Zmieniłem komputer. Tj szukałem czegoś od jakiegoś czasu, a w weekend padł mi dysk twardy (na szczęście dzisiaj udało się go uratować, 400zł nie moje). Wkurzyłem się i w niedzielę kupiłem - myślę- całkiem niezły sprzęcior, tj:

Płyta główna: MSI B550-A Pro
Procesor: AMD Ryzen 7 5700x
Karta graficzna: RX 7800XT 16GB VRAM
Pamięć: 32GB DDR4 3200Mhz Fury
Dysk: 2TB Lexar Nvme M.2

Poleciałem już na grubo z przesiadką z poczciwego 4790K + GTX 1660Ti, ale kupiłem komputer na kolejne 10 lat w moim przypadku . Co do działania, to wcześniej jak miałem odpalonego YT (jakiś podcast w tle) + grałem w Football Manager 2021 + obrabiałem zdjęcia w PSie, to Football Manager... klatkował tj dałoby się policzyć klatki/sekundę, myślę. Tak na oko to było z 5fpsów. Dodatkowo zapis np 10 zdjęć w PSie do pełnowymiarowego JPEGa trwał z 2 minuty (mając YT i FM w tle). Aktualnie zapis zdjęć jest mega szybki tj. kilka sekund w stosunku do tych 2 minut. W Topaza jak wrzucałem zdjęcie do odszumiania, to chwilę musiał pomielić. Jak już odszumił, to musiałem jeszcze poczekać chwilę na podgląd zdjęcia (przed/po) co zrobił Topaz z zdjęciem. Aktualnie wrzucam zdjęcie i wszystko dzieje się na żywo, bez opóźnienia.