Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 97

Wątek: EOS 1Ds MARK II czy D2x NIkona

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Oczywiście - LF. Kuchatek, czego używasz? Sinara P2 czy Cambo SC?

P.S. - małe porównanko z LL: u góry Canon 5D crop 100%, poniżej 4x5" Velvia skanowana na Heidlu Tango:
    czy to sa te zdjecia z testu na luminous-landscape.com?, czy sa one bez rzadnej obrobki? bo ZTCMW to mozna kupic RAWY na DVD wiec moga sie w sieci pojawic rozne zestawienia ;-)

wiadomo 5D jest gorsze ale znacznie tansze i szybsze ;-), a nikon wogole nie zaistnial w tym tescie... ;-)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    wiadomo 5D jest gorsze ale znacznie tansze i szybsze ;-), a nikon wogole nie zaistnial w tym tescie... ;-)
    Nikony też są gorsze, ale znacznie tańsze i szybsze (od 5D) ;-)

A LF można teraz kupić za bezcen. Więc miłośnicy jakości - róbcie zapacy ciętej Velvii!!!

P.S. tak, to te zdjęcia, tak jak je urbi et orbi zaprezentowano (nie skalowane, nie ostrzone itp.). Zdjęć Nikona nie zrobili, bo panowie z LL testowali to, co sami posiadają, a Nikona nikt z nich nie miał.
    http://www.luminous-landscape.com/es...-testing.shtml
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 17-06-2006 o 20:04

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    A tak pozatym to ja mam pytanie czy aby ten zakup to nie jest tak żeby pokazać że ma się kase? bo jak na "Parę zdjęć mi wyszło w życiu" i takie typowo ogólne zastosowanie to czy nie lepiej kupić coś tańszego a w zamian mieć lepsze szkła? Może do twoich zastosowań wystarczy zwykłe 350d ?
    Jak narazie twoje posty nie przekonują mnie że jest ci naprawde taki aparat potrzebny (wiem wiem, to nie mnie mają przekonywać tylko ty masz być przekonany, no ale jednak)
    Baaardzo obrazowe stwierdzenie - "do twoich zastosowań wystarczy" - z daleka bije żal i zazdrość.

Ja miałem niedawno bardzo podobne problemy (co kupić a nie ile kasy wydać). Zacząłem od tańszych, sprzedałem, kupiłem droższe, sprzedałem, kupiłem drogie. I w ten sposób pare tysiączków wyleciało. Zdaża się - łatwo przyszło, łatwo poszło. Więc jak się uczyć to dlaczego nie na najlepszym sprzęcie?????????

Jestem totalnym amatorem. Dla mnie jakość zdjęcia idzie w parze z przyjemnością jego zrobienia (ergonomiam, bajery itp) - to ma sprawiać radość (25k pln wydane więc coś się należy). A 1DsMk2 nie kupiłem (a sporo się nim bawiłem) tylko ze względu na wagę i rozmiary - może trochę przypakuję i sobie puchę zmienie.

Ale jak to mawiał mój kolega: "Kto zabroni bogatemu się bawić".

Nie sądzę aby amator zauważył dużą różnicę w jakości zdjęć na tych puszkach więc kupuj to co Ci sprawi większą przyjemność - w końcu to nie praca.
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Domyślnie

Oczywiście - LF. Kuchatek, czego używasz? Sinara P2 czy Cambo SC?

P.S. - małe porównanko z LL: u góry Canon 5D crop 100%, poniżej 4x5" Velvia skanowana na Heidlu Tango:
    Jak można porónywać format małego obrazka z 4x5"? Nie potrzeba w takim przypadku Velvi aby wyszło lepiej. Zasada podstawowa to porównywać takie same formaty...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    Jak można porónywać format małego obrazka z 4x5"? Nie potrzeba w takim przypadku Velvi aby wyszło lepiej. Zasada podstawowa to porównywać takie same formaty...
    Skoro jak pisze Kuchatek: "poza waskim marginesem gazeciarzy licza sie tylko i wylacznie zdjecia", to po prostu porównałem gazeciarski, malutki sensorek 5D z czymś, co faktycznie porządne zdjęcia robi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

P.S. - małe porównanko z LL: u góry Canon 5D crop 100%, poniżej 4x5" Velvia skanowana na Heidlu Tango: [zdjecie oryg.]
    Nie wiem, kto i czym robi takie testy. Crop z Canona 5d jest tu wyraźnie poza ostrością, co tylko podważa wiarygodność takiego niby porównania. Dodam jeszcze trzeci CROP, zrobiony własnoręcznie, wołany z RAWa, bez wyostrzania (na poziomie domyślnym ACR +25).

Ostatnio edytowane przez Cichy ; 18-06-2006 o 13:48
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

właśnie się dziwiłem bo robiłem fotki banknotów 300D+ industar 50/2,8 i efekty były dużżżżżżo lepsze niż w tym stronniczym fajansie 1$ z niby 5D (chyba z kitem od kliszalka)

Dodam że były to jedne z pierwszych fot w miarę ostrym szkłem ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zdjęcia na LL były NIBY robione obiektywem 100 2.8 macro , czyli jednym z ostrzejszych szkieł jakie tylko są możliwe. Ja robiłem 100 2.0 oraz tamronem 28-75 i w obydwu przypadkach wyszło niebo lepiej niż na LL. Użyłem przesłony 8.0 i podobnego kadru proporcjonalnie jak w tamtym teście. W dodatku mój banknot był bardziej wymięty co widać po ubytkach w druku. Zresztą, co tu się tłumaczyć, niech tłumaczą się ci, co popełnili takie kaszaniarskie zdjęcia albo ci, którzy potem się nimi posługują jako argumentami ..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a jeszcze wrocmy do tych nieszczesnych ;-) pol autofokusa, w canonie wiadomo (tak jak pisze czornyj)

7 z nich (tworzące pionowy diamencik w środku) to pola krzyżowe, które w dodatku działają jako krzyżowe tylko przy obiektywach max. f/2.8 (i tylko jedno przy max f/4).

w Nikonie
    (...) 9 z nich to pola krzyżowe - poumieszczane w mocnych punktach, działające nawet przy f/5,6. Również zakres pracy jest w AF Nikona o 2EV większy niż w Canonie (-1 do 19EV, w Canonie 0 do 18EV).
    EDIT: jeszcze mala zlosliwosc do wytluszczenia
    powszechnie wiadomo ze w Canonie pola krzyzowe sa umieszczone w slabych punktach jak np. w naroznikach "klatki"

NO i teraz sie zastanowmy jakimi szklami sie dysponuje (naogol) posiadajac jedynke? - wiadomo jasnymi czyli mozna zalozysc spokojnie ze punkty krzyzowe wystarczy jak dzialaja z 2.8... no dobra ale teraz np obiektywy tele w stylu 600/4 albo 500/4 ? juz nam zostaje tylko jeden krzyzowy (o 1200 nie pisze bo to wypadek przy pracy ;-) )

czyli Canon teoretycznie na tym polu przegrywa... no to teraz popatrzmy gdzie sa uzywane te obiektywy? a no glownie w sporcie i foto ptakow itp ;-) jak jest w "przyrodzie" nie wiem ale w sporcie Nikona prawie nie widac, czyli co? wynika z tego ze nawet tam gdzie Nikon teoretycznie jest lepszy zawodowcy i tak wzieli Canona? czy sie moze myle?
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 18-06-2006 o 17:49

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jac, zwróciłem tylko uwagę na fakt, że nie tylko ilość punktów jest miarą jakości systemu AF. Nie pisałem który system jest lepszy, bo nie używałem jedynkowego Canona i nie mam porównania - być może układ Canona jest szybszy, lepiej śledzi obiekty - nie wiem. Uważam jednak, że MultiCAM-a 2000 na pewno nie należy bagatelizować z uwagi na małą ilość punktów - jak dla mnie jest ich dość, w bardzo wygodnych miejscach i na pewno są cholernie czułe - puki widzisz coś w wizjerze, AF działa.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 18-06-2006 o 19:29

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów