-
Odp: RF200-800mm F6.3-9 IS USM
Mam ten obiektyw od ponad tygodnia, ale pogoda na razie pod takim psem, że nie bardzo jest jak przetestować.
Jako posiadacz również Canona RF 800/11 to co zauważyłem po pierwszych próbach - jest lepiej w kontekście działania Autofocusa i stabilizacji - po raz pierwszy stwierdzam, że stabilizacja faktycznie wykrywa panning i się do niego dostosowuje (czego o RF 800/11 nie mogę powiedzieć).
Bardzo też ułatwia życie regulacja zakresu ogniskowych - dla mnie RF 800/11 jest bardzo dobrym obiektywem, ale często był za długi na dany kadr. Do tego stopnia, że kupiłem drugi zestaw pod który podpinałem Sigmę 120-300, aby mieć jakąkolwiek możliwość dostosowania się do sytuacji. Obecnie z RF 200-800 widzę już, że jeden zestaw w zupełności mi wystarczy, choć Sigma 120-300 do zdjęć nocnych cały czas się przyda (ale to już tylko z uwagi na światło, a nie zakres ogniskowych).
Poniżej link do dysku googla gdzie można pobrać RAW-y z Canona R7. Większość zdjęć robiona przy delikatnym/mocnym opadzie mżawki/deszczu, a dzisiejsze nocne przy bardzo silnym wietrze (ponad 50 km/h), co stojąc na 2.5 metrowej drabinie, przy czasach rzędu 1/15 sekundy nie mogło się do końca udać...
https://drive.google.com/drive/folde...usp=drive_link
Uprawnienia umieszczania postów