Sony narobi apetytu i znowu się zacznie się światowy lament -"Kiedy, kiedy ten Canon w końcu zrobi G.S." noo, znaczy się taką G.S która będzie będzie działać bez kompromisów.
Ja mam takie lamerskie pytanie: a to nie da się tym aparatem zrobić jednego zdjęcia na 5 sekund, musi być te 120/s?
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Z wstępnych informacji wynika że Sony też nie.
Innymi słowy ale to samo ...
Pytanie jak duży jest koszt bycia pierwszym. Przykład kiedy Canon jako chyba ostatnia duża firma weszła systemowo w aparaty z AF jest nadal aktualny, z bezlustrami też się nie spieszyli. Moim zdaniem to nie jest wyznacznik niczego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Szacowany termin dostaw A9 III -od ostatniego tygodnia lutego.
Termin premiery obliczony na składanie zamówień w szale przedświątecznych zakupów.
-Tyle że to kupowanie kota w worku, bo:
nie pomacasz,
nie ma finalnej wersji oprogramowania i nikt aparatu z nią nie dostał nawet do recenzji,
nikt nie zrobił pełnego testu.
Składając zamówienie można się kierować jedynie marketingową paplaniną.
I o to chodzi.![]()
Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 15-11-2023 o 05:22
Jeśli plotka o Nikonie Z9H z globalną migawką jeszcze przed igrzyskami się potwierdzi, to będzie wskazywało, że Nikon miał swój duży wkład w to co pokazało Sony w A9III.
Ciekawe co finalnie pokaże Canon w R1. Długo nad nim pracują i mam nadzieję, że będzie to korpus znowu podnoszący wysoko poprzeczkę.
Jeszcze w temacie wątku:
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 15-11-2023 o 09:53
Raczej bym powiedział, że Nikon jest dogadany z Sony a propos zakupu tej technologii.
Nikon znany jest z tego, że "pracuje nad matrycami" - po czym okazuje się, że to są w zasadzie nie zmienione konstrukcje Sony. Pewnie tam kolory filtra czy coś to już sobie Nikon sam robi, ale na pewno nie technologia "pod spodem".
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Nie sądzę, aby Sony dopuściło tak szybko trzecie firmy to tej technologii. Nie wiem skąd znasz z czego Nikon jest znany, ale grubo ponad dwa lata temu pokazali 1" matrycę z GS, czyli od wielu lat nad tym pracują. Musiałbym poszukać informacji na ten temat, ale raczej mi się nie przyśniło.
Nie jest tajemnicą (choć Nikon nigdy się do tego "oficjalne" nie przyznał) że produkcją matryc dla Nikona od wielu lat zajmuje się Sony. Nikon miał kilka romansów z innymi vendorami ale matryce w topowych modelach są od Sony. Nikon twierdzi, że aktywnie pracuje nad konstrukcją matryc - jednak późniejsze testy pokazują, że w zasadzie te konstrukcje niczym nie różnią się od konstrukcji Sony produkowanych na własne potrzeby.
Jeżeli już tak blisko współpracowali przy Z9 to myślę, że jest szansa że "dostaną" matrycę z GS w okolicach olimpiady. Czy zdążą zrobić body z tym, to się okaże.
p,paw