Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
@Bangi Dzięki. Chciałem tylko pokazać jak w przykładowej prostej scenie radzi sobie flagowy smartfon bo często ludzie dyskutuj a założę się że nigdy nie mieli okazji porównać. Pliki są do wglądu i jak ktoś bardzo chce to na PW.

@robertskc7 smartfon był kolegi którego przypadkowo spotkałem w górach. Fotka też nie była robiona w celach porównawczych ale z uwagi na prawie identyczny kadr postanowiłem je pokazać. Wiadomo ze lustrzanka czy bezlustro będzie lepsza w trudnych czy specyficznych warunkach i bardzo dobrze bo jest to narzędzie do różnych zastosowań. Smartfon ma robić ładne proste widoczki z wycieczki czy grilla i jak widać potrafi je robić a nie kosztuje majątku. Dlatego w necie będzie coraz więcej takich zdjęć a dalszy rozwój AI jeszcze bardziej to spotęguje bo nawet słynna płytka GO jest w bardzo łatwy sposób możliwa do zasymulowania w smartfonie a za kilka lat będzie zapewne nie do odróżnienia od tej uzyskiwanej z optyki.

@candar nie równałem celowo bo fotkę z Samsung dostałem już po zrobieniu mojej. Mogłem w sumie zrobić jpg i zobaczyć wtedy aby nie było że coś przegiąłem w jedną czy druga stronę ale tak jak pisałem nie miałem zamiaru robić porównań bo spotkanie było przypadkowe a robiłem cały czas w RAW. W sumie to kolega chciał zobaczyć jak taki "wypas" jak się wyraził o Sony zrobi fotkę w porównaniu do jego telefonu. I był mocno zaskoczony bo myślał że to będzie nokaut a tu wyszła wygrana na punkty dla aparatu.

Podsumowując dla niego kupowanie tak drogiego sprzętu, ciężkiego i dużego nie ma najmniejszego sensu bo to co chce uzyskuje na smartfonie. I tak myśli wielu konsumentów. Wygląda więc że za dekadę lub dwie klasyczny aparat będzie tylko dla zawodowców lub pasjonatów a ilość dostępnych modeli mocno się skurczy.
Bez seansu to jest kupowanie topowych smartphonów po 7 tys bo to samo uzyskuje się telefonem za 750zł. Ale jak widać ludzie kupują A już bez totalnego sensu jest udowadnianie takim ludziom, że aparat w telefonie to nie jest to samo co lustrzanka/bezlustro. Ja zrobiłem to tylko raz na weselu, to laskę tak zamurowało, że spaliła się ze wstydu przed pijanymi ziomkami. Miałem ogromny żal do siebie potem po tym zajściu. Więcej takich głupich dyskusji nie toczę.