Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
To ja Wam podpowiem, że od jakiegoś czasu na moim starym lapie maski LR wieszają mi totalnie kompa (mniej więcej 8 na 10 prób tak się kończy), a odszumianie oparte na AI nie działa mi w ogóle! Ja tego nie używam często, pogodziłbym się i z czasem odszumiania 15 minut na foto, no ale nie zwiecha czy brak działania w ogóle. Tu Adobe robi sobie ewidentnie jaja. Sterowniki mam zaktualizowane. Ten komp to Intel Core i5 7200U, grafika NVIDIA GF 940MX, 16GB RAM, dysk 1TB SSD. Wszystko mi śmiga na tym kompie, poza LR.

Także dzięki za wątek, bo siłą rzeczy rozglądam się za kompem stacjonarnym lub lapem pod kątem LR. Za blaszakiem przemawia fakt, że w razie czego wymienię sobie w nim grafikę na wyższy model, a w laptopie nie zrobię już nic. Ale gamingowe stwory po 10 czy nawet 18 tysi to jakaś paranoja. Dziś do cen sprzętu foto niestety trzeba też doliczyć kompa. Sądzicie, że coś takiego byłoby ok? Jeden na Intelu i NVIDII, drugi na AMD i Radeonie. https://www.euro.com.pl/komputery-st...660t-w11.bhtml https://www.euro.com.pl/komputery-st...66xt-1nw.bhtml
skręciłem trochę komputerów własnymi rękami - kilka spraw do przemyśleń
RAM jest tani, a 16GB dla mnie to absolutne minimum
SDD mają dołek cenowy, jeszcze mają, np. 2TB czy 1TB kingstony KC3000 są w dobrej cenie (inne rownież), 512GB to trochę mało ale na system starczy
raczej bym się kierował w stronę jakiejś i7
karta grafiki - to zwykle ma spore ceny może po prostu używka czegoś odrobinę mocniejszego, jest tego pełno
windows raczej nie Home Edition bo to zawsze ma jakieś ograniczenia, a to vpn nie zadziała, a to co innego nie zadziała
raczej nie kupiłbym "gotowego zestawu" bo tam idą rzeczy z dolnej półki - kiedyś nawet kupiłem notebooka della kadłubek wypełniony szrotem padł po tygodniu tak wspaniałe komponenty firma tam wstawiła - firmy świadczą często usługę złożenia komputera z zakupionych u nich części morele? x-kom? pewnie inne też, spytać czy skręcają, zobaczyć na ofertę wybrać komponenty poprosić o złożenie

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
Eberloth, masz 7-letniego starocia, tu nie ma zdziwka, kup coś na i7 od 12 w górę i rtx 30xx
to dobra sugestia