@Bangi Dzięki. Chciałem tylko pokazać jak w przykładowej prostej scenie radzi sobie flagowy smartfon bo często ludzie dyskutuj a założę się że nigdy nie mieli okazji porównać. Pliki są do wglądu i jak ktoś bardzo chce to na PW.

@robertskc7 smartfon był kolegi którego przypadkowo spotkałem w górach. Fotka też nie była robiona w celach porównawczych ale z uwagi na prawie identyczny kadr postanowiłem je pokazać. Wiadomo ze lustrzanka czy bezlustro będzie lepsza w trudnych czy specyficznych warunkach i bardzo dobrze bo jest to narzędzie do różnych zastosowań. Smartfon ma robić ładne proste widoczki z wycieczki czy grilla i jak widać potrafi je robić a nie kosztuje majątku. Dlatego w necie będzie coraz więcej takich zdjęć a dalszy rozwój AI jeszcze bardziej to spotęguje bo nawet słynna płytka GO jest w bardzo łatwy sposób możliwa do zasymulowania w smartfonie a za kilka lat będzie zapewne nie do odróżnienia od tej uzyskiwanej z optyki.

@candar nie równałem celowo bo fotkę z Samsung dostałem już po zrobieniu mojej. Mogłem w sumie zrobić jpg i zobaczyć wtedy aby nie było że coś przegiąłem w jedną czy druga stronę ale tak jak pisałem nie miałem zamiaru robić porównań bo spotkanie było przypadkowe a robiłem cały czas w RAW. W sumie to kolega chciał zobaczyć jak taki "wypas" jak się wyraził o Sony zrobi fotkę w porównaniu do jego telefonu. I był mocno zaskoczony bo myślał że to będzie nokaut a tu wyszła wygrana na punkty dla aparatu.

Podsumowując dla niego kupowanie tak drogiego sprzętu, ciężkiego i dużego nie ma najmniejszego sensu bo to co chce uzyskuje na smartfonie. I tak myśli wielu konsumentów. Wygląda więc że za dekadę lub dwie klasyczny aparat będzie tylko dla zawodowców lub pasjonatów a ilość dostępnych modeli mocno się skurczy.