Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Sony ma najbogatszy wybór obiektywów do bezlusterkowców. Więc powodów do narzekań niema zbyt wielu,.....ale ponarzekać zawsze można
Canon jest jedyną firmą która ma aż trzy 800-ki, poza tym nie wiem czy w ogóle któryś z konkurentów ma 800mm na końcu.
--- Kolejny post ---
Okazuje się, że TC 2x można podpiąć do ulra-budget 800 mm -> Tu jest przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=sGYMLG3EiZU
musisz kupić większy plecak po prostu
albo dedykowany pokrowieć na lens, ale to jest sporo babrania się
każdy ma swoją filozofię, ja pakuję szkła do plecaka opatulone w folie bąbelkowe i jest ok
Do tych z Was którzy rozważali to szkło vs RF 100-500 + TC - który zestaw wybraliście i dlaczego?
Tak - wiem, że 100-500+TC da tylko 700mm, a nie 800, ale to jednak L-ka i podobno według różnych testów nadal AF i jakość obrazu jest minimalnie lepsza od 200-800.
Niestety okazało się że brakuje mi dodatkowych mm na długim końcu i 600mm z Sigmy które mam teraz jest niewystarczające.
Zestaw miałby być podpięty do R6, jeśli ma to jakieś znaczenie.
Wez 200-800, bedzie dalej i jasniej.
R6 ma te wade ze jesli obiekt nie wypelnia kadru to mozliwosci cropowania sa niewielkie.
Druga lekcja z 2.5 roku R6 z ta Sigma to taka, ze jesli 600 na FF nie wystarcza, to raczej trzeba zmienic podejscie niz szukac dluzej i dalej. Przynajmniej w zwierzu. Bo w astro typu ksiezyc czy jowisz to szedlbym w cropa i 800 plus tc bez zastanawiania. Zwroc uwage ze 800 da Ci wieksze zblizenie, ale szukanie obiektu w kadrze na tej ogniskowej to wyzwanie.
dla przypomnienia: po podpięciu konwertera x1,4 do 100-500 mamy dzięki technice Canona nie 140-700 a 420-700, i jest to duży problem bez posiadania drugiej puszki z drugim szkłem obejmującym ogniskowe 100-420, nie potrafię doradzić co wybrać
Dlatego że nie da się cofnąć wewnętrznie obiektywu, bo konwerter optyką wchodzi do środka? Wydawało mi się że na YT wspominano że ogniskowa to 300mm, ale z drugiej strony jak podpinam konwerter to zależy mi na długim końcu, a nie krótkim. Raczej rzadko przy fotografowaniu ptaków czy zwierząt, zdarza się potrzebować ogniskowych w tym przedziale... Na razie się skłaniam raczej ku kombinacji 100-500 + TC.