To ostatnia tak rzadka matryca w 5tkachpodobno mk 2 bedzie mial 60.
A szkoda, bo dla mnie byloby idealnie gdyby canon zrobil dwie 5tki - jedna z mniej upakowana matryca, np 35mpx, a drugą np R5s z 60 czy ile tam chce.
To ostatnia tak rzadka matryca w 5tkachpodobno mk 2 bedzie mial 60.
A szkoda, bo dla mnie byloby idealnie gdyby canon zrobil dwie 5tki - jedna z mniej upakowana matryca, np 35mpx, a drugą np R5s z 60 czy ile tam chce.
Dlatego to mocno zależy co i jak fotografujesz. Napisz dlaczego tak Cię zniechęciła serio jestem ciekawy. Rozumiem, że duży rozmiar plików może być "upierdliwy" ale za to jakie daje możliwości. Wrzucałem ostatnio na relację pełen kadr i crop z matrycy 61mpix. Serio to jest coś niebywałem ile szczegółów masz i jak bardzo możesz kadrować w postprodukcji.
Pisałem o tym po testach w wątku o R5, ale w skrócie - za duży szum jak dla mnie, moje szkła EF, w szczególności 100-400 nie dały rady z tą matrycą i ogólnie dla mnie jakiś taki plastikowy ten obrazek był, wiem, że to subiektywne, ale tak jest. Jeśli chodzi o pełną klatkę ja się wychowałem na 6D i dla mnie obrazek z 6D wciąż jest najlepszy, R daleko do 6D, ale R6 i R6m2 to jest właśnie to co mi odpowiada najbardziej. Oczywiście absolutnie nie twierdzę, że R5 to zły aparat lub coś w tym stylu, po prostu mi odpowiada co innego.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Co masz na myśli pisząc o utrzymywaniu wstecznej kompatybilności? Jeśli trzymanie szkieł EF to nie każcego stać na to, by od razu kupić same RF
EF 100-400 zastąpiłem RF 100-500, ale nie zmienia to mojego podejścia do tego, że następne body to będzie R6m2 lub coś tego pokroju![]()
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 29-12-2023 o 16:55
Jasne, co dla kogo, mnie R6 mocno ogranicza w zwierzakach i w filmach (w trybie cropu nie ma już pełnej 4k z matrycy, jest jakiś upscale, choć i tak nieźle zrobiony), właśnie ze wzgl na rozdz. We wszystkim innym jest znakomity - portrety, krajo, plastyka, mały szum, małe zdjęcia. Podejrzewam, że jeśli kupię R5II to i tak R6 zostanie na zapas, albo na body z drugim szkłem.
Czekamy na luty![]()
mz 100-400L 2ver z R5 pracuje doskonale (jest dobrze nawet po dokręceniu extendera 1.4III), ze 100-400L 1ver R5 moim zdaniem też pracował dobrze - bo zawsze trafiał i nawet IS wspomagany IBIS działał, jedynym ograniczeniem są fpsy ale to jest opisane przez canona więc kto szuka ten znajdzie ale do obrazka nie miałem pytań był lepszy niż z 6D (na 6D też nie narzekałem wręcz przeciwnie byłem zadowolony i pewnie bym nie zmienił tego korpusu gdyby nie pojawiła się R5)
EOS 3, 5D, R5
Moje wątpliwości (stąd właśnie założenie tematu) to właśnie przede wszystkim rozważania 45mpix vs 24mpix. Nie sugerowałem tego, choć pisząc pierwszego posta już zacząłem pisać o wielkości matryc, ale usunąłem.
Mnie obrazek w 6d odpowiadał również (pod względem "plastyki" i kolorów był świetny), ale R ma zdecydowanie większe możliwości kadrowania (30mpix), ostrość i zakres tonalny (nie wiem jak to wyglada na papierze R vs 6d) to zupełnie inna liga, nawet żona, która tylko ogląda moje zdjęcia (sama nie fotografuje) mówi, że z R są zdecydowanie ładniejsze zdjęcia.
Osobiście podpisuję się pod słowami Cauchy'ego i taka matryca 35mpix byłaby idealna. 30mpix w R to spoko opcja, ale jednak czasami brakuje (szczególnie właśnie przy małym drobiu, nieco mniej przy krajobrazie, przy krajobrazie powiedziałbym, że te 30mpix jest całkiem ok i jest to optimum). Stąd w ogóle dylemat odnośnie R6mk2, a spadek ceny R5 spowodował jeszcze większe dylematy. Na razie jestem team R6mk2, ale jeśli R5 spadnie do jakiś bardzo fajnych cen (rozumiem, że w lutym ma się objawić R5mk2...?), to naprawdę będzie to body do rozważenia jako konkurent do R6mk2.
R5 filmuje 8K więc musi mieć tyle pikseli ile ma i rozważania co by było gdyby można pominąć bo nie będzie miał mniej. O matrycy R5 powiedziano wiele i zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci którzy jej nie używają. Dla mnie R5 jest rewelacyjnie uniwersalnym korpusem - czy 30 mpikseli byłoby w R5 optymalne? nie nie byłoby to oczywista oczywistość, tak samo jak 12mpix też nie byłoby optymalne.
EOS 3, 5D, R5