Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Wątek: Canon RF100-400 vs Sigma C 150-600 - wrażenia

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Canon RF100-400 vs Sigma C 150-600 - wrażenia

Kupiłem dzisiaj tę Sigmę 150-600 Contemporary z mocowaniem EF. Pierwsze wrażenia vs Canon RF100-400 (ten bidok):

- RF ZNAAAAAAACZNIE lżejszy i przyjemniejszy w użyciu. Te 1,2kg czy ileś tam robi ogromną różnicę w trzymaniu. Do tego oczywiście gabaryt zupełnie nie ten,
    - stabilizacja znacznie gorsza w Sigmie niż w RF. RF ma niby 5,5 EV stabilizacji, to Sigma jak dla mnie będzie miała z 4 albo mniej (jeżeli w RF to prawda),
    - ostrość w ścisłym centrum kadru RF ciut lepszy, i to "ścisłe centrum" ma znaczenie, bo dosłownie ciut wyżej na zdjęciu (kilkaset pikseli wyżej) i Sigma zaczyna odstawać, a prawy górny róg "złotego trójpodziału" to ostrość jest tak fatalna, jakbym robił zdjęcie Heliosem 44-2 w porównaniu do tego RFa. I generalnie im dalej w brzeg kadru tym jest już tak samo, czyli nędza.

Generalnie kupiłem tę Sigmę stosunkowo tanio, więc na pewno na niej nie stracę, ale na razie - zawód

No i wada, z którą się liczyłem, więc Sigma szuka ostrości na servo AF, jakby była nadpobudliwa.

Jadę z ciekawości do serwisu jeszcze, zobaczymy co gość powie. Jak regulacja i update (choć wersja jest ponoć najnowsza) nie będą drogie (update, a nie wiem czy da się to jakoś naprawić), to jeszcze ją oddam do serwisu.

Nie wiem, jak Wam przesłać sample, więc wrzuciłem na Flickera. Obadajcie sami. Zwróćcie uwagę na ostrość na kominie. RF miażdży tu Sigmę i generalnie od środka dalej. Już od śniegu na dachu (tuż nad kratką wentylacyjną na którą ostrzyłem) widać spadek ostrości Sigmy i RF jest tu nieco lepszy. Co ciekawe Sigma ustawiona na 400mm (zablokowałem sobie nawet ogniskową), a wyszło 388mm na komputerze:

RF100-400:
    932A8847 by Grzegorz Niejadlik, on Flickr

Sigma150-600:
    932A8845 by Grzegorz Niejadlik, on Flickr
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 09-01-2024 o 15:04

Uprawnienia umieszczania postów