Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

  1. #1
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    42
    Posty
    4 616

    Domyślnie Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    Może się komuś przyda, akurat zmieniałem kartę graficzną i testowałem.

    Czas odszumiania SI w Lightroom Classic:
    - laptop bez karty graficznej (nie wiem jaki dokładnie procek) - 20 minut
    - PC z GTX 1050 Ti - 90 sekund
    - PX z RTX 4060 - 10 sekund

    Jeśli możecie podzielcie się swoimi wynikami.

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Dołączył
    Nov 2007
    Miasto
    Zgorzelec
    Posty
    4 399

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Może się komuś przyda, akurat zmieniałem kartę graficzną i testowałem.

    Czas odszumiania SI w Lightroom Classic:
    - laptop bez karty graficznej (nie wiem jaki dokładnie procek) - 20 minut
    - PC z GTX 1050 Ti - 90 sekund
    - PX z RTX 4060 - 10 sekund

    Jeśli możecie podzielcie się swoimi wynikami.
    U mnie na blaszaku z RTX 3060Ti plik z R odszumia się 12-15s.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

  3. #3
    Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Dołączył
    Aug 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    34
    Posty
    546

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    MacBook Pro M2 Max 8s

    Plik CR3
    Canon R8 + RF15-35mm f2.8L + RF 85mm 2.0 + RF 50mm 1.8 + RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + M6 mkII + EF-M 22mm 2.0 + Canon V10
    www.hubertmultana.pl
    https://www.youtube.com/@HubertMultana

  4. #4
    Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    40
    Posty
    2 015

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    PC, i7-12700KF + RTX 3060ti - 16s, łącznie z zapisem na dysku (a nie tylko "do końca" paska, to ok 10s)
    ładowałem kilka plików różnie zaszumionych, czas mniej więcej ten sam
    EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

  5. #5
    Uzależniony Awatar solti
    Dołączył
    Oct 2005
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    43
    Posty
    926

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    Plik 32 MPx: i5 13600K + RTX 3060 - 15 s
    Duże znaczenie ma wielkość piku źródłowego i fajnie, jakbyście to tez podali. 20MPx pójdzie znacznie szybciej niż 32
    Ostatnio edytowane przez solti ; 07-12-2023 o 00:39
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

  6. #6
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    42
    Posty
    4 616

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Plik 32 MPx: i5 13600K + RTX 3060 - 15 s
    Duże znaczenie ma wielkość piku źródłowego i fajnie, jakbyście to tez podali. 20MPx pójdzie znacznie szybciej niż 32
    Dobry pomysł - zrobię testy na różnych plikach (6d, 6d2, R, R6m2 i R5) ale już tylko na RTX 4060 zobaczmy co wyjdzie, ale dopiero wieczorkiem.
    Wiadomo, że nie chodzi o jakieś aptekarskie pomiary, ale generalnie rząd wielkości, wszyscy w necie robią testy kart graficznych pod kątem wydajności w benchmarkach, grach, ale takich "pomiarów" nie widziałem.

  7. #7
    Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    wieś, nie miasto
    Posty
    2 246

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    Dodajcie jeszcze do informacji ilość RAMu.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

  8. #8
    Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    40
    Posty
    2 015

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    u mnie ram bez wpływu, 32gb vs 64gb
    ram ma za to spore znaczenie w Premiere Pro gdy wrzucam 100+ klipów na timeline
    EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

  9. #9
    Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    wieś, nie miasto
    Posty
    2 246

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    Panowie i Panie, może ktoś ma wiedzę w następującej sprawie?

    Mam komputer na Xenonie z różnymi mniej typowymi komponentami, między innym z kartą graficzną typu Nvidia Quadro. Przymierzam się do jej wymiany. Co lepiej zrobić: wyższy model Quadro czy karta typu GTX/RTX?
    W różnych benczmarkach karty gamingowe sa lepsze i to znacznie, ale to są benczmarki oparte na grach, a podobno Quadro jest lepsze w zastosowaniach naukowych i projektowych. Do której kategorii zalicza się obróbka zdjęć?
    Nie chodzi mi o wyciskanie maksa, ale o upgrade w rozsądnym budżecie.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

  10. #10
    Uzależniony Awatar solti
    Dołączył
    Oct 2005
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    43
    Posty
    926

    Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

    Dużo zależy od tego, jaką przepustowość ma złącze pci express na twojej płycie. Gdzieś czytałem, że aplikacje Adobe są teraz optymalizowane pod RTX'y 3 i 4 serii. Ale jeśli płyta nie wspiera pci express x16, to nie rozwiną one pełni skrzydeł. I na dzisiaj zakup GTX'a to już bym sobie darował. Ja, składając kompa, w ogóle nie myślałem o grach (jeśli nawet coś odpalę, to z kategorii tych, że jakiegokolwiek RTX'a bym nie miał, to i tak wystarczy), a o obróbce foto głównie. Wziąłem specjalnie RTX'a 3060 pomimo, że teoretycznie 4060 mogłem mieć za podobne pieniądze, ale w przeciwieństwie do 4060 ma 12 GB vram (4060 ma 8 GB), co wg info z sieci ma mieć coraz większe znaczenie dla aplikacji Adobe. Zależało mi też na ciszy, stąd dłuższa wersja, z 3 wentylatorami i większym radiatorem, która przez większość czasu pracuje w trybie pasywnym. W niektórych zastosowaniach pewnie coś tracę względem 4060.
    Co do xenona i quadro, to znajomy informatyk sugerował mi poszukać używanej stacji roboczej Lenovo, z niewielkim przebiegiem, na takich podzespołach, ale jednak wybrałem złożenie nowego kompa na i5 i RTX'ie i na dzień dzisiejszy absolutnie nie żałuję.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •