Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Wątek: Canon RF100-400 vs Sigma C 150-600 - wrażenia

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon RF100-400 vs Sigma C 150-600 - wrażenia

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    polecam poobserwować kilka lasek na insta z 400, 600-tkami
    jak zaobserwowałem są 3 sposoby na takie szkła, co też wymusza różne podejście do fotografowania:
    1. pakuje się w dedykowany plecak i idzie na wyznaczone miejsce zasiadki (np. Biały Grąd na bataliony lub do czatowni)
    2. montuje się na statywie, statyw przez ramię i idzie na wyznaczone miejsce zasiadki (np. w chaszcze czekając jelenia czy żubra)
    3. montuje się do stopki solidną nóżkę i trzyma za tą nóżkę (podchód), zmieniając co jakiś czas ręce
    Spacerowanie z takim sprzętem, a robienie nim zdjęć z ręki, to dwie różne sprawy. Ja się na kwestie transportowe w zasadzie nie uskarżam, bo wożę sprzęt rowerem i praktycznie w każde miejsce blisko go podciągam.

Jestem z kolei przyzwyczajony do szybkiej reakcji i momentalnego wyciągania sprzętu gotowego do robienia zdjęć, a nie do odpierniczania misteriów budowlano-rozbiórkowych.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

polecam poobserwować kilka lasek na insta z 400, 600-tkami
    jak zaobserwowałem są 3 sposoby na takie szkła, co też wymusza różne podejście do fotografowania:
    1. pakuje się w dedykowany plecak i idzie na wyznaczone miejsce zasiadki (np. Biały Grąd na bataliony lub do czatowni)
    2. montuje się na statywie, statyw przez ramię i idzie na wyznaczone miejsce zasiadki (np. w chaszcze czekając jelenia czy żubra)
    3. montuje się do stopki solidną nóżkę i trzyma za tą nóżkę (podchód), zmieniając co jakiś czas ręce
    Jest jeszcze opcja z szerokim paskiem (np. peak design) przyczepionym jednym końcem do obiektywu a drugim do puszki. Ja tak spaceruję po lesie z sigmą i to dla mnie bardzo wygodne. Ręce odpoczywają a aparat można szybko podciągnąć do oka.

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez NorthPole Zobacz posta
    Jest jeszcze opcja z szerokim paskiem (np. peak design) przyczepionym jednym końcem do obiektywu a drugim do puszki. Ja tak spaceruję po lesie z sigmą i to dla mnie bardzo wygodne. Ręce odpoczywają a aparat można szybko podciągnąć do oka.
    Używam właśnie szerokiego paska Peak Design i uważam go za jeden z najlepszych zakupów w życiu, a do tego używam nadgarstnika własnego wyrobu, bo wszystkie kupne to dziadostwo i przewaga formy nad treścią. Nawet nie rozumiem ludzi, którzy nadgarstnika nie używają, a on pozwala na odciążenie dłoni, bo nie trzeba jej kurczowo zaciskać na chwycie, oraz pozwala obsługiwać prawą ręką kółka i guziki gdy tylko tą ręką trzymamy sprzęt.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Dziwne, testowałem ten nadgarstkowy peak design i ten wymienny system mocowania z klipsami tego samego typu co na pasku jest bezbłędny.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Dziwne, testowałem ten nadgarstkowy peak design i ten wymienny system mocowania z klipsami tego samego typu co na pasku jest bezbłędny.
    Też mam nadgarstkowy pasek i bardzo go lubię, używam na każdym wyjeździe.

Co do ciężkich szkieł to serio nie jest wielki problem je nosić. Ja 200-600 zabieram wszędzie i nie robię z tego żadnego wyczynu ani problemu. Dużo przyjemniej się go używa niż Sigmę 150-600 która wagowo jest bardzo podobna ale ergonomicznie to mi nie leży kompletnie.

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Nie miałem do czynienia z oryginalnym nadgarstnikiem PD, ale próbowałem założyć do swojego nadgarstnika ich kompletną klamrę.

Po pierwsze, ta złączka to jest w sumie niezły klamot, który w ciasnej torbie trzeba gdzieś upychać, bo nie chciałbym, aby mi ona dociskała na przykład ekran LCD.

Po drugie, smycz kotwicy jest długa, i nie za bardzo mi to pasuje wymiarowo do małych gabarytowo korpusów. Potrzeby kompletnego demontażu nadgarstnika w jakimkolwiek celu w zasadzie nie odczuwam, bo mi w niczym nie przeszkadza.

Po trzecie, ten nadgarstnik PD wygląda na dość gruby, co może przeszkadzać w braniu aparatu w dłoń bez jego zakładania, ale to tylko moje przypuszczenie.

Tymczasem ja zrobiłem sobie nadgarstnik tylko z taśmy i paska skóry, który jest maksymalnie płaski, a więc nie przeszkadza w szybkim chwytaniu aparatu bez jego zakładania na dłoń, a dzięki ujowym chińskim regulatorom długości bardzo lekko i łatwo się go odpina, gdyby coś mi się uwidziało

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Też mam nadgarstkowy pasek i bardzo go lubię, używam na każdym wyjeździe.

Co do ciężkich szkieł to serio nie jest wielki problem je nosić. Ja 200-600 zabieram wszędzie i nie robię z tego żadnego wyczynu ani problemu. Dużo przyjemniej się go używa niż Sigmę 150-600 która wagowo jest bardzo podobna ale ergonomicznie to mi nie leży kompletnie.
    Taaa... Dodaj jeszcze, że jesteś chyba ponad 20 lat młodszy ode mnie, wyższy i wysportowany

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Tu jestem team ASTF, tj też lubię aparat mieć pod ręką, a najlepiej w ręce. Rzadko do rzadko, ale zdarzy się coś wyjątkowego nagle, tj nagle wyjdzie jakiś zwierz, coś zauważymy w oddali, coś nam mignie itp. Oczywiście od zobaczenia celu do zrobienia dobrego zdjęcia jeszcze bardzo długa droga, ale plułbym sobie w brodę gdybym nie miał aparatu akurat w ręce i nie miał nawet okazji spróbować. Noszenie sprzętu w plecaku więc zupełnie odpada w moim przypadku. Natomiast gdzieś na którejś z grup na FB, na której zapewne wielu z nas jest przewijał się ostatnio temat i spodobały mi się takie "szelki" (chyba to są szelki, taka w sumie trochę chusta...? Jak są nosidełka dla małych dzieciaczków) gdzie mamy podwieszony aparat z obiektywem na klatce piersiowej. Jeden uchwyt trzyma za obiektyw, a drugi właśnie w okolicach aparatu. Ręce są wolne, wyciąga się zdaje się całkiem sprawnie taki aparat (wysuwa się go poniekąd z tej kieszeni materiałowej, rąkawa jakby) i mamy go szybko dostępnego.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

ale ja pisałem o dużych cięzkich szkłach, a nie lekkich i poręcznych jak Sigma czy inne 200-600

EDIT: no właśnie, zdawanie się na przypadek i żeby wyszła z tego fajna fota.. to się rzadko zdarza, trzeba mieć naprawdę sporo szczęścia i mnóstwo czasu spędzać w terenie. Tzn można porobić foty ptaszkowi w zaroślach i mieć naokoło tonę badyli, albo innemu zwierzowi z górnej perspektywy, ale mnie już takie foty nie kręcą
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 13-01-2024 o 22:59
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Czytaj ze zrozumieniem, proszę. Predyspozycje fizyczne użytkownika powodują, że coś jest dla niego znośne, a coś innego nie jest. Ja nie przesądzam o tym, czego Ty nie możesz zrobić, lecz piszę o tym, czego ja nie mogę zrobić, a sądzę, że sporo osób jest w podobnej sytuacji.
    Np. mój kumpel ma Sony A7 III z FE 200-600 i bardzo narzeka na ciężar i jego rozkład, więc przeważnie taszczy statyw, a jak ma robić z wolnej ręki, to go cholera bierze.
    Raczej chodzi mi o to że takie dyskusje to bicie piany. Wiadomo że ludzie są różni i różnią się od siebie jak zresztą i sprzęt którego używają . Nic z tego istotnego nie wynika - co zresztą widać w kolejnych wpisach.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-01-2024 o 22:54
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

ale ja pisałem o dużych cięzkich szkłach, a nie lekkich i poręcznych jak Sigma czy inne 200-600
    Jeśli mówisz o szkłach za 50 koła, do których wypada dopiąć puszkę za 20k, to najlepszą opcją jaką widzę jest opłacenie jakiegoś Indianina. Ne dość że sprzęt poniesie, to jeszcze podchodzić zwierza potrafi

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów