Strona 6 z 38 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 373

Wątek: RF200-800mm F6.3-9 IS USM

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: RF200-800mm F6.3-9 IS USM

Na papierze wygląda to bardzo obiecująco:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	image-3.png
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	61,1 KB
ID:	15435
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z Nikonem ale ok - masz film na którym fotografka dzikiej przyrody o doświadczeniu większym niż my wszyscy razem jeśli chodzi o zwierzaki w Afryce omawia problem i pokazuje przykładowe zdjęcia z 800 mm zjedzone przez termikę, czego tu nie rozumieć.
    Masz poniżej zdjęcie prosto do kosza przez termikę na 500 mm 1/1600 f/5.6 iso 200 - a nie był to totalny palnik z czystym niebem. Załącznik 15434
    Teraz sobie wyobraź co się by działo na 800 mm w takich warunkach i jakie iso przy f/9 i o tym Ci dziewczyna o tym mówi tutaj https://youtu.be/dFBGjnviXjY?si=4ea2hS8W4T77e-R3&t=821

Do czego się używa - do przyrody, do sportu, do lotnictwa ? Rozwiń daj swoje przykłady bo odnoszę wrażenie że nie masz pojęcia o czym piszesz . Wszystko można tylko później masz ulepa odszumionego bez szczegółów, z kolorami i kontrastem w cały świat .
    Tu zresztą podsumowanie jest https://youtu.be/dFBGjnviXjY?si=O8KXi26MgrqdvwYd&t=997

Tak swoją drogą gratuluję produkowania clickbait'ów na YT. Jak można tworzyć filmiki piać o rewolucji nie mając dostępu do danego szkła - powtarzając frazesy działu marketingu. Z tego co widzę masz takie pojęcie o fotografii lotniczej, przyrodniczej czy sportowej jak ja o video - czyli null . Wymień proszę do jakiego sportu 200-800 jest jak to mówisz na filmie stworzony, bo już do lotnictwa i przyrody ludzie ci udowodnili że nie bardzo. Jestem bardzo ciekawy tego sportu ?
    Odpowiadam za swój kawałek twojego postu "Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z Nikonem ale ok - masz film na którym fotografka dzikiej przyrody o doświadczeniu większym niż my wszyscy razem jeśli chodzi o zwierzaki w Afryce omawia problem i pokazuje przykładowe zdjęcia z 800 mm zjedzone przez termikę, czego tu nie rozumieć" - no nie rozumieć, jak tobie, także bez dostępu do obiektywu, co wytykasz Hubertowi Multanie, oglądając ten sam film wyszło, że przestroga autorki przed pomijaniem wpływu termiki na jakość zdjęcia na długich ogniskowych to przemycanie pewnych informacji dyskwalifikujących to szkło. No za Boga nie rozumieć, bo najwyższa jakość obiektywu nie usuwa zjawisk fizycznych. Bo to, że nie da się tym obiektywem ogarnąć każdego tematu, to ja rozumieć! Ale, czy to dyskwalifikuje szkło? Wklejam twój oryginalny wpis "Widziałem jak dziewczyna starała się przemycać pewne informacje dyskwalifikujące te szkło nie tworząc sobie ewentualnych problemów z Canonem . Niby pitu pitu jaki to obiektyw jest super ale myk 25 600 iso tak przez przypadek, później "skok" zoom'a, później jakie ostre ale zła termika psuje wszystko czyli na co te 800 mm, później no w sumie te 800 mm się przyda o poranku ale jak będziesz miał dobrą matrycę (patrz wstawkę 25600 iso)."

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

co do użyteczności 200-800 f/9, na teraz nie mam zdania.
    Czasami zakładam na 100-500 f/7,1 extender 1,4. Przez "patent" Canona mam 700 f/10, co jest do przyjęcia, ale na "krótkim"
    końcu mam 420mm, co praktycznie wymusza konieczność użycia drugiego zestawu. I tu dostrzegam możliwe plusy 200-800, na pokazach ten zakres ogarnie prawie wszystko co lata, a i jest o 1/3 przysłony jaśniejszy na 800 mm, niż 100-500 + 1,4 na 700.
    Wiadomo, ISO, termika, sprawność AF-u na ponad 600 mm i z ciemnicą 7,1 czy 9 znacznie ogranicza zabawę. Można się posiłkować dłuższymi czasami, ale to już loteria. Dwa przykłady z 100-500+1,4.

Nazwa:	56210.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	1,39 MB
ID:	15451Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	57067.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	968,1 KB
ID:	15452

Bywalec
    Miasto
    far far away

@totamten jakoś byś trochę "się naumiał" cytować bo strasznie trudno się rozczytać z tego co chcesz przekazać.
    Tak dla mnie ten obiekty dyskwalifikuje jasność bo ciemne 800 mm na wysokich czasach będzie trudne do wykorzystania w normalnych warunkach w których mieszkamy. Tak na marginesie to przypominam jak Canon reklamował nowy bagnet RF przy premierze - jako większy aby dostarczać więcej światła a co widzimy co premiera ciemniej.

Co do naszego celebryty Hubera różnica jest taka ja nie tworzę kilkbajtowych filmików na youtubie kilka godzin po premierze robiąc z siebie eksperta powtarzając papkę za działem marketingu Canona okraszoną zdjęciami promocyjnymi. Jestem bardzo ciekawy odpowiedzi naszego eksperta do jakich sportów ten obiektyw "jest stworzony" bo wrzucenie promocyjnego zdjęcia Canona z motocyklistą na crossie jakoś mało do mnie przemawia. Już widzę jak przy takiej pogodzie jak dziś (szaroburo i deszcz) ktoś będzie brał ciemny, nieuszczelniony obiektyw na błoto/piasek toru crossowego . A może się przyda w robieniu zdjęć dziecka gającego turniej na ciemnym orliku ? Raczej wątpię bo nie dość, że ciemno to jeszcze 200 mm, na halę sportową również nie ma co wnosić tego szkła. Już wiem na siatkówkę plażową może się sprawdzić o ile będzie słońce i fotograf będzie daleko stał do akcji bo znowu te 200 mm przeszkodzi . Daję takie przykłady bo raczej szkło jest przeznaczone dla amatorów a nie do pro bo ten na stadion lepiej oświetlony weźmie R3 i 400 2.8.

A odnośnie iso 25 600 jeśli kogoś zadawalają po odszumieniu takie "miziadła" jak np. to https://www.flickr.com/photos/120449...n/photostream/ to nie ma co drążyć tematu.

@JERONIMO1 fajna recenzja pokazująca że jeśli będzie dużo światła to obiektyw pracuje o ile termika zepsuje, zobaczymy recenzje w naszych warunkach, przy mniejszej ilości światła. Tak na marginesie kolejna recenzja w której przypinają R3 do tego obiektywu - ciekawe ile ludzi mających R3 zdecyduje się na zakup.

@Marek Kowal Ostrawa ? Widzę, że piszesz to samo o loterii powyżej 600-700 mm cieszę się że kolejna osoba rozumie co staram się przekazać. Fajny panning ile 1/125 czy wyżej - jakie iso, odszumiane ? I teraz ciekawe pytanie czy ten nowy 200-800 mający tylko on/off stabilizację bez trybu 2 (ja mają inne Canony) będzie ułatwiał czy utrudniał wykonanie pannigu. Może nasz youtuber Hubert na to odpowie bo na filmie mówił "że jest stworzony do lotnictwa" ?
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 03-11-2023 o 09:20

Pełne uzależnienie

wbrew temu co pisałem wcześniej o prztyczku trybów to jednak może daje radę przy panningu, gdzieś pojawiło się zdanie że panning rozpoznaje automatycznie - znaczy automatycznie włącza tryb 2.

mtfy wygladają dobrze

jasność tego obiektywu jest pewnym problemem (dlatego testy w afryce a nie w europie północnej) ale tu sprawa jest prosta jaka kasa taka jasność - ale moment niech policzę EF100-400II ma na długim końcu 5.6 jak się założy telekonwerter 1.4 to ma 8 (ale nadal ma zaledwie 560mm a nie 800), przy telekonwerterze dobrze jest przymknąć bo jakość wzrasta - no to mamy 11, a jak mniej przymkniemy to 10 - a tym się daje robić zdjęcia, ja przynajmniej robię - czy widze różnicę - oczywiście że widzę ale radzę sobie z tym obrazkiem na tyle bez problemu że podpięcie telekonwertera traktuję mało emocjonalnie - podpinam i działa

znajdzie swoją grupę docelową nie takie obiektywy ludzie kupują i twierdzą że nie widzą różnicy

obiektyw jest ciemny ale algorytmy AI dorobią to co miało być na zdjęciu to takie nowoczesne posumowanie

posumowanie bardziej tradycyjne jak się umi zdjęcia zrobić to się każdym zrobi
    EOS 3, 5D, R5

Bywalec
    Miasto
    far far away

@mirror jestem ciekawy tego rozpoznawania bo nawet w najdroższych obiektywach typu RF 100-300 2.8 czy RF 400 2.8 są przełączniki 1-2-3 i nie ma żadnego auto wykrywania. Z tego co piszesz to wydaje się że to może być tryb 3 stabilizacji z innych obiektywów w który aktywuje się w momencie naciśnięcia spustu migawki i wtedy wykrywa oś w której jest ruch. Tylko jeśli ten tryb 3 byłby dobry na wszystko to po co w droższych ładują dalej pozostałe 1-2 i dlaczego w R3 w trybie wspomagania panningu zalecają tryb 2 . No nic poczekamy do testów a może być tak że będę musiał odszczekać wszystko i zamiast RF 100-500 i EF 400 2.8 pójdę po 200-800 czas pokaże .

ps. w Huberta filmie padła kwestia ceny - obecnie przy kwocie prawie 11300 zł za 200-800 vs 13000 zł za 100-500 argument że to tańsza alternatywa jest bezsensu - jak spadnie do 8000 zł ( w co wątpię jak znam Canona ale kto to wie) wtedy jest rzeczywiście przy wszystkich wadach może to być dobry deal na posiadania go w torbie jako lekki zapas do jasnej stałki.
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 03-11-2023 o 10:04

Pełne uzależnienie

@mirror jestem ciekawy tego rozpoznawania bo nawet w najdroższych obiektywach typu RF 100-300 2.8 czy RF 400 2.8 są przełączniki 1-2-3 i nie ma żadnego auto wykrywania. Z tego co piszesz to wydaje się że to może być tryb 3 stabilizacji z innych obiektywów w który aktywuje się w momencie naciśnięcia spustu migawki i wtedy wykrywa oś w której jest ruch. Tylko jeśli ten tryb 3 byłby dobry na wszystko to po co w droższych ładują dalej pozostałe 1-2 i dlaczego w R3 w trybie wspomagania panningu zalecają tryb 2 . No nic poczekamy do testów a może być tak że będę musiał odszczekać wszystko i zamiast RF 100-500 i EF 400 2.8 pójdę po 200-800 czas pokaże .
    moja wiara w wykrywanie też jest mała ale w jakimś zakresie na pewno to działa i może to być erzac prztyczka z trybami - "wykrywa panning" dla mnie to tryb 2, ale jak chwilę pomyślałem to może być jak piszesz (chyba by było łatwiejsze w implementacji) tego najprawdopodobnie nigdy się nie dowiemy, raczej nie pójdziesz po nowy obiektyw, długa ogniskowa jest fajna ale nie gwarantuje dobrych zdjęć (no może nad masai mara gwarantuje).
    EOS 3, 5D, R5

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

ps. w Huberta filmie padła kwestia ceny - obecnie przy kwocie prawie 11300 zł za 200-800 vs 13000 zł za 100-500 argument że to tańsza alternatywa jest bezsensu - jak spadnie do 8000 zł ( w co wątpię jak znam Canona ale kto to wie) wtedy jest rzeczywiście przy wszystkich wadach może to być dobry deal na posiadania go w torbie jako lekki zapas do jasnej stałki.
    Podatek od nowości. Canon ma dwie polityki rabatowe, jedne szkła mocniej trzymają ceny inne trochę mniej. Według mnie to nie będzie aż tak mocno trzymać i z czasem cena spadnie. Czy do 8000? Myślę że za rok w czerwcu tak - o ile kurs euro nie zrobi psikusa.

No i dzięki za hejt kanału, napędza mnie to to działania i utwierdza w przekonaniu, że jestem na dobrej drodze

A na serio. Uwierz mi, wolałbym mieć szkło tydzień przed premierą niż pracować na materiałach marketingowych. To jednak wymaga ciężkiej pracy, regularności i terminowości - a takimi filmami potwierdzam, że jestem do tego gotowy oczywiście najłatwiej narzekać na polskich twórców, wspierać takich samych gadających po angielsku i jednoczenie narzekać że polscy twórcy nie dostają szkieł przed premierą.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    co do użyteczności 200-800 f/9, na teraz nie mam zdania.
    Czasami zakładam na 100-500 f/7,1 extender 1,4. Przez "patent" Canona mam 700 f/10, co jest do przyjęcia, ale na "krótkim"
    końcu mam 420mm, co praktycznie wymusza konieczność użycia drugiego zestawu. I tu dostrzegam możliwe plusy 200-800, na pokazach ten zakres ogarnie prawie wszystko co lata, a i jest o 1/3 przysłony jaśniejszy na 800 mm, niż 100-500 + 1,4 na 700.
    Wiadomo, ISO, termika, sprawność AF-u na ponad 600 mm i z ciemnicą 7,1 czy 9 znacznie ogranicza zabawę. Można się posiłkować dłuższymi czasami, ale to już loteria. Dwa przykłady z 100-500+1,4.

Nazwa:	56210.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	1,39 MB
ID:	15451Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	57067.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	968,1 KB
ID:	15452
    Ogólnie się zgadzam, ale nie do końca, ponieważ o ile mówimy o fotach jakie pokazałeś, przy których mnożna ryzykować z "dłuższym" czasem, to o tyle focenie myśliwców na szarym i ciemnym niebie jakie zdarza się dość często w Ostravie, gdzie będziesz chciał dać czasy ok. 1/1000 przy f9 wywali Ci ISO >1600 a to już spowoduje dość dużą sieczkę na samolocie, szczególnie jak jeszcze dołożymy do tego wilgoć w powietrzu i żaden AI odszumiacz nie uratuje tego zdjęcia jak będziesz chciał wykadrować do takich nazwijmy to typowo spottreskich kadrów. Kto co lubi, ale dla mnie takie coś jest nie do przyjęcia.
    Jest też druga kwestia, której należy mieć świadomość - żeby używać tak długich ogniskowych trzeba mieć idealne warunki przejrzystości, a wiemy doskonale jak termika potrafi popsuć zdjęcia i jak często niestety się zdarza.

Oczywiście nie mam wyłączności na rację, ale warto mieć na uwadze powyższe przykłady, o których piszę.

(...)I teraz ciekawe pytanie czy ten nowy 200-800 mający tylko on/off stabilizację bez trybu 2 (ja mają inne Canony) będzie ułatwiał czy utrudniał wykonanie pannigu. Może nasz youtuber Hubert na to odpowie bo na filmie mówił "że jest stworzony do lotnictwa" ?
    Jeśli IS będzie działał jak Mode 1 w RF 100-500 to do panningu za bardzo się nie nada.

Strona 6 z 38 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów