Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Pomoc w wyborze bezlustra - RP czy jednak R8?…

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Pomoc w wyborze bezlustra - RP czy jednak R8?…

RP to matryca z 6D2. Ona nie grzeszy parametrem DR a podobno nawet jest on niższy niż w starym 6D.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    RP to matryca z 6D2. Ona nie grzeszy parametrem DR a podobno nawet jest on niższy niż w starym 6D.
    uzywalem 6D1 i 6D2 przez prawie 5 lat kazdy. od niecalego roku mam 5D4...

prawda, 5D4 ma zauwazalnie wiekszy zapas, zeby wyciagac cienie za uszy. przy czym to trzeba byc naprawde alergicznym na swiatlomierz badz fotografowac wylacznie mocno kontrastowe sceny, zeby to stanowilo istotny problem. do kotleta zdecydowanie lepiej 5D4 (ale to przede wszystkim z przyczyn funkcjonalnych, nie tylko matrycy) ale juz do foci familijnych, amatorskich landszaftow czy zdjec wakacyjnych (czyli targetu serii 6D) to to naprawde nie jest problem.

dla mnie troche takie pi* jak domoroslych maniakow motoryzacji - bo 4 kolka X maja na liczniku 320km/h a Y ma tylko 250 km/h i w Dojczlandzie to juz taaaaaaaka roznica bedzie... LOL...
    tak, bedzie... dopoki pierwszego remontu Szkopy nie machna (ich srednia to obecnie okolo co 50km jakies zamkniecie na autostradzie), nie ma jakiegos przedwojennego rozjazdu (gdzie nagle jest deptanie po hamulcach bo "dzieje sie"), autobahn okazuje sie autobahnem tylko z nazwy bo ma 2 pasy jazdy i ruch pozwalajacy na predkosci w porywach do 120km/h (a 2 pasmowa jest chyba polowa BAB). a tak w ogole to juz praktycznie cala zachodnia sciana Niemiec i tak ma ekrany z dynamicznymi ograniczeniami predkosci do 130km/h max koniec koncow srednia predkosc na trasie Zgorzelec-Elten wychodzi na poziomie 105km/h (jesli nie ma wypadkow). pozostale 140km od Elten do "costa del zielsko" spada do 96km/h (przy pilnowanym nieskonczona liczba radarow ograniczeniu predkosci 100km/h)... ale nie no... onanizujmy sie tymi 320km/h na liczniku... jak gowniarze z podstawowki...

wszystkie te opowiadania jakoby 6D2 bylo gorsze od 6D1 albo tez 5D4 bylo kosmicznie lepsze od 6D2... jakos nie moge z wlasnego doswiadczenia potwierdzic... sa duze roznice uzytkowe miedzy tymi korpusami (funkcjonalnosc i pewnosc pracy AF), czy tez kwestie funkcjonalne (joystick, knefl do zmiany pol AF), majace nieskonczenie wieksze znaczenie dla przyjemnosci uzytkowania korpusu. roznice w DR matrycy... dla mnie mocno drugorzedna kwestia przy wyborze aparatu...

odpowiadajac na oryginalne pytanie: zaden. nie kupilbym aparatu z bateryjka na 100 zdjec (na jesien, bo nie w mrozny zimowy dzien) i ergonomia dopasowana do dloni japonskiej nastolatki de facto R-ki tez bym nie kupil, bo nie lubie eksperymentow z ergonomia i Canon ma byc dla mnie obslugowo Canonem (takim jak znam od 20 lat) ktory po 2 dniach znam jak wlasna kieszen bez nawet momentu zagladania do instrukcji. ale jakby mnie juz pililo na korpus z telewizorem zamiast celownika, no to chyba ten R po taniosci, przynajmniej bym wiele nie stracil jakby mnie juz na tyle wk* zeby trafic z powrotem na Allegro ale dopiero R6/R5 sa na tyle sensownie zaprojektowane, ze to pracuje jak normalny Canon, tylko juz cena wyzsza...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-02-2024 o 11:19
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

odpowiadajac na oryginalne pytanie: zaden. nie kupilbym aparatu z bateryjka na 100 zdjec (na jesien, bo nie w mrozny zimowy dzien) i ergonomia dopasowana do dloni japonskiej nastolatki de facto R-ki tez bym nie kupil, bo nie lubie eksperymentow z ergonomia i Canon ma byc dla mnie obslugowo Canonem (takim jak znam od 20 lat) ktory po 2 dniach znam jak wlasna kieszen bez nawet momentu zagladania do instrukcji. ale jakby mnie juz pililo na korpus z telewizorem zamiast celownika, no to chyba ten R po taniosci, przynajmniej bym wiele nie stracil jakby mnie juz na tyle wk* zeby trafic z powrotem na Allegro ale dopiero R6/R5 sa na tyle sensownie zaprojektowane, ze to pracuje jak normalny Canon, tylko juz cena wyzsza...
    No i wracamy do punktu wyjścia o którym pisałem wyżej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1457888
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    trzeba byc naprawde alergicznym na swiatlomierz badz fotografowac wylacznie mocno kontrastowe sceny, zeby to stanowilo istotny problem. (...)
    nie kupilbym aparatu z bateryjka na 100 zdjec (na jesien, bo nie w mrozny zimowy dzien) i ergonomia dopasowana do dloni japonskiej nastolatki
    "dla mnie troche takie pi* " kogoś kto nigdy tym się nie posługiwał.
    Też kiedyś tego posłuchałem i skończyłem z 4 bateriami do RP, z których 2 chyba nigdy nie użyłem - mając spokojnie dni po 2k zdjęć, które ten aparat ogarnia na dwóch bateriach.
    Są też gripy, które doskonale uzupełniają ergonomię (polecam ten oryginalny Canona). A w razie W można je też odkręcić i mieć kompakta, czego w innych body już nie zrobisz.
    Co do scen - cóż, zazdroszczę zawsze idealnych warunków oświetleniowych.

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    A czas leci i zdjęć rodzinnych już się nie powtórzy
    Dokładnie!
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    "dla mnie troche takie pi* " kogoś kto nigdy tym się nie posługiwał.
    Też kiedyś tego posłuchałem i skończyłem z 4 bateriami do RP, z których 2 chyba nigdy nie użyłem - mając spokojnie dni po 2k zdjęć, które ten aparat ogarnia na dwóch bateriach.
    Rozgraniczałbym niedzielne fotografowanie rodzinnego obiadu od 13 godzinnego rajdu na koncercie sześciu i więcej zespołów, lub równie absorbujących i szybkostrzelnych wszelakich zawodów lotniczych, sportowych trwających wiele godzin gdzie każda bateria jest na wagę złota.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 06-02-2024 o 23:44
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów