-
Odp: Samsung S24 Ultra
Jestem pewien że fotografowie zawodowi i amatorzy mogą spać spokojnie i olać te dywagacje o fotografii obliczeniowej.
Owszem istnieje coś takiego, ale najbardziej słuszne jest w "obrazowaniu" poza zakresem widzialnego widma światła i
różnej długości promieniowanie kosmiczne. Do tego są różnego rodzaje detektory, które nie muszą mieć optyki
w naszym rozumieniu tego słowa.
Wszystko co dotyczy fotografii w widmie światła widzialnego - póki co - wymaga obiektywu, który przychwyci światło odbite
od motywu naszego ujęcia i rzuci ów obraz na światłoczułą matrycę z siatką filtrów kolorowych do selekcji poszczególnych długości fal
padających na poszczególne komórki matrycy.
W matrycy nasze światło zamieniane jest na jakiś rodzaj sygnału elektrycznego ( jako emeryt energetyk tak sądzę ? ) i sygnał ów podany jest na procesor
lub nawet dwa.
A co tam się dzieje w tych kostkach, to jak najbardziej już można nazywać FOTOGRAFIĄ OBLICZENIOWĄ , bo nie mamy tu chemicznej obróbki materiału, tylko cyfrową obróbkę sygnału z obiektywu i matrycy.
I tutaj jak najbardziej nie przeszkadza mi "fotografia obliczeniowa" bo istotnie w tym momencie można z sygnałem zrobić WSZYSTKO !!!
Tak to wygląda moim zdaniem.
Uprawnienia umieszczania postów