Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 97

Wątek: EOS 1Ds MARK II czy D2x NIkona

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

właśnie dla nikona ten "najszerszy zeiss" a to nie spekulacje tylko wiedza której niedopuszczają do siebie właściciele N można to przeczytać na stronie zeissa.

stefek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    Być może i spekulant, ale trudno nie przyznać mu racji... W porównaniu z tematu wątku nie ma moim zdaniem nad czym się zastanawiać - Canon ma przewagę, a ta przewaga nie jest bynajniej symboliczna, tylko na tyle znacząca, że jak dla mnie wybór jest oczywisty
    Na czym polega ta znacząca przewaga Canona?Mając D2x raczej nie będę "schodził" do 5D,tak mnie jakoś naszło na D1s Mark II,i się głośno zastanawiam czy jest sens zamieniać,koszta nie grają roli.czy obiektywy Canona są lepsze/porównywalne z najlepszymi szkłami Nikona?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stefek
    Na czym polega ta znacząca przewaga Canona?Mając D2x raczej nie będę "schodził" do 5D,tak mnie jakoś naszło na D1s Mark II,i się głośno zastanawiam czy jest sens zamieniać,koszta nie grają roli.czy obiektywy Canona są lepsze/porównywalne z najlepszymi szkłami Nikona?
    Przyznaj sie, jaja sobie z nas robisz

stefek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Przyznaj sie, jaja sobie z nas robisz
    Broń Boże,po prostu jest tak jak mówię,naszło mnie na zmianę i chciałbym się utwierdzić,jest sens,czy nie ma sensu.Nie znam Canona zupełnie,kiedyś przesiadłem się z Minolty na Nikona,a teraz mnie korci Canon,tyle,że nie znam go zupełnie,więc gdzie mogę się coś więcej dowiedzieć jak nie tu:-D .

Bywalec

Domyślnie

A mógłbyś podać do jakich zastosowań ma Ci ten sprzęt służyć?

Np. do reporterki to ja bym brał 1DMkIIN.
    DSLRs & lenses

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

...teraz mnie korci Canon,tyle,że nie znam go zupełnie,więc gdzie mogę się coś więcej dowiedzieć jak nie tu:-D .
    Jasne, zawsze chetnie pomagamy ...ale Twoj post wydaje sie troszke smieszny. Nie napisales czy masz jakiekolwiek pojecie o fotografii (zadawane pytanie raczej na to nie wskazuja), nie napisalem do czego chesz uzywac puszki, jaka fotografia sie zajmujesz (sport, studio, imprezy rodzine) jakie szkla posiadasz i jakie ewentualnie chcesz kupic, co Ci sie nie podoba w D2x, ze myslisz o 1Ds i tak dalej. Nikt nie odpowie Ci wprost ze masz kupic 1Ds za kilka tysiecy baksow

Edit:
    suche fakty http://www.dpreview.com/reviews/comp...n_d2x&show=all
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 16-06-2006 o 11:37

stefek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Jasne, zawsze chetnie pomagamy ...ale Twoj post wydaje sie troszke smieszny. Nie napisales czy masz jakiekolwiek pojecie o fotografii (zadawane pytanie raczej na to nie wskazuja), nie napisalem do czego chesz uzywac puszki, jaka fotografia sie zajmujesz (sport, studio, imprezy rodzine) jakie szkla posiadasz i jakie ewentualnie chcesz kupic, co Ci sie nie podoba w D2x, ze myslisz o 1Ds i tak dalej. Nikt nie odpowie Ci w prost ze masz kupic 1Ds za kilka tysiecy baksow

Edit:
    suche fakty http://www.dpreview.com/reviews/comp...n_d2x&show=all
    Dzięki za suche fakty.Czy mój post jest śmieszny?Być może,nie jestem zawodowcem,więc aparat do różnych zastosowań (wakacje,imprezy rodzinne,koncerty,itd.).Zresztą będąc zawodowcem pewnie bym nie pytał,który wybrać.Pojęcie o fotografii?Parę zdjęć mi wyszło w życiu:-D .Jednemu będą się podobać,drugi powie,że robi lepsze,normalna sprawa.Co do Canona,jeśli miałbym zmieniać to interesują mnie szkła :16-35mm 2.8L USM,24-70mm 2.8 L USM lub 24-105mm f4,słyszałem,że jest niezły,70-200mm 2.8,jedna,może dwie stałki,pewnie 50mm najjaśniejsza,plus jeden makro,i co możecie powiedzieć o 28-300mm 3.5-5.6 L IS USM?

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Na Twoim miejscu zostalbym przy tym co masz, ewentualnie zmienil na 5D. 1DsMkII to ponad poltorakilogramowy kloc (z lampa i srednim szklem to ponad ok 2,5KG). Jestes pewny, ze to wygodny aparat na wakacje i imprezy rodzinne? Przy Twoich zastosowaniach nic sobie nie polepszysz zmiana puszki na 1DsMkII.

Domyślnie

Ja bym nie zmienial. 1dsmkII, czy 5d blyszcza zwlaszcza przy obiektywach staloogniskowych 24/1.4, 35/1.4, 85/1,2 i np. 24/3,5 TS-E. Nikon nie ma takich szkiel i nie pozwala uzyskac takich efektow. Po prostu jesli potrzebujesz, bardziej specjalistycznych narzedzi system nikona niestety ma braki
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Witam,stoję przed takim właśnie dylematem jak powyżej,jako,że nie znam Canona pytam się właśnie na tym forum,dlaczego miałbym wybrać Canona,nie poruszając kwestii różnicy w cenie,dziękuję i pozdrawiam.
    Ja Ci stefek radzę kup sobie Hasselblada (powiedzmy H2D) i kilka szkieł stałoogniskowych. To nic, że taki zestaw kosztuje ~80kzł, ale przynajmniej rejestruje to co widzi oko. Bo jak pisałeś, nie warto poruszać kwestii różnicy cen. Po co bawić się w kompromisy.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów