Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: [update] Adobe Lightroom Beta 3

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie [update] Adobe Lightroom Beta 3 [OS X]

W dalszym ciagu Lightroom sie rozwija Dostepna jest juz wersja beta 3.

A oto zmiany w stosunku do wersji beta 2:

Firma Adobe poinformowała o aktualizacji publicznej wersji beta programu Adobe Lightroom.

Do najnowszej wersji programu zostały dodane funkcje sugerowane przez betatesterów, które dają większą kontrolę nad rozmiarem i rozdzielczością eksportowanych obrazów, dokładniejszy wybór metadanych z możliwością wydruku oraz odczyt wartości RGB zwiększający precyzję edycji.
    Nowościami w module przetwarzania obrazów (Develop) są narzędzia służące do podglądu obrazu przed i po dokonaniu zmian, funkcje historii (History) do szybkiego podglądu i śledzenia zmian, a także większa kontrola nad rozmiarem i rozdzielczością eksportowanych zdjęć.
    Nowy, wydzielony moduł Web zapewnia większe możliwości edycji treści stron WWW oraz natychmiastowy podgląd w formacie HTML lub Flash.
    Inne funkcje obejmują kontrolę rozdzielczości w module Eksport (Export), dodatkowe narzędzie Wyprostuj (Straighten) do korygowania efektów związanych z kątem położenia aparatu, funkcje importowania i eksportowania słów kluczowych (Keyword), a także możliwość zachowania ustawień modułu zawierającego zbiory zdjęć lub pojedyncze ujęcia.
    Funkcje Automatyczne importowanie (Auto Import) oraz Folder podręczny (Hot Folder) umożliwiają automatyczne dodawanie obrazów z określonego katalogu do biblioteki programu Lightroom.

Dziękujemy naszym betatesterom i zachęcamy użytkowników do większego udziału przy opracowywaniu ostatecznej wersji produktu, który najlepiej spełni specyficzne oczekiwania fotografów - powiedział Dave Story, wiceprezes ds. rozwoju produktów do cyfrowego przetwarzania obrazów w firmie Adobe. - Sukces publicznej wersji beta tego programu będzie większy dzięki wydaniu wersji dla systemu Windows, co nastąpi tego lata.

Program Lightroom w wersji beta, działający w modularnym, opartym na zadaniach środowisku, udostępnia narzędzia do kompletnej obróbki zdjęć. Dzięki wykorzystaniu technologii Adobe Camera Raw 3.4 Lightroom obsługuje ponad 120 formatów RAW.
    Wśród nowych modeli aparatów obsługiwanych przez wersję beta są: Canon EOS 30D, Epson R-D1s, Leaf Aptus 65 i Aptus 75, Olympus EVOLT E 330 i SP-320, Pentax *ist DL2 oraz Samsung GX-1S.
    W trakcie publicznego testowania wersji beta programu Lightroom zostaną, w zależności od potrzeb i priorytetów procesu obróbki zdjęć cyfrowych, zmienione istniejące moduły i funkcje lub dodane kolejne.
    Wersję beta programu Lightroom 3.0 for Macintosh OS X Tiger (10.4.3) można pobrać stad -> http://labs.adobe.com/technologies/lightroom/
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 24-07-2006 o 15:51

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

usiluje sie do niego przekonac ale... ciezko mi idzie...
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

jestem zielony w temacie Maców ale czy istnieje jakiś emulator który pozwoliłby uruchomić lightroom beta for mac na windowsie??

no bo wiecie - co do windy to narazie na stronie adobe jest tylko subskrypcja "jakby coś się zmieniło to damy Ci znać"...
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    jestem zielony w temacie Maców ale czy istnieje jakiś emulator który pozwoliłby uruchomić lightroom beta for mac na windowsie??
    NIE

P.S.
    Sa jakies emulatory, ale na bank nie pociagna takiego oprogramowania.

Na PC z SS2 'mozna' postawic OS X'a, ale jest to zdecydowanie nielegalne i nie popieram tego, wiec nie powiem jak

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    no bo wiecie - co do windy to narazie na stronie adobe jest tylko subskrypcja "jakby coś się zmieniło to damy Ci znać"...
    Ponoc w przyszym roku ma wyjsc wersja pod win, ale nie obiecuje

P.S2
    Wlasnie obrabiam spora ilosc RAW'ow w ACR pod win i cholernie tesknie za Lightroomem

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    NIE

Na PC z SS2 'mozna' postawic OS X'a, ale jest to zdecydowanie nielegalne i nie popieram tego, wiec nie powiem jak
    Google

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diego
    Google
    A tam google, mozna gotowca kupic :rolleyes:

http://allegro.pl/item113518629_mac_...m_g4_bcm_.html Juz raz gosciowi aukcje usuneli, uparciuch z niego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

"Dzięki wykorzystaniu technologii Adobe Camera Raw 3.4 Lightroom obsługuje ponad 120 formatów RAW" - czyli rozumiem że jakością wywoływania nie powinien odbiegać od tego co mamy w ACR?
    Porównywał ktoś zdjęcia wywołane w Ligtroom i ACR?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lightroom ma zdecydowanie bardziej kompleksowe wywoływanie RAW-ów. Same manipulacje krzywymi tonalnymi są lepsze i takie bajerki jak np. mikser szarości.

Dałem szanse Lajtrumowi próbując obrobić bardzo źle zrobione zdjęcia. Nie robiłem na siłę gniotów, akurat miałem niezbyt udane foty . ACR wysiadł już na przedbiegach, a Lightroom poradził sobie z tak strasznymi przepaleniami, że aż mi szczęka opadła. Udaje się teraz odzyskać szczegóły w światłach na zdjęciach które na LCD w EOSie migają na czarno/biało w sporej częsci kadru.

Co mi się za to nie podoba to predkość obróbki. Samo wczytywanie miniatur jest przyjemne, ale jak zaczyna ładować pełna rozdzielczość to mozna się zanudzić patrząc ciage na:

Najwięcej czekania jest przy naginaniu krzywej tonalnej bo samo sciemnianie i rozjaśnianie trwa podobine jak w ACR.

Aha, co mi się jeszcze podoba to mozliwość kopiowania i wklejania ustawień obróbki do innych zdjęć na podstawie już obrobionego. Bardzo szybko, hurtowo i pojedynczo nawet szybciej niż w Aperture .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 12-07-2006 o 12:23
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Mi tylko przymula zoom z fit do 100% (w sensie nie jest super plynny), poza tym jest OK

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Mi tylko przymula zoom z fit do 100% (w sensie nie jest super plynny), poza tym jest OK
    A to mało? Chociaż do wszystkiego można się przyzwyczaić jeśli soft jest dobry. Tutaj taka abstrakcja - soft do panoram po załadowaniu 50 fotek 3000x2000 px wymięka na sprzęcie z 2 GB RAMu i procku 3.5GHz ...a tu jeszcze trzeba zrobić export do PSD z warstwami . - czasy oczekiwania na poziomie godziny, dwóch.

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Co to znaczy strasznymi? Jak przejarasz wszystkie kanały to żaden soft nie pomoże. Samo "miganie" na LCD o niczym nie świadczy. Bardzo chciałłbym zobaczyć te fotki co to ACR odpadło w przebiegach....niestety używam Windows.
    Mruganie przepaleń ma margines, że już mruga a tak naprawdę zostało jeszcze kilka poziomów zanim bedzie biała plama, ale jest to na samym końcu histogramu i trzeba się trochę postarać, żeby na jednym zdjęciu przy jednej obróbce uzyskać fotkę tak jakby była prawidłowo naświetlona w calym zakresie tonów. Zanim zainstalowalełem soft od Adobe broniłem ACR, ale jak doczekasz się wersji pod Win to zobaczysz że obróbka jest przyjemniejsza, pełnoekranowa itp. Akurat nowy ACR jest bardzo podobny do Lightroom'a (bo to przecież adaptacja ACRa) i jest "za darmo" z Photoshopem .

Jeszcze raz o predkości... soft powinien reagować natychmiastowo, nie sekundę po przesunięciu suwaka ale już w trakcie przesuwania . Aperture gorzej wypada przy obrabianiu zmniejszonej fotki do rozmiaru okna, ale obrabiając 1:1 jest szybszy od Lightroom'a. Po mojemu Lightroom znajdzie więcej odbiorców ze względu na szybsze ładowanie biblioteki fotek i właśnie szybsza pracę na miniaturach. Jak się będę nudził w nocy to zrobię pomiary czasów .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 12-07-2006 o 19:44
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów