Najlepszy był telefon z tarczą jednak. Jak ktoś się zgłaszał to nie trzeba było chociaż pytać gdzie jest
Nie trzeba było go restartować, aktualizować, zakładać kont...

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
Ja się dorobiłem aż siedmiu aparatów, więc ten szajsung jest jeszcze do tyłu
I te wszystkie 7 aparatów cały czas nosisz przy sobie?

Wczoraj córka zrobiła nam, dziadkom, prezent, ofiarowując nam wydrukowaną przez EMPiK książeczkę ze zdjęciami swoimi i wnucząt zrobionymi jej telefonem, w tym sporo w formacie zbliżonym do A4.

Poczekaj dziecko, mówię, muszę wziąć okulary. Po chwili oglądania zdjąłem je i powiedziałem "Muszę zdjąć okulary, bo coś ujowo to wygląda". Taktownie nie spytałem o model telefonu
Nie było przykro córce po tym jak w tak piękny sposób określiłeś wygląd Twoich wnuków w książeczce ze zdjęciami? Dobrze, że po tym taktownie nie spytałeś o model telefonu. To pewnie uratowało sytuację.

Skupiłbym się na "lepszości" technicznej, a nie na wartości artystycznej, lub emocjonalnej. Po prostu ludzi obcujących na co dzień z fotografią wysokiej jakości krew zalewa na techniczną bylejakość wielu obrazów ze smartfonów.
Czyli gdyby Twoja córka robiła zdjęcia 600D z podpiętym 18-55mm na automacie to nagle by jej zdjęcia stały się lepsze technicznie? Muszę Cię zmartwić, niechlujność i bylejakość w zdjęciach nie zależy od użytego sprzętu. To nie wina użytego aparatu, a Twojej córki.

Niektórzy mogą tutaj tupać nóżkami, ale fakt jest taki, że telefony zrobiły potężny skok jakościowy w kwestii foto i video w ostatnich latach. Jasne, że w cropie 100% nie będzie tylu detali co z fizycznie większych matryc oraz wysokorozdzielczych obiektywów.

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
Właśnie też mnie kusiło jakiś czas temu kupić tego Pixela 8 Pro ale u nas nie ma gdzie go kupić a ja nie chce telefonu bez wsparcia dlatego odrzucam takie firmy, które z góry mają na nas "wywalone".
Jakiego dokładnie wsparcia brakuje? W sensie, że nie ma fizycznie u nas sklepu?

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
Jak już mamy wątek o telefonach. to może ktoś wie i wytłumaczy mnie głupiemu, dlaczego żeby korzystać z telefonu, trzeba koniecznie mieć konto w guglu? Przecież telefon to komputer o dość dużych możliwościach, a na komputerze nie trzeba mieć żadnych kont, żeby korzystać z internetu, sprawdzać pocztę w oprogramowaniu trzecich firm, korzystać z jakichś aplikacji. A konieczność posiadania konta (w guglu), żeby wystukać dziewięć cyfr i zadzwonić, to mistrzostwo świata.

Kiedyś miałem telefon pod windą mobajl (nawiasem mówiąc szkoda, że to zdechło) i tam też Małymiękki wymuszał konto. Pamiętam też czasy, gdy powstawały komórki i wtedy nic nie trzeba było mieć oprócz telefonu i palca do naciskania.
Pytam poważnie (na tyle, na ile ten wątek jest poważny), bo mnie to dręczy od jakiegoś czasu.

Jak jest wartość dodana z konta, oprócz konieczności bycia szpiegowanym?]
Na komputerze nie trzeba mieć żadnych kont? Przespałeś ostatnie lata? Czasy się zmieniły troszkę od czasu Workbencha czy DOSa. Jest masa regulaminów, licencji i zgód które musisz zaakceptować. Teraz nawet nie zainstalujesz W11 bez Internetu (jakieś obejście to oobe\bypassnro).