Strona 16 z 27 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 286

Wątek: Samsung S24 Ultra

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Samsung S24 Ultra

Lata mijają, AI przejmuje powoli świat. We Francji obserwujemy początek upadku cywilizacji europejskiej jaką znamy, a czy telefon już robi w zupełności zdjęcia za człowieka?
    Mamy połowę 2024 i na dzień dziś, to już progres miał być taki, że w zasadzie sprzęt fotograficzny poszedł do lamusa.
    Pokażesz postępy? Czy trzeba będzie poczekać jeszcze kilka lat na coś sensownego?

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

To ja może wrzucę jakieś przykładowe zdjęcie z tego telefonu bo na te dywagacje o fotografii obliczeniowej to szkoda mi czasu.
    Plik RAW obrobiony w telefonie bez żadnej ingerencji poza automatem.

S24 Ultra

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20240626_123200.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	987,5 KB
ID:	17866

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    To ja może wrzucę jakieś przykładowe zdjęcie z tego telefonu bo na te dywagacje o fotografii obliczeniowej to szkoda mi czasu.
    Plik RAW obrobiony w telefonie bez żadnej ingerencji poza automatem.[/ATTACH]
    No i bardzo ładnie wygląda, póki oglądasz go w formacie forum canon-board.info, czyli tak na oko 900x1200. Jeżeli taka jakość wystarcza, to OK. Bo gdy kliknąłem na ten obrazek lupką z plusem - tu, na stronie - to nie ma na nim nic ostrego. Cały obrazek jest jednolicie nieostry.
    Wniosek: tylko do oglądania na monitorze lub telefonie bez szukania szczegółów.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 29-07-2024 o 19:05
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Czyli tak jak znakomita większość ogląda niemal 100% zdjęć ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyli tak jak znakomita większość ogląda niemal 100% zdjęć ...
    Dlatego mówię, że jak wystarcza, to OK. Jesteśmy zawodowcami, więc robimy tylko tyle, ile potrzeba.
    Czasem sobie coś drukuję, na przykład kartkę z kalendarza na konkretny miesiąc, robię też duże panoramy - ponad 100 MPikseli - i dla mnie to nie jest wystarczające.
    Ja
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

No i bardzo ładnie wygląda, póki oglądasz go w formacie forum canon-board.info, czyli tak na oko 900x1200. Jeżeli taka jakość wystarcza, to OK. Bo gdy kliknąłem na ten obrazek lupką z plusem - tu, na stronie - to nie ma na nim nic ostrego. Cały obrazek jest jednolicie nieostry.
    Ale jak wydrukuje do albumu 10x15 też będzie git, więc nie tylko do oglądania tutaj. Mam dużo wydrukowanych ze smarfona takich 10x15 i jest czasami nawet lepiej niż ze starego kompaktu

Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ale jak wydrukuje do albumu 10x15 też będzie git, więc nie tylko do oglądania tutaj. Mam dużo wydrukowanych ze smarfona takich 10x15 i jest czasami nawet lepiej niż ze starego kompaktu
    Wszystko kwestia potrzeb. Ja nawet w czasach analoga zamawiałem zdjęcia 13x18 i właśnie takie mam z dawnych czasów. A kalendarz, o którym mówię wcześniej, drukuję w formacie 30x40 cm.
    Rozmiar ma znaczenie.
    Ja
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Gdy matruca jest np. 4000pix x 3000pix to w klasycznym fotografowaniu przy wydruku (gdy maszyna potrzebuje 10pix/mm) wydruk 40cm x 30cm oddaje możliwości sprzętu (matryca, obiektyw) a każde zmniejszenie rozmiaru wydruku powoduje jego wyostrzanie.
    W fotografii obliczeniowej plik wynikowy powstaje z kilku/kilkunastu ekspozycji (o różnych czasach i z bywa 2-3 matryc) gdzie AI wybiera które z nich i je tak łączy/przesuwa w jedno by wynikowe było prawidłowo naświetlone i wyostrzone.
    I wtedy wydruk 40cm x 30cm jest optymalny pod względem szczegółowości i ostrości

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-07-2024 o 07:53
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Wrzucę jeszcze ten sam kadr (mniej więcej) ale fota wykonana na automacie.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20240626_122832.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	2,10 MB
ID:	17867

Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Wrzucę jeszcze ten sam kadr (mniej więcej) ale fota wykonana na automacie.

Teraz znacznie lepiej, jeśli chodzi o ostrość, ale dla odmiany kolory ch.j.we - jak u Barbie.

Kombinuj dalej.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 29-07-2024 o 19:25
    Ja
    Konfucjusz

Strona 16 z 27 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów