Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Canon RF100-400 vs Sigma C 150-600 - wrażenia

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon RF100-400 vs Sigma C 150-600 - wrażenia

#Cauchy - właśnie przypuszczam, że goście (jak np KNC z forum) którzy mają sprzęt w cenie samochodu raczej wybierają się na konkretnego zwierza w dane miejsce, więc nie interesuje ich co spotkają po drodze. Ty zresztą też raczej należysz już do tego typu fotografa przyrody. U mnie w temacie pytałem o to, ale nikt mi nie odpisał, więc zapytam tutaj: czy Wy - pro fotografowie przyrody - robicie w ogóle zdjęcia jakimś popularnym ptakom typu sikorki, czy gile? Czy Was to zupełnie nie interesuje?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon RF100-400 vs Sigma C 150-600 - wrażenia

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    U mnie w temacie pytałem o to, ale nikt mi nie odpisał, więc zapytam tutaj: czy Wy - pro fotografowie przyrody - robicie w ogóle zdjęcia jakimś popularnym ptakom typu sikorki, czy gile? Czy Was to zupełnie nie interesuje?
    Nie mam nic przeciwko "pospolitakom", ale mam już podejście Piesiaka, tj. żeby zrobić im fotkę chcę mieć naprawdę super kadr, światło, jakaś ciekawa akcja itd. Jak widzę sikorkę gdzieś w gałęziach pt. "kadr jakich milion" to nawet nie wyciągam aparatu.

Ale ja nie jestem pro
    Moim celem jest pokazanie piękna naszej przyrody w wysokiej jakości, tj. min. 4k/60, ew. coś ciekawego złapanego w pułapkę. Zauważyłem że tego typu materiałów na polskim YT praktycznie nie ma. Mam dwie teorie czemu tak jest, które mogą się uzupełniać:
    1. średnia wieku w tym hobby jest znacząco wyższa od moich marnych 40, a starsi rzadko sięgają po nowsze nabytki czy montują wideo
    2. ci którzy mają możliwości, jak KNC z R5tką, wprost mówią że nie chce im się bawić w wideo

To powoduje, że materiałów przyrodniczych na YT jest dużo, ale większość z nich jest tylko full HD, sklejone nie wystabilizowane kadry, wyeksportowane z kiepskim bitratem. Czasem ktoś wrzuci jakieś slow-mo na insta. Osobną kategorią są kanały prezentujące ujęcia fotopułapek, które jak widzę cieszą się sporą popularnością.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uprawnienia umieszczania postów