przesiadać z 90D). Generalnie jestem bardzo zadowolony, ale trafiłem na ciekawą zagadkę. Mam (także pożyczony, choć z innego źródła) adapter pozwalający na założenie do R obiektywów z mocowanie M42 (o, chyba dokładnie taki:
https://www.kentfaith.com.pl/KF06.38...0aAhbeEALw_wcB).
Bo mam w domu z dawnych zenithowo-practicowych czasów piękny obiektyw Sonnara (Carl Zeiss Jena :-) 200 mm 2.8, który generalnie daje piękne zdjęcia… Ale nie jestem w stanie przeskoczyć połączenia RF - M42.
Jak robiłem zdjęcia moim 90D, to sprawa była prosta: odpowiedni adapter, zakładałem obiektyw i już - tyle, że przysłonę i ostrość trzeba było ustawiać ręcznie, na obiektywie.
A tu… Ni du du. Obiektyw (z adapterem) zakłada się, jest podgląd (i w wizjerze, i na ekranie), ale aparat odmawia zrobienia zdjęcia - kiedy naciskam migawkę na ekraniku migają literki "MF". Zakładam, że chodzi o "Manual Focus"… W menu aparatu przestawiłem tryb ostrości na MF, ale to nic nie zmienia. Próbowałem się wczytywać w instrukcję, ale nic tam nie znalazłem. Czy coś jeszcze powinienem włączyć / przełączyć / przestawić…?