Dzięki, też mam taki plan. Jutro ma przyjść przejściówka oryginalna canonowska. Zobaczymy co będzie.
Pytam bo może ktoś z Was się spotkał już z takim tematem (choćby w necie) - ja szukam od soboty i nic jeszcze nie znalazłem poza kilkoma opiniami, że ta przejściówka ma luzy i nie zawsze łączy - to też potwierdzam na swoim przypadku.
Najdziwniejsze jest to, że na MK1 nie ma żadnych problemów a z MK2 już coś mu się nie podobuje.
Kilka razy na FB widziałem opinie, że Commlite sprawa różne problemy, stąd taka sugestia na początek.
Problem rozwiązany. Kupiłem oryginał z dodatkowym pierścieniem.
Widać różnicę w wykonaniu - zdecydowanie lepsze spasowanie i uszczelnienie.
Obiektyw dostał kopa z oryginalną przejściówką. Ciągle dziwi mnie, że na MK1 zamiennik dawał radę a tutaj się poddał. No ale cóż...
Taka ciekawostka. Ostatnio dokupiłem drugi adapter (oryginał z ringiem) i w porównaniu do podstawowego adaptera (oryginał bez ringu) jest wyraźnie ciaśniejszy od strony body (wpina się w bagnet RF z dużo większym oporem). Od strony bagnetu EF nie widzę różnic. Jeśli chodzi o poprawność działania, to obydwa sprawują się bez zarzutu.
Ostatnio edytowane przez solti ; 31-01-2024 o 13:10
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Commlite to nie są dobre adaptery. Mam taki adapter EF-Sony E i działa różnie, zależnie od podpiętego obiektywu. Przykładowo 17-40 f4L nie ostrzy na szerokim, 70-200f4L nie ostrzy od 135mm i źle przekazuje dane do IBIS. 50 1.8 działa dobrze. Te same obiektywy przez adapter Sigmy MC-11 śmigają jakby do Canona były podpięte a do tego zyskały całkiem sprawną stabilizację.
Omijać Commlite szerokim łukiem !!!
Mój commelite RF->EF działa bez zarzutu. Jeśli są jakieś różnice to ja nie zauważam. Natomiast mechanicznie w stosunku do oryginału jest większy luz na bagnecie. Kosztował niewiele więc nie żałuję.
Pomijam już że w chwili zakupu aparatu miałem alternatywę w postaci używania moich EFów przez commelite albo wywiercenie otworka w dekielku z wiadomym skutkiem....
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-02-2024 o 23:45
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana